Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kolik och magknip hos barn – 8 knep som lugnar din bebis

Kolik brukar gå över när din bebis är runt tre månader, men inte alltid. Ibland hänger sig magknipen kvar. Här är 8 knep som lindrar smärtan – och får ditt barn slutar skrika.

Hur lugnar man en bebis med kolik?
Hur lugnar man en bebis med kolik? Foto: Istock

När en bebis gallskrikit – i timmar – är paniken nära, vi vet. Men du behöver inte uthärda allt och vänta på att koliken ska växa bort, det finns tips att ta till. mama listar åtta knep som lindrar en orolig bebismage – och en mammas nerver. Win-win!

Det här är kolik – symptom för bebisar

Kolik kännetecknas av att barnet plötsligt börjar skrika utan synbar anledning, och är svårt att trösta. Magmusklerna spänns, ansiktet blir rött, bebisen drar upp benen mot magen och knyter händerna hårt.

Skriken börjar ofta vid samma tidpunkt varje dag, ofta på efter­middagen eller kvällen, och slutar inte förrän bebisen somnar eller får ut gaser eller bajs – ofta märks en lättnad när barnet fått ut luften i magen.

Omkring 10–20 procent av alla bebisar drabbas av kolik. För att räknas som ”riktig” kolik ska bebisen skrika sammanhängande i 3-4 timmar varje dag, och det upphör inte oavsett vad du gör.

Kolik brukar vara som värst när bebisen är omkring sex till åtta veckor gammal, men brukar börja när bebi­sen är omkring 14 dagar gammal. Vid 3-3,5 månaders ålder brukar koliken gå över.

Läs också: Så får du bebisen att sluta gråta – knepet som fungerar på bara några sekunder

Lugna en bebis med kolik – 8 tips

1. Reglera barnets ätande.

Det kan finnas ett samband mellan kolik och att bebisen får för mycket eller för lite mat.

– Bebisar kan försöka dämpa magsmärtan genom att suga, men om man kan dra ut på ätandet till var tredje timme under dagtid är det lugnare för magen. Man behöver inte ge efter för sugbehovet varje gång om barnet går upp i vikt som det ska, säger Birgitta Klang, barnsjuksköterska på Mama Mia.

Man kan också prova att ge mindre måltider ofta.

2. Hjälp din bebis att rapa

Eftersom gaser i magen kan vara en bidragande orsak – se till att bebisen rapar efter matningen och om du ammar, se till att bebisen ligger rätt vid bröstet så hen inte sväljer allt för mycket luft.

3. Mjölk kan förvärra magknip

Testa att utesluta komjölkprodukter om du ammar, sju dagar är allt som behövs för att du ska märka om det blivit skillnad. Och om det blivit det, undvik produkter av komjölk tills bebisen blivit ett par månader. Då kan du prova att äta och dricka dem igen.

LÄS MER: 10 saker alla med kolikbarn INTE vill höra

4. Prova receptfri medicin

Minifom är en medicin som säljs receptfritt på apoteken, men effekten är omdiskuterad. Man kan också prova magdroppar för bebisar, i form av probiotika. Kolla alltid med BVC innan du ger bebisen medicin.

– Annars finns Windi, en liten gummiventil att köpa på apoteket som man stoppar i bebisens rumpa, som gör att luften kommer lättare ur magen, tipsar Birgitta Klang.

5. Undvik lök när du ammar

Om du ammar kan du också prova att undvika gasbildande mat, till exempel lök, bönor, broccoli och vitkål. Återigen – gör det ingen skillnad efter sju dagar kan du återgå till normal kost.

Läs mer: 9 saker nyblivna mammor kan behöva höra

6. Byt miljö

Ta en promenad med bebisen i barnvagn eller ta med den på en sväng i bilen.
– Att byta miljö och göra något annat kan hjälpa, säger Birgitta Klang.

7. Prova ge kolikmassage

Se till att miljön kring bebisen är lugn, och ge mycket kroppskontakt. Vagga barnet i famnen, sjung mycket. Ett knep är att lägga barnet i det så kallade kolikläget, på en arm med ansiktet nedåt, och gunga fram och tillbaka.

En annan variant är kolikmassage. Testa det så kallade "Vattenhjulet" för att få ut luft ur bebisens mage:

Lägg en handflata vågrätt på magen, under revbenen. Stryk med handflatan ned mot låren och låt sedan den andra handen följa efter. Upprepa cirka sex gånger med varje hand.

LÄS MER: Här är knepet som lindra tandsprickning

8. Tillåt dig att ta hjälp

Försök att vara lugn, ta djupa andetag och lägg ifrån dig barnet i sängen en stund – att skrika en stund dör det inte av – så att du får en paus. Skriken kan förvärras om föräldrarna är upprörda, eftersom barn alltid har tentaklerna utåt, men att dessutom ha skuldkänslor för det hjälper ju ingen. Kolik är jobbigt, för barnet och för föräldrarna – men det går över (varsågod, ett mantra att göra screenshot på!).

Viktigast av allt: Klandra inte dig själv! Du kan inte göra särskilt mycket för att få stopp på skrikandet. Bättre då att försöka acceptera läget: ”Nu blir det några jobbiga veckor framöver, bäst att bunkra upp med mikromat, stänga av telefonen och rida ut stormen.”

Se också till att få avlastning, fråga släkt och vänner. Avlastning är viktigt, eftersom kolik är jättetufft för föräldrarna. Kanske kan den andra föräldern sjukskriva sig en period så att hen kan avlasta, om det inte finns ett annat bra nätverk.

– Att få sova ett par timmar gör skillnad. Det är tufft att veta att det gnäll som börjar på eftermiddagen kommer att övergå till skrik som pågår i timmar. Man får ta en dag i taget. Ofta sover ändå de här barnen ganska bra när de väl slutat skrika, vilket kan vara kring midnatt, säger Birgitta Klang.

Är det dåligt att ta in en betald barnvakt?

– Totalt okända personer ska man undvika, men har du en barnvakt som du träffat ett par gånger och känner dig trygg med, är det okej att låta honom eller henne ta bebisen ett par timmar så att du får sova. En mamma som är helt utsliten ger inte bebisen särskilt bra anknytning ändå, säger Birgitta.

Vill du läsa mer om kolik? Då kan vi varmt rekommendera den här artikeln från Vi föräldrar: Har ditt barn kolik? Barnläkaren: "Det finns en metod som KAN hjälpa"

Nybliven mama? Missa inga artiklar om bebislivet: besök mama.nu varje dag!