"Mamma, jag måååste få en ny mobil"

Vad ska man göra när barnen tjatar hål i huvudet om dyra prylar som "alla andra har"? Ge efter för tjatet eller vara bitchmorsan som bara säger nej? "Du behöver inte förklara allt, säg bara nej", säger Marie Carlsson, tvåbarnsmamma och barnuppfostringsexpert.

”Seriöst mamma, jag MÅSTE ha en ny mobil. Alla i min klass har Iphone!”  ”Jag behöver verkligen ett Nintendo DS.” ”Jag har sett ett par skitsnygga jeans som jag bara måste ha, SNÄLLA mamma!”

 Besvikna ögon, golvstamp och sura miner. Och så tjat, tjat, tjat. Önskningarna kommer i alla former och haglar över dig. Innan du hunnit lyssna klart på den första dyker nästa upp. Helst skulle du vilja sätta händerna för öronen och bara skrika, men det är förmodligen inte den bästa lösningen. Och att bara säga ja och öppna plånboken känns inte heller som ett alternativ.

 Men vem vill å andra sidan bara säga ”nej, nej, nej” och riskera epitetet ”världens elakaste morsa”? Och tänk om det faktiskt är så att alla andra ungar i klassen har en Iphone. Hemska tanke!

 För Marie Carlsson, legitimerad barnspsykolog med lång erfarenhet av barnuppfostringsfrågor, råder ingen tvekan om hur man bemöter ungarnas tjat. Hon menar att det är lika viktigt att sätta gränser här, som i vilken annan situation som helst. På samma sätt som det ingår i barns utveckling att testa gränser, ingår det i föräldrarnas uppgift att säga stopp. – Jag är övertygad om att vi gör våra barn en otjänst om vi ger dem allt de pekar på. Livet är, och kommer alltid att vara, fullt av motgångar och lär vi inte barnen att klara av dem när de är små, så kommer de inte att kunna klara av dem när de blir stora heller, säger Marie Carlsson.

 Hon menar att de flesta barn i dag får alldeles för lite träning i att vänta, längta och bli besvikna. Hon tar önskelistan inför jul som ett exempel. – Det är inte längre någon önskelista, det är en beställning som barnet lägger in, som de får levererad lagom till jul.

 Marie Carlsson tror att många föräldrar säger ja till tjatet för att det helt enkelt är lättare. – Det går snabbt, man får glada barn och undviker konflikter, men i längden skapar det stora problem. Barnen fylls av en tomhet inombords om de hela tiden blir dränkta i materiella ting. Det finns mycket forskning som visar att vad barn egentligen helst av allt vill ha är tid med oss vuxna.

 Okej, så man ska inte bara säga ja. Men man kan väl inte bara säga nej till allt de tjatar om heller? – Nej, givetvis inte. När ditt barn ber om något måste du ta ställning till om det är rimligt att barnet får det. Om du kommer fram till att han eller hon kanske behöver det, eller kan vara värd det, är det inget fel med att skaffa det. Huvudsaken är att du inte bara säger ja för att det är den lättaste utvägen. – Kommer du däremot fram till att det inte är rimligt att de får det de tjatar om den här gången, måste du kunna säga nej.  Hur förklarar jag att de inte kan få det de vill ha? – Jag tror inte att man som förälder behöver förklara allt. Det räcker med att bara säga nej.  Att säga nej är en sak, men hur får man dem att sluta tjata? – Det kanske du inte får. Du får kanske lära dig att stå ut med det. Precis som att du kanske måste stå ut med att barnet blir jätteargt eller ledset över att inte få det han eller hon vill ha, säger Marie Carlsson. – Vad du inte ska behöva stå ut med är om besvikelsen resulterar i fula ord, sparkar och skrik. Då måste du säga ifrån. Men att bli ledsen och arg är helt naturliga reaktioner hos ett besviket barn, och det är viktigt att barnet också får visa det.

Kanske är det så att man som förälder är dömd att leva i det eviga tjatträsket, men det blir lättare att stå ut med om man ser tjatet som frågor att ta ställning till. För egentligen är det kanske inte tjatandet i sig som är det jobbiga, utan vår egen frustration. Över att inte veta vad som är rätt och fel, över att inte ha tid, och samtidigt alltid vilja det bästa för dessa underbara, tjatiga ungar.

Så tacklar du tjatet

1. Lyssna. Ta dig tid att höra på vad tjatet egentligen handlar om. Handlar det om prylbegär, eller bara lite uppmärksamhet?

 2. Bekräfta. Berätta att du uppfattat och förstått vad barnet vill ha. Erkänn att du också kan känna längtan efter saker. Ta tillfället att ha en mysig stund tillsammans och dröm om alla saker ni vill ha, men kanske inte kan få.

 3. Gå inte på ”Alla andra har”. Det är sällan sant. Om det nu ändå skulle vara så är det inte det som ska styra ditt svar, utan er situation.

 4. Fundera. Säg inte ja eller nej av bara farten. Fundera och ta ställning till om det är rimligt att göra/köpa/skaffa det barnet tjatar om. Det kan ta tid att fatta beslut, kanske får du be om betänketid.

 5. Ge ett svar. Ja eller nej, mer behövs inte. Du behöver inte förklara ditt beslut om du inte vill. Det är du som förälder som bestämmer.

6. Håll fast vid ditt svar. 

Ett nej är ett nej, håll fast vid det. Velar du ger du barnet hopp och tjatandet fortsätter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer