Oliver fick hjärnskador när pappan skakade honom

Ofta är det banala motiv, som trötthet och frustration, som ligger bakom. Men att skaka sitt barn för att det ska bli tyst är det farligaste en förälder kan göra. Katarina Wennstam är aktuell med en roman om shaken baby syndrome. Här berättar hon exklusivt om verkligheten bakom.

En eftermiddag ringer en pappa till SOS alarm. Hans sex månader gamla son Oliver har svårt att andas. Pojken har tuppat av och går inte att väcka. Ambulansen kommer till lägenheten. Pappan vankar av och an och beter sig märkligt. Som att han är lite avstängd. Han verkar knappt intresserad när två ambulansskötare försöker få liv i Oliver.

På barnsjukhuset röntgas Oliver. Han visar sig ha en stor hjärnblödning, som måste akutopereras. Senare visar också skelettröntgen att Oliver har mängder av frakturer på både armar och ben. 

I dag har svensk vårdpersonal tränade ögon. Man misstänker nästan genast att det handlar om Shaken baby syndrome. Att Oliver utsatts för så kallat skakvåld.– Det är i det läget vi kallas in, berättar specialistsjuksköterskan Björn Tingberg på Barnskyddsteamet Mio. 

Björn Tingberg och hans kolleger arbetar sedan tre år med fall där barn kan ha utsatts för våld. Det är nästan alltid någon av barnets närmaste som misstänks. Pappa. Mamma. Farmor. Bonuspappan. Ett äldre syskon. Det är svårt att ta in. Att det kan vara någon som ska ta hand om och skydda det lilla barnet, som kan vara den som har skadat det. Just där barnet skulle vara som mest tryggt.– Det vi kallar skakvåld förekommer i alla typer av familjer, säger Björn Tingberg.– Med annan typ av barnmisshandel kan vi se att det oftare sker i socialt utsatta familjer, men just att skaka sitt barn är inte typiskt för missbrukare, kriminellt belastade eller föräldrar med invandrarbakgrund. Det kan lika gärna vara en svensk advokatpappa i en fin lägenhet.

Det är vanligare att män skakar sina barn eller styvbarn, men var tredje misstänkt är mamman. Det är lite vanligare att det är unga föräldrar. 

Dessutom tror forskarna att de kvinnor som skakar sina barn kan tillhöra ett mörkertal som aldrig kommer till sjukvårdens kännedom. Män är starkare och skakar kraftigare, men också de mindre allvarliga fallen kan resultera i att barnet får skador på hjärnan. Skador som kanske aldrig upptäcks, men som många år senare märks då barnet fårkoncentrationssvårigheter och svårt att klara skolan.– Det är en mycket hög dödlighet just när det gäller skakvåld. De flesta föräldrar tänker att de aldrig skulle knyta näven och slå sitt barn, men sår och blåmärken läker. Men skakvåldet som syns minst utanpå, är det som orsakar de allra värsta skadorna på hjärnan.

Olivers hjärnblödning opereras och han ligger flera månader på sjukhus. Pappan och även mamman grips, men de säger båda att de inte alls förstår vad som kan ha hänt. Visst, pojken har varit lite förkyld, men inget annat.Mamman säger att hon inte kan tro att hennes man skulle göra Oliver illa. Hon jobbar mycket och pluggar dessutom, nu är det pappan som har tagit över föräldraledigheten. 

Gång på gång upprepar hon att pappan aldrig skulle skada Oliver. Pappan säger först att pojken kanske har slagit i huvudet i spjälsängen, men det stämmer inte med de allvarliga skadorna. Senare ändrar han sig och säger att Oliver har trillat från skötbordet, men kombinationen av både hjärnblödning och ögonbottenblödningar gör att polisen inte tror på den historien. 

När mamman inser vidden av Olivers skador är det som att något brister för henne. I de långa polisförhören med mamman är det tydligt vilken ångest och sorg det handlar om. När hon börjar förstå vad som måste ha hänt den där eftermiddagen när hennes man var själv hemma med deras gemensamma son. Något fruktansvärt som han vägrar berätta.

Och Oliver som bara är sex månader gammal kan förstås inte avslöja vad som verkligen hände.

Pappan åtalas och i gärningsbeskrivningen påstås han ha skakat sin son kraftigt. 

Det kan låta så banalt. Att ruska om en skrikande unge. Men det handlar inte om något annat än grovt och livsfarligt våld. Tänk dig själv att du håller i en docka som du skakar allt vad du kan i sex, sju, kanske åtta sekunder. 

Det är fel. Helt fel. Ändå finns det de som gör det.– Det kan handla om en totalt slutkörd förälder, som inte klarar av att hantera det lilla barnet som bara skriker och skriker. Som är så tröstlöst och det känns som att vad man än gör så finns det inget som hjälper, säger Björn Tingberg och förklarar att det alltid är bättre att bara lägga från sig barnet på golvet eller i spjälsängen och gå därifrån. – Man får aldrig, aldrig någonsin skaka ett litet barn. När de är så små är inte nackmuskulaturen fullt utvecklad och det gör att nacken inte kan hålla uppe huvudet, utan det far fram och tillbaka.

Björn Tingberg liknar skadorna vid om barnet skulle vara med om en bilkrasch, om och om igen. Hjärnan dunsar mot insidan av skallbenet och fruktansvärda skador uppstår. Skador som inte kan läka.

Jag har mött Björn Tingberg många gånger det senaste året i samband med researchen till en spänningsroman där ett spädbarn utsätts för just skakvåld. Den enskilt vidrigaste stunden var när Björn och hans kollega Anna-Carin Magnusson visade mig en röntgenbild på en liten spädbarnshjärna. På den första bilden syntes en svart skugga runt hjärnan, den subdurala blödningen. På nästa bild, tagen 52 dagar efter att barnet skakats, syntes samma skalle i genomskärning. Med den skillnaden att där knappt fanns någon hjärna kvar. Den var bara en liten skugga längst bak mot nacken. Resten var bara vätska.– Hjärnvävnaden skrumpnar ihop när den blir så skadad som den blir när barnet skakas kraftigt. Som du förstår så överlevde inte det barnet, säger Björn Tingberg.

En annan gång när jag är på besök på Barnskyddsteamet Mio kommer Tingberg direkt från sjukbädden och en flicka som de misstänker blivit skakad. 

Han säger sorgset att respiratorn precis har stängts av. Hjärnskadorna är för stora, hon kan inte överleva.– Vi vet att minst 20 procent av de ordentligt skakade barnen dör. Samtidigt är det stor skillnad på en medicinsk diagnos och att bevisa samma sak i domstol. Det finns flera fall där läkarna är säkra på att ett barn har misshandlats, men när åklagaren inte har kunnat bevisa att skadorna kommer av våld och inte från förlossningsskador, sjukdom eller en olycka.– Vill det sig riktigt illa kan det sluta med att barnet lämnas tillbaka till samma person som vi misstänker har skadat det, säger Björn Tingberg.

Under tiden när jag skriver boken ”Stenhjärtat” tänker jag mycket på mina egna år som spädbarnsförälder. Om hur bottenlöst trött jag kunde vara. Jag hade kunnat göra nästan vad som helst bara för att få sova. 

Många gånger när barnen skrek som mest tänkte jag att ingen förälder i världen är väl mer värdelös än jag. Om jag inte kan få mitt eget barn att somna eller att sluta skrika, vad för slags mamma är jag då?– Det här är fall som alla på något sätt kan känna igen sig i, säger Björn Tingberg.– Alla har varit så där trötta någon gång, men de allra flesta går inte över gränsen. Men det är viktigt att vi pratar öppet om de enorma skador som uppstår om man som förälder mister kontrollen och skakar sitt barn.

Olivers pappa dömdes till fem års fängelse för synnerligen grov misshandel. Pojken växer nu upp i ett fosterhem och det är för tidigt att säga hur stora men han fått av hjärnblödningen som hans pappa orsakade. 

Fotnot: Oliver heter egentligen något annat.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!