Artikeln innehåller köplänkar

En babyvakt kan vara skönt att ha när bebisen sover i ett annat rum.
En babyvakt kan vara skönt att ha när bebisen sover i ett annat rum. Foto: Istock

Så väljer du babyvakt – och dessa är bäst i test enligt mammorna själva

En babyvakt är bästa hjälpmedlet när man vill njuta av kvällarna samtidigt som barnet sussar på annan plats, såsom gäststugan, på övervåningen eller hotellrummet. Vi listar vad du ska tänka på när du köper ny babyvakt, samt vilka som är bäst i test enligt mama-läsarna.

Om man till exempel ska sova över hos vänner och har ett barn som går och lägger sig före föräldrarna, kan det vara smidigt med en babyvakt (även kallad babymonitor eller babywatcher). På så sätt kan föräldrarna befinna sig i en annan del av huset eller trädgården, men ändå ha koll på det sovande barnet. En babyvakt passar även bra om man bor i ett flervåningshus och är rädd att inte höra barnet.

Det kan vara tryggt med en babyvakt när barnet sover en bit bort.

Vad är en babyvakt och hur fungerar den?

Babyvakten består av två enheter: Babyenheten och föräldraenheten. Babyenheten har en ljudkänslig mikrofon och aktiveras så fort barnet ger ifrån sig ljud. Ljudet skickas vidare till föräldraenheten som är utrustad med högtalare. Det finns även babyvakter med video, där babyenheten även är utrustad med en videokamera och föräldraenheten med en display.

Läs också: Stor sömnguide: Bästa sömntipsen för din bebis (och dig!)

Viktigt att tänka på när du köper en babyvakt

Det finns vissa frågor att ta hänsyn till innan du väljer den perfekta babyvakten för din familj:

• Har den röstaktivering? Röstaktivering (VOX, Voice operated exchange) innebär att föräldraenheten avaktiveras när babyenheten inte registrerar något ljud. Detta görs dels för att spara ström, dels för att inte störa föräldern med ljus eller ljud när det inte behövs.

• Räcker det med ljud, eller vill du ha videoövervakning? Det finns två typer av babyvakter, dels de som ”bara” har en ljudfunktion, dels finns så kallade babywatchers. Babywatchers har, förutom ljud, även en bildfunktion. Nackdelen med en babywatcher är att den, förutom att sluka mer batteri, även har betydligt kortare räckvidd än de bästa babyvakterna med enbart ljudfunktion. Dessutom är det lätt att man som förälder mest sitter och iakttar bebisens minsta rörelse istället för att njuta av den korta stunden av egentid.

• Hur stor räckvidd behöver du? Hur långt avstånd mellan babyenheten och föräldraenheten är ett måste för dig? En babymonitors mottagare påverkas av allt ifrån väggar, golv och tak till annan elektronik (i synnerhet trådlösa apparater).

• Vad behöver du i batteri- och drifttid? Babymonitorer har antingen medföljande litium-batterier eller plats för laddningsbara batterier av AA-typ. Moderna babyvakter har ofta en ECO-funktion vilket innebär att babyvakten kan gå i viloläge och på så sätt spara ström och förlänga driftiden. Bättre babyvakter har även en varningslampa eller liknande som indikerar när batteritet håller på att ta slut.

• Vad vill du ha för priset? Babyvakter kan delas in i tre olika prisklasser. Billigast är enklare analoga ljud-babyvakter, sedan digitala och mer välutrustade babyvakter och dyrast är babywatchers. Vilken av dessa kategorier som är mest prisvärd beror på vad du värdesätter för egenskaper i en babyvakt.

• Behöver ni tvåvägskommunikation? Vissa bebisar lugnas av att de hör förälderns röst. Då kan tvåvägskommunikation vara praktiskt eftersom det tillåter föräldern att prata med bebisen utan att behöva gå till bebisens rum.

• Har den fästanordning? Att en babyvakt kan monteras upp eller fästas på väggen eller sängen anses ofta praktiskt, men är det ett måste för dig?

• Är lugnande ljud och ljus ett plus? En uppskattad funktion är möjligheten att kunna spela upp lugnande vaggvisor eller sätta på en nattlampa. Sådana funktioner är vanligast på mer exklusiva babymonitorer.

Babyvakterna som är bäst i test (enligt mammorna) – utan video

Vi frågade mammorna i vår Facebookgrupp mamapower om vilken babyvakt som var deras favorit, och de alla verkade nöja sig med enbart ljud. Här är deras tips:

Denna fick absolut flest röster av mammorna i Facebookgruppen.

Babyvakten från Philips Avent är en favorit.

Babyvakt Philips Avent – mammornas favorit bland babyvakter. Läs mer och köp här.

Padwicos babyvakt är poppis bland småbarnsföräldrar.

Babyvakt Padwico 850. Läs mer och köp här!  

Neonate babyvakt får bra betyg av mammorna.

Neonate Babyvakt BC-4600D. Läs mer och köp här! 

En babyvakt i roséguld från Capidi. Foto: Jonas Arneson

Capidi babyvakt. Läs mer och klicka hem här! 

Du kanske också vill ha tips på vilken typ av säng du ska köpa till bebisen?
Eller vad du ska packa ned i BB-väskan!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!