Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Psykologen: "Så kan du bäst hantera konflikterna med ditt barn"

När slagen kommer vinande genom luften och "nej" verkar vara det enda ordet i ditt barns vokabulär är det inte konstigt att du ibland bara vill säga upp dig från föräldraskapet. Men det finns tröst. Vi har pratat med en psykolog och fått svar på hur man bäst hanterar konflikter i vardagen med små barn hemma.

Det talas ofta om såväl "terrible twos" som "treårstrots". Många föräldrar hamnar ofta i konflikter mellan barnets egen vilja och sina egna förväntningar på hur saker ska gå till. Vi har pratat med Liv Svirsky, leg. psykolog och psykoterapeut med KBT-inriktning, och författaren bakom boken "Föräldrahjälpen" – för att få lite akut föräldrahjälp.

Treårstrots – finns det?

Det finns något som kallas trotssyndrom, men det är något annat än vad man brukar mena när man pratar om trots hos barn.

– Det som upplevs som trots hos barn handlar oftast om att följa sin egen vilja. Barnet gör som det vill och inte som föräldrarna vill, berättar Liv Svirsky.

Hon menar att det egentligen inte går att koppla detta till en viss ålder. Barn testar sina gränser från det att de är riktigt små. Däremot kan det upplevas mer intensivt under vissa perioder i barnets utveckling.

Vad är det då föräldrarna upplever när de pratar om barnets "trots"?

– Barnet har lärt sig något nytt och vill testa sin vilja inom ett nytt område. Under vissa perioder måste man som förälder inse att det blir mycket bråk – punkt. Men man måste påminna sig om att det kommer att gå över.

Ett barn har inte samma konsekvenstänk som vuxna. De har inte övervägt det här beslutet, och kommer därför inte att inse att det är en dålig idé att gå till förskolan i bara kalsonger när det är minusgrader ute även om vi försöker förklara det för dem, förklarar Liv Svirsky. Det är lätt att ha lite för höga förväntningar på sitt barns mognad. Det kräver mycket att ta ett rationellt beslut, och att förstå konsekvenser.

Hur bär man sig åt när konflikten uppstår?

Se det inte som ett misslyckande när konflikten uppstår, menar Liv Svirsky.

– Under den här perioden gäller det att välja sina fighter. Saker som fungerade förut kanske inte längre fungerar. Då får man vara beredd att prova nytt, och våga släppa på en del gamla rutiner.

[adSpace placement="auto"]

Ytterligare ett råd är att inte vara rädd för att ta till metoder som avledning och belöningar i vissa fighter.

– Lyssna inte allt för mycket på "generella råd". Det gäller att känna sitt eget barn och se vad som fungerar. Kanske kan man belöna med en stund med iPaden efter maten för vissa barn, medan det inte fungerar alls för andra.

MISSA INTE: mamas karriärsevent med Isabella Löwengrip 

 

Vilka konflikter bör man försöka undvika?

Det är lättare sagt än gjort, men försök alltid behålla en neutral relation med barnen till saker som sömn och mat.

– Man kan inte somna på kommando, det kan varken vuxna eller barn. Man kan inte kräva det, men man kan ju försöka skapa schyssta förutsättningar. Ska man försöka få ett barn att sova är ju lugn en ganska bra grej, så då kanske det inte är så framgångsrikt att bråka just då.

Samma råd gäller för måltiderna. Om det går att flytta konflikten till efter själva mattillfället – gör det.

– Man kan ha vissa regler, som att om du börjar kasta mat, då får du gå från bordet. Men att du måste äta, äta upp eller sitta kvar – det riskerar att göra matsituationen jobbig. Och att skapa en förväntan av bråk vid matbordet kan bli tråkigt, säger Liv Svirsky.

Det betyder inte att vi alltid måste gå barnen till mötes fullständigt.

– Det som serveras är det som serveras, vi behöver inte börja göra pannkakor sju gånger i veckan.

En treåring kommer generellt kunna förstå att om hen blir hungrig senare så är det för att hen inte ville äta maten – och så småningom lära sig. Det fungerar däremot inte för yngre barn.

LÄS OCKSÅ: Känner du dig sugen på en powernap? Så maxar du din tupplur

Vilka är dina 3 bästa tips för föräldrar på bristningsgränsen?

1. Försök behålla perspektivet. Det är en period och det kommer att gå över.

2. Välj dina strider. Vissa kompromisser kommer göra livet enklare.

3. Även om du känner dig arg, gör ditt bästa för att bete dig lugnt.