Läxtips från skolpsykologen

Skolpsykologen Åsa Sjöqvist ger sina bästa läxläsningstips.

Ämnen i artikel:

• Ta dig tid. Och intressera dig för barnets skolarbete. Håll dig uppdaterad vad gäller läxor. Samarbeta med skolan, det hjälper till att skapa mening och förståelse för skolarbete. Samarbete gör också att barnet känner att de vuxna bryr sig.

• Jämför inte. Hjälp barnet att sätta rimliga krav på sig själv och att bara jämföra sig med sig själv. Uppmuntra även de minsta framstegen. Alla behöver känna att det går framåt.

• Utred. Har ditt barn svårt att koncentrera sig? Finns det annat i hens liv som tar all fokus nu, är det jobbigt hemma, konflikter i skolan? Red ut vad som ­bekymrar barnet och låt det få ta sin tid.

• Prova nytt! Vi har alla olika sätt att lära. Kanske kan du hjälpa genom att läsa högt? Går det lättare om ni gör en tankekarta? Behöver hen utföra något med kroppen för att det ska fasta i huvudet? Prova er fram till vilket sätt som är bäst för ditt barn.

• Gilla datorn. Det finns stor hjälp att hämta via datorn. Förutom smarta spel och glosprogram kan man också hitta hjälp via forum och läxchattar. Kolla in skolakuten.nu, teacherson­demand.se, plugg­akuten.se, mattecoach.se, ursmart.se.

• Visa tilltro. Tjata inte på barnet, försök i stället positivt förstärka när hen självmant eller med ditt stöd tar itu med sina läxor. Visa tilltro till ditt barns förmåga att göra så gott hen förmår.

• Verklighetsförankra. Barn som kan knyta ihop skolarbetet med sin vardag har försprång både i hur de förstår uppgiften och motivation till varför de behöver lära sig. Låt barnet använda matten till att räkna ut hur semesterkassan ska räcka eller hur engelska­glosorna kan hjälpa i de dataspel han eller hon spelar.

• Bekräfta. Ja, det kan vara tråkigt med läxor, men du kan hjälpa barnet att bita ihop. Läxläsning måste tyvärr innebära en del tråkigt tragglande också och ditt barn kan behöva hjälp att lära sig hantera det. Belöna honom eller henne genom att göra något lättsammare efteråt.

• Ta hjälp. Använd er av läxhjälpen i skolan eller ert lokala bibliotek. Följ gärna med ditt barn, men låt någon utomstående arbeta med honom eller henne. Det kan vara lättare för barnet att ta till sig hjälpen från någon annan och ni kan få hjälp att bryta ett tråkigt läxmönster som ni kan ha byggt upp.

• Tänk på miljön. Skapa en bra pluggmiljö, men utgå inte bara från dina egna behov. Alla är olika och en del barn pluggar bättre i soffan med AC/DC i lurarna än vid ett lugnt och tyst skrivbord.

• Hitta rutiner. Skapa rutiner kring läxläsningen. Var mätta och pigga. Gör läxorna så tidigt som möjligt, innan ni blivit för trötta! Ät mellanmål före så ökar förutsättningen för att kunna tänka klart.

• Ta en sak i taget. Gör inte allt på en gång, dela upp läxan i etapper så blir den lättare att klara av.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 60 000 andra mamas - läs vårt magasin! Se erbjudande!