Egna pengar står högt i kurs hos yngre skolbarn, som gärna argumentarar på temat "alla andra får". Men hur mycket ska man ge egentligen?

Någon gång i sjuårsåldern är det vanligt att barn får sin första veckopeng. Eventuella småsyskon brukar också få en (väldigt liten) peng i samma veva, för annars blir det ju ”ooorättviiist!!!”. Men hur mycket ska man ge? Ett tips är att kolla med barnets kompisars föräldrar.

En undersökning på Barnsemester.se visar att 20 kronor är en vanlig summa att börja med. Eller så gör man som trebarnsmamman Cecilia, som ger sina barn dubbelt så mycket i veckopeng som deras ålder – Gabriella, 9, får alltså 18 kronor, ”det är ett logiskt system och det blir aldrig något tjafs”.
– Prata med barnen om vad veckopengen ska räcka till. När de har lärt sig läsa och räkna kan de göra en egen plan för vad de vill lägga pengarna på, och hur mycket som ska gå till spargrisen. Var noga med att uppmuntra och stötta så att det blir roligt att spara, tipsar Bodil Hallin, familjeekonom på Ikanobanken, som tycker att vi borde prata mer ekonomi med våra barn.

Med hjälp av veckopengen kan du lära barnen spara ihop till saker och förstå att de har råd med något bättre om de sparar några veckor till. Använd gärna olika spargrisar för olika sparmål och skjut till extra pengar om de når sina sparmål, till exempel: ”När du har sparat 100 kronor får du 100 kronor till av mig så att du kan köpa det där spelet.”

Låt barnen köpa vad de vill för sina pengar inom rimlighetens gräns – nej, du ser inte skillnad på en Bakuganboll och en Zooblesfigur, men det gör garanterat ditt barn. Har barnet kämpat på och sparat sin veckopeng är det kanske just det som är belöningen? Att få köpa en till, om man vill.