Ska vi behålla barnbidraget i Sverige? Bara om det blir behovsprövat, tycker debattören Rebecca.
Ska vi behålla barnbidraget i Sverige? Bara om det blir behovsprövat, tycker debattören Rebecca. Foto: Istock

Rebecca 26: ”Barnbidraget skapar klassklyftor i samhället!”

Vad gör din familj för barnbidraget? Vi ställde frågan i vår Facebookgrupp mamapower och det visade sig att många sparar hela bidraget för att ge barnen en grundplåt när de blir vuxna. Detta tycker tvåbarnsmamman Rebecca Good är fel.

”Det är viktigare att alla barn får mat på bordet än att rika barn får bidrag till feta sparkonton. Genom att behovspröva barnbidraget jobbar vi för att alla barn ska få samma möjligheter att bestämma över sin framtid på lika villkor.

Ett behovsprövat barnbidrag innebär en enorm lättnad för den fattiga familjen. Barnet kan följa med klasskompisarna på aktiviteter efter skolan och får på så vis större chans till avkoppling och samhörighet. En förälder som måste ha flera jobb för att försörja sina barn ges också en möjlighet att gå ner i tid, vilket innebär en mer närvarande och stöttande mamma eller pappa. Samtidigt innebär det att lov och vabb inte behöver innebära svält för familjen, och att barnen kan äta sig mätta – även om det inte är skoldag.

”Vi måste sluta ge barnbidrag till lyckligt lottade som får ett ännu större försprång.”

Alla barn är värda detta, oavsett vilken familj de fötts in i. Att behovspröva bidraget handlar om medmänsklighet för de mindre lyckosamma. Vi lever i ett samhälle där en av de främsta anledningarna till kriminalitet och utanförskap är våra klassklyftor, och ett självklart steg i att motverka detta problem är att jämna ut just klyftorna mellan barnen.

Argumentet att alla ska få lika mycket i barnbidrag fungerar inte om inte alla har lika mycket från start. Detta är inget hållbart resonemang när vi eftersträvar jämlikhet. Vi måste sluta ge bidrag till lyckligt lottade som får ett ännu större försprång.

Alla barn förtjänar samma möjlighet till läxhjälp, tid till skolarbete och att slippa oro för familjens överlevnad och välmående. Vi minskar risken att våra barn hamnar fel i unga år eller utsätts för mobbning på grund av fattigdom. Vi tar ett kliv för att barn ska ha lika möjligheter att själva välja hur deras framtid ska se ut.

Säg ja till ett system som prioriterar mat till den fattiga framför en bil till den rika – säg ja till behovsprövat barnbidrag!”

Tvåbarnsmamman Rebecca Good ger sin syn på barnbidraget. Håller du med? Mejla din åsikt till minstory@mag.bonnier.se Foto: Privat

Detta är en läsarkrönika där skribenten står för åsikterna. 

Diskutera mer i vår Facebookgrupp mamapower!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!