6 sätt att få ut det mesta av sommaren med barnen – med små medel kommer du långt

Foto: ArtMarie

Som liten fanns det inget man längtade efter så mycket som till sommaren. Men med tomt schema – utan jobb och skola – blir det mycket tid ihop, och då kan det vara bra att ta till små knep för att göra det allra bästa av den lediga tiden tillsammans.

Foto: monkeybusinessimages

1. Sikta på ett luftigt schema – och ett luftigt hem

För mycket saker – oavsett om det gäller ett fullspäckat schema eller ett överfullt vardagsrum – stjäl energi. Precis som aktiviteterna ni planerar in ska ge energi och glädje, ska prylarna ni har hemma också bidra med något positivt. Rensa bort onödiga grejer från sommarveckorna – varesig det gäller fysiska saker eller inplanerade saker. Genom att ge plats åt både vila och spring, minskar du risken för onödig stress.

2. Rastlöshet lämnar ofta plats för kreativitet 

"Jag har ingenting att göra!" är en mening som kan driva vilken semesterförälder som helst till vansinne. Men om du bara motstår frestelsen att slå på tv:n för en sekund så är chansen stor att barnen själva tvingas leta rätt på aktiviteter – och ju större tristess, desto större chans till kreativitet. Starta saftstånd, bygga kojor, rita egna serier – möjligheterna är oändliga.

Foto: Imgorthand

LÄS OCKSÅ: 12 saker föräldrar gör på semestern – om och om igen

3. Förflytta er utomhus (det gäller att passa på när det går!)

Något som är bra med sommaren (förutom typ allt), är att det allra mesta går att göra utomhus. Oavsett om det gäller sällskapsspelande, måleri, lego eller läsning – gör det ute. Glöm inte solkrämen bara, och kom ihåg att dricka tillräckligt med vatten!

4. Låt strandprylarna stå för dekoren 

Solhattar, picknickkorgar, rackets och surfbrädor – under en aktiv sommar så hinner alla möjliga prylar åka in och ut från diverse förråd. Men varför inte låta dem ersätta den befintliga dekoren – är de det minsta charmiga så bidrar det inte bara till ett somrigt intryck, det blir även lättare att hitta grejerna när det är dags för en dag på stranden.

5. Skruva ner frekvensen med en lässtund 

Ta till vara på sovmorgnarna inte bara genom långa frukostar – utan även genom mysiga kvällar, som inte nödvändigtvis behöver tidsbegränsas. Prova att lägga undan diverse skärmar och dra istället fram ett gäng böcker. Är barnen gamla nog att kunna läsa själva är ficklampsläsning i filtfortet ett kanonkoncept, och är de inte det så slår en klassisk sagostund tillsammans aldrig fel. Oavsett vilket så är kvalitetsmyset ett faktum.

6. Anamma din humoristiska sida 

Innan varje sommar så lovar vi oss själva att den här semestern ska vi minsann ta vara på varje minut, göra klart alla påbörjade projekt, ta dagen som den kommer och i allmänhet bara leva som i ett instagramkonto. Men hur mycket man än anstränger sig så kommer saker försvinna på stranden, det kommer att målas med kritor på den nytapetserade väggen och timslånga syskongräl kommer att bryta ut. Vid dessa tillfällen, försök att mentalt teleportera dig till framtiden där du har förvandlat dessa smärre katastrofer till roliga anekdoter från dina små vildingars uppväxt.

LÄS OCKSÅ: Aldrig mer svettluktande sneakers – (de flesta föräldrar har det enda som behövs hemma) 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 60 000 andra mamas - läs vårt magasin! Se erbjudande