Forskare: Därför blir bebisar lugna av att bli burna

Din bebis sover hur gott som helst i din famn, men börjar skrika så fort du försöker lägga ner hen i spjälsängen. Känns det igen? Forskarna förklarar varför.

I en japansk studie (som kom förra året) på både möss och människor har forskarna kunnat visa hur små barn och musungar slappnar av när de blir burna av sin mamma, skriver Svt.

Det som händer med bebisarna när de ligger i sin mammas famn är att deras hjärtrytm går ner, deras muskler slappnar av och de skriker mindre.

Forskarna tror att förklaringen till barnens reaktion är att de är som tryggast när de är så nära sina föräldrar som möjligt, och att evolutionen därför har gynnat barn som är lugna i sin mammas famn.

– Dessutom gör det här beteendet hos de små att moderns börda att bära barnet minskar, eftersom barnet blir mer lätthanterligt. Det är med andra ord gynnsamt både för modern och barnet, säger Kumi Koroda, en av forskarna bakom studien, skriver Svt.

Forskarna tror att samma sak gäller när bebisar ligger i sin pappas famn, men säger att det behövs mer forskning för att kunna ge ett säkert svar.

– Vi tror att det stämmer även för dem. Vi har nämligen testat att låta några pappor, far- och mormödrar och andra ickebesläktade kvinnor bära bebisarna och vi kunde se en effekt även där, åtminstone på bebisar under två månader, säger Kumi Koroda.

Vill du vara med i vår mammagrupp de luxe på Facebook? Gör som 16 000 andra och följ oss även där!  😘

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer