Lär ditt barn att bli en bra kompis

Blir ditt barn bortglömd i kompisgänget, hamnar lätt i bråk eller lägger sig platt i alla konflikter? Det behöver inte vara så. Med lite träning kan ditt barn mogna i sin sociala kompetens.

1. Börja redan i sandlådan.

Lär barnen rätt och fel redan när de börjar ta hinkar och spadar för varandra.

2. Lär av andra.

Empati krävs för att fungera med andra. Öva den empatiska förmågan genom att se filmer eller läsa böcker tillsammans och diskutera exempel: Hur tror du att hon kände det då? Vad kunde han ha sagt för att göra det bättre? Det är lättare att sätta sig in i situationer som man inte själv är med i.

3. Prata och filosofera.

Du kan påverka ditt barns attityd mycket bara genom samtal. Tänk på att det kan vara bra att filosofera ihop kring begrepp som ”att vara snäll”. Vad innebär det, hur är man då? Sådant som är självklart för dig kan vara diffust för barn.

4. Konflikthantering.

Övervaka, men grip inte automatiskt in i konflikter (om det inte gäller handgripligheter eller situationer som spårar ur) utan låt barnet själv lära sig att lösa dem själv. De allra flesta barn kan lära sig konsekvenserna av sitt eget beteende genom samspel och andra människors reaktioner. Tids nog har ditt barn lärt sig många kreativa lösningar för att lösa sina egna konflikter.

5. Modellinlärning.

Hur är du själv bland andra människor? Ditt barn lär sig mer av det du gör än av det du säger. Visar du själv respekt för andra människor, står upp mot orättvisor och för dig själv? Då är chansen stor att även ditt barn gör det.

6. Respektera ditt barns känslor.

Vill man inte krama mormor så ska man inte tvingas till det. Om inte du som förälder lyssnar och respekterar när ditt barn säger ifrån kommer han eller hon inte lära sig att göra det själv heller, och risken är stor att andra människor kommer kunna köra över ditt barn.

7. En sund människosyn.

Lär ditt barn att behandla alla såsom han eller hon vill bli behandlad själv. Om alla lever efter den grundfilosofin så är resten ganska enkelt.

8. Var närvarande.

Du som vuxen måste guida ditt barn praktiskt i hur man behandlar andra människor. Var försiktig med pekpinnarna. Använd positiv förstärkning.

9. Öva på att umgås.

Har inte barnet egna vänner, bjud över dina vänner med barn. Tänk på att umgänget ska vara i en positiv anda. Du kan också anmäla barnet till en fritidssysselsättning och låta det sociala samspelet i gruppen växa fram parallellt medan de sysslar med något annat.

10. Låt barnet välja vänner.

Tänk på att barn mognar i olika takt, förutsätt inte att barn ska funka ihop för att de är födda samma år. Låt barnet välja själv om det vill umgås med äldre, yngre eller jämngamla.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!