Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Svårt att lämna på förskolan? 5 tips på hur det blir lättare

Att lämna på förskolan, oavsett om det är första gången eller inte, kan vara riktigt kämpigt – men det finns knep att ta till.

Van med kaoslämningar eller nervös inför inskolningen? Här är fem tips som underlättar.

1. Acceptera att det kan kännas svårt

Ditt barns separationsångest är verklig och något som vi alla upplevt då och då. I en stor förändring som att lämnas till något främmande och nytt, är det inte så konstigt att barnet övervältras av känslor som kan vara svåra att hantera. Men allt som oftast är det en fas som förr eller senare går över – och ofta slutar tårarna så snart du gått runt hörnet. Men våga ta både dina egna och barnets känslor på allvar – berätta för pedagogerna hur du känner och kom överens om att ni hörs av en sund efter lämning för att rapportera läget.

Det är helt naturligt att känslorna svallar i början.
Det är helt naturligt att känslorna svallar i början. Foto: Getty Images

2. Förbered och var exalterad

Börjar ditt barn på en ny avdelning eller ska besöka förskolan för första gången är det inte konstigt att känslor som otrygghet och rädsla infinner sig hos barnet. Genom att börja prata om förskolan, och nämna det i era dagliga konversationer, blir det en plats som upplevs mer bekant och trygg när det väl är dags att gå dit. Du kan prata om allt barnet kommer få vara med om, nya vänner hen kommer träffa eller vilka leksaker som finns på lekplatsen. Fråga barnet vad hen känner när hen tänker på förskolan och ta med barnet när du förbereder med nya kläder och så vidare. Om ditt barn ser fram emot förskolestarten kommer rädslan för det nya minska.

Läs också: Börja förskolan och inskolning: Förskollärarnas viktigaste råd

3. Börja aktivera barnet när du kommer fram

Det är såklart inget nytt att föräldrar kan stanna en stund på förskolan efter lämning så att det ska bli mer smidigt. Men det tar inte bort att det är otroligt effektivt att visa att du är trygg på platsen och kan ha roligt framför ditt barn. Du förmedlar då en hem-känsla till barnet och till slut märker hen knappt att du lämnar rummet. Denna process tar olika lång tid för alla, allt beroende på hur ditt barn hanterar förskolestarten. Förmedla och berätta att du ska gå och säg hejdå så som ni brukar och påminn om att du kommer senare. Allt för att förminska känslor som rädsla och förvirring var du tagit vägen.

Få barnet att tänka på annat genom att direkt börja aktivera det.
Få barnet att tänka på annat genom att direkt börja aktivera det.

4. Håll processen kort

När den mest kritiska perioden är över kan det vara bra att hålla lämningen kort. Att vänta tills barnet släpper tag om dina ben eller ber dig gå, kan ta lång tid. Är det svårt att gå ut med barnet som håller fast i dig kan man försöka lämna över barnet till förskoleläraren som är van vid lämningsproblematik och vet hur det ska hanteras. Krama och pussa hejdå och påminn att du kommer tillbaka.

Mer läsning: När barnet är ledset vid lämningen – därför gör det så ONT

5. Ta med något som påminner om hemma

En snuttefilt, gosedjur, favoritbok eller leksak kan underlätta att ha med under första förskoledagen. De flesta lärare och förskolor har inget problem med att yngre barn tar med sig något tryggt hemifrån. Den kanske blir kvar i ryggsäcken men kan vara ett smidigt medel om det krisar vid lämning!

Kom ihåg!
Det viktigaste att minnas när hjärtat brister av att se ditt barn hulkgråta vid staketet när du måste gå iväg är att alla barn och föräldrar tagit sig igenom denna fas, precis som ni kommer att göra! Tänk på hur roligt barnen kommer ha på förskolan och alla nya vänner hen kommer lära känna.

”Mamma jag har fått massa nya kompisar!”
”Mamma jag har fått massa nya kompisar!” Foto: Getty Images

Tipsen är hämtade från LifeAsMama

Ännu mer tips och läsning om förskola hittar du här.