Ge efter för tjatet eller inte? mama hjälper dig att fatta ett beslut.
Ge efter för tjatet eller inte? mama hjälper dig att fatta ett beslut. Foto: (c) Chris Amaral

När barnen tjatar om ett husdjur - stålsätta sig eller ge efter?

Inget kan stoppa en tweenie som vill tjata sig till en katt, kanin eller hamster. Ska man stålsätta sig, eller ge efter? Här är allt du behöver veta för att bestämma dig.

Kanin, katt eller råtta -vilket djur ska vi ha?

Veterinär Ulla Björnehammar, Gärdets djurklinik, ger sina viktigaste tips och frågor att fundera på inför tillökningen i familjen.

1. Vad drömmer ni om? Prata noga med barnen om vad de har för förväntningar och drömmar kring sitt nya husdjur.

2. Hur mycket jobb blir det? Förklara för barnen att det innebär mycket ansvar och arbete att ha ett sällskapsdjur. Och berätta för dem att man blir bunden. Man kanske inte kan gå hem till en kompis hur som helst efter skolan för att man måste rasta hunden.

3. Läs på! Surfa på nätet, låna eller köp böcker om den eller de djur ni funderar på.

4. Gå på mässa! Leta upp en husdjursmässa, titta på djuren och prata med deras ägare. Funderar ni på en viss hundras kan ni få en fingervisning om vad som passar er familj bäst.

5. Hur mycket tid har ni? Hur mycket tid kan ni lägga på djuret? Är ni beredda att gå ut med en hund flera gånger om dagen? Eller att lattja med en katt kvällen lång? Har ni någon som kan vara hund- eller kattvakt? Eller har ni råd att lämna in hunden på pensionat om ni vill resa bort?6. Hur många år vill ni ge? Fundera vilken nivå ni vill lägga er på. Vill ni ta ansvar för en hund i upp till 20 år? Är ni beredda att sitta kvar med hunden när barnen drar ut på jordenruntresa? Eller är ni mer i prova på husdjur-fasen? Då kan det passa bättre med en hamster som lever cirka två år. 

7. Hur är det med lukterna?Alla djur luktar olika och vi människor är olika känsliga för lukter. En våt hund luktar gammalt vått ylle, hanar luktar mer än honor och ännu mer om de är okastrerade. Kanin luktar mer än hamster.

8. Kan husdjuret vara ute?

 Om ni bor i hus kan det vara lättare att skaffa katt än om ni bor i lägenhet. Hankatter har enorma revir och blir lätt frustrerade i en lägenhet, med andra ord ökar risken för att de pinkar ner hemmet. Kaniner trivs bäst utomhus. Har man möjlighet kan man ha en utebur på balkongen.

LÄS OCKSÅ:

9 vanliga husdjursmissar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!