Hur farligt är Fortnite för våra barn egentligen?

Kritiken mot onlinespelet Fortnite växer i takt med att allt yngre barn upptäcker det. Så hur ska du som förälder tänka när din 5-åring ber om att få spela ett spel med betydligt högre åldersgräns? mama frågade gaming-mamman Paula Fenjima Manrique.

Vilken ålderSgräns gäller för att spela Fortnite?
Vilken ålderSgräns gäller för att spela Fortnite? Foto: Istock

”Maaaammaaaaaa, jag måste få spela Fortnite!”. Känner du igen tjatet? Och hur lätt är det egentligen att säga nej till sitt barn när ”alla andra får spela”? Men ska du våga sätta ”Fortnite Battle Royale” i barnets händer när du samtidigt får höra att det finns faror med det? Och vad är det egentligen med det populära onlinespelet – som redan har 40 miljoner användare världen över – som är farligt?

Låt oss börja med vad det här actionspelet går ut på: I just ”Fortnite Battle Royale” spelar hundra spelare i varje omgång. Vinner gör man genom att överleva längre än sina motståndare. Och för att klara sig behöver man som spelare vapen, fällor, första förband och byggnadsmaterial för att kunna skydda sig. Man kan likna spelets handling vid filmerna ”Hunger games” där det bara får finnas en överlevare kvar på slutet. Namnet ”Battle Royale” kommer just från den japanska filmen med samma namn som är förlagan till ”Hunger games”.

Åldersgräns på Fortnite: 12 år

Det är inte tänkt att barn under åldersgränsen 12 år ska spela spelet, men betydligt yngre barn lockas av de underhållande och fantasifulla ”serietidningskaraktärerna” vars danser är superpopulära på Youtube.

Egentligen är åldergränsen för Fortnite 12 år, men betydligt yngre barn spelar.
Egentligen är åldergränsen för Fortnite 12 år, men betydligt yngre barn spelar.

Och spelets explosiva framfart har också att göra med att det är så tillgängligt och att det är gratis att spela (sedan finns flera bonusköp i spelet som man som förälder bör ha koll på). Och det är förståeligt att föräldrar blir förvirrande av åldersgränserna kring just ”Fortnite” – för på förskolan pratas det ju om spelet bland 4-5-åringar. Och i tidningshyllan i affärerna står seriemagasinet från ”Fortnite” med tillhörande vapen, bredvid ”Bamse för de yngsta”.

Vad är farligt med Fortnite?

Men om vi bortser från spelets åldersgräns – vad är det som är så farligt med just ”Fortnite”? Våldsamma spel har ju funnits sedan gamingens begynnelse och värre våld har förekommit i flertalet spel utan att väcka sådant ramaskri som just ”Fortnite” har gjort.

I Australien hävdar flera grundskolor att spelet har lett till mobbning online och att eleverna använder ett olämpligt språk i spelvärlden. Skolorna har tagit detta vidare genom att skicka hem varningsbrev till elevernas föräldrar. Men även i Sverige finns många motståndare till ”Fortnite” – och många frustrerade föräldrar som inte riktigt vet om det är okej att låta barnen spela eller inte.

Katrin Zytomierska och Paula Fenjima Manrique ger var sin syn på Fortnite.
Katrin Zytomierska och Paula Fenjima Manrique ger var sin syn på Fortnite. Foto: Privat, Daniel Stigefelt

På vår medlemssajt Vi föräldrar kan du även läsa: Mer skärmtid i förskolan? Forskare förklarar varför det är bra

En av de föräldrar som har reagerat starkt på just våldet i spelet är trebarnsmamman Katrin Zytomierska, 40, mamma till Ringo, 8, Rambo, 5, och Falke, 1, som gått hårt ut med sin hashtag #fuckfortnite på sociala medier: ”Blir otroligt provocerad över vuxna människor som tillåter våldsspel. Bli inte förvånade om era barn sen blir våldsamma. Just saying”, skriver hon, och menar att föräldrar blivit mer slöa och att de föräldrar som låter sina barn spela ”Fortnite” ”inte är de skarpaste knivarna i lådan”.

Men hur ligger det till med det där egentligen, blir barn våldsamma av spel som innehåller våld?

Gamingmamman Paula Fenjima Manrique, 35, mamma till Liam, 11, och Kalia, 6, köper inte det påståendet:

– Det finns 1,2 miljarder gamers i världen. Om det skulle vara så att våldet påverkade människor så som många tror så skulle världen ha gått under för längesen.

Paula Fenjima Manrique

Ålder: 35. 

Familj: Sonen Liam, 11, och dottern Kalia, 6. 

Bor: På Södermalm i Stockholm. 

Gör: Spelexpert på TV4, skriver krönikor och driver spelstudion Happy Graveyard Productions.

Paula menar att det inte är våldet som påverkar barn negativt utan att det istället är spelens strategiska uppbyggnad på straff- och belöningssystemet som gör att barnen tappar kontrollen, blir frustrerade och agerar utåt:

– Små barn har ingen självdisciplin. Om du säger till ett barn att hon eller han får ta en godis så kommer barnet förmodligen att ta en till när du inte ser. Och det är det som speltillverkarna spelar på. Klarar du inte en bana så straffas du med att få börja om, och vinner du belönas du massor. Det är det som gör att man fastnar i spel. Men barn i ung ålder kan inte hantera det här. Har de inte den självdisciplin som behövs kan de inte ”bara hoppa upp på hästen igen” utan blir istället besvikna, ledsna och tappar kontrollen när de förlorar.

Och problemet med just ”Fortnite”, menar Paula, är att spelet påverkar straff- och belöningssystemet extremt mycket:

– Alla vill ju vara den som överlever längst och vinner spelet. Belöningen är stor, du blir ju inte bara belönad av spelet utan också av alla de som finns omkring dig – både online och i verkligheten eftersom kompisarna också spelar, säger hon.

”5-åringar ska inte spela Fortnite”

Men är det då lämpligt för barn under 12 år att spela ”Fortnite”?
– Både ja och nej. Min son är 11 och om jag inte visste att han har så pass bra självdisciplin som han har så hade jag inte låtit honom spela. Alla barn är olika. Men en 5-åring? Nej, barn som är 5 år ska INTE spela ”Fortnite” eftersom de inte kan hantera de negativa känslorna som dyker upp med spelet.

Så vems ansvar är det då att se till att barnen inte spelar? Paula menar att det är föräldrarnas – även om det kan vara svårt att säga nej när andra kamrater får spela och ditt barn blir uteslutet. Men man kan ju kompromissa med sitt barn:

– Erbjud andra spel som är lättare att hantera. Och säg till barnet som det är, att hen är för liten för att få spela ”Fortnite”. Ibland måste man välja sina fajter och just denna fajt skulle jag ta, säger Paula.

När ett barn blir arg eller ledsen på grund av ett spel – vad ska man som förälder göra?
– Precis som om barnet skulle spela en fotbollsmatch så får man prata om känslorna som kommer. När barn känner sig värdelösa efter något de kanske ägnat mycket tid åt är det bra att peppa barnet och uppmuntra henne eller honom till att testa igen – helt enkelt hjälpa barnet att öva på självdisciplin. Här finns det tyvärr många föräldrar som istället för att prata med barnet rycker ur sladden, skäller och tjatar. Då blir barnet dubbelt bestraffat och känner sig ännu sämre. Var istället närvarande för att se hur spelet fungerar och konversera om det som händer i spelet. Man behöver inte vara en gamer för att sitta med sitt barn eller delta i spelet.

3 positiva saker med Fortnite enligt Paula:

Spelandet gör att barn lär sig om ledarskap och gemenskap. I onlinespel som just Fortnite jobbar spelarna ihop och turas om att vinna. Teamwork är det som blir viktigast.

Spel är kreativa och sociala och visar att barn tidigt blir bättre på språk.

Online-livet, som i Fortnite, skapar vänskap – och i spelcommunityn är alla olikheter accepterade.

3 negativa saker med Fortnite enligt Paula:

Fortnite kan orsaka att barnet blir frustrerad och utåtagerande på grund av hur spelet är uppbyggt. Viktigt då är att sitta bredvid och stötta och peppa precis som man gör i annan sport för att hens lag inte vann.

Det är inte bra för barn som växer att sitta still för länge framför tv:n eller datorn. Spelandet måste kombineras ihop med fysisk träning av något slag.

Alla köp inuti spelet som inte har en spärr som bara vuxna kan låsa upp. Men det går att ställa in telefonen för att förhindra köp.

Det gäller att kombinera stillasittande spelande med fysisk aktivitet, menar Paula.
Det gäller att kombinera stillasittande spelande med fysisk aktivitet, menar Paula.

5 mamaläsare om Fortnite:

”Min dotter är 6 år och vill spela ’Fortnite’, men jag har sagt att hon är för liten och att det är för större barn. Men däremot får hon titta på spelets populära danser på Youtube.” /Anna

”Åldersgränsen för ’Fortnite’ är bara rekommenderad. Min son blir 7 år i december. Han får spela men han tycker inte om det, fastän majoriteten i klassen spelar. Han spelar istället ’Spiderman’ som det är 16-årsgräns på. Min son vet skillnaden mellan spel och verklighet. Det är ju samma våld i tecknade ’Ninja Turtles’, ’Spiderman’ och så vidare. Det är nog upp till var och en som förälder att avgöra vad de får spela – och självklart ha koll på barnen då de är online och kan kopplas upp med andra spelare.” /Elvije

”Min son spelar ’Fortnite’, han fyller 9 år nästa månad. Han umgås med sina vänner där och träffar nya genom spelet. Vi försöker ha örnkoll på grund av att är du online är det många äldre barn att förhålla sig till med tufft språk och så vidare. Det är inga CS-effekter i spelet (mörda på nära håll som att skära halsen av varandra exempelvis) eller blod. Det ska kännas okej i magkänslan.” /Li

”Min son är 7 år och får spela ’Fortnite’. Vi föräldrar som låter barnen spela tillsammans är alla okej med det. Jag tycker att det är ett ganska ’milt’ spel om man jämför med de krigsspel som figurerar som GTA exempelvis.” /Sofie

”Mina barn är 8 och 5 år och får inte spela. 8-åringen är dock en av få i klassen som inte får spela. Men hen får istället söka på och lära sig danserna på Youtube. Vi tillåter inga vapen, våldsspel eller våldslekar.” /Elinor

Du kanske också vill läsa: Är skärmar skadliga för barn? Hjärnforskaren svarar 

Text: Annika Leone