Forskare svarar på det vi alla undrar: Handlar snällhet om uppfostran?

Från sekunden vi möter vårt barn för första gången så tampas vi nog alla med samma frågeställning. "Hur ska jag ge dig bästa förutsättningarna att bli en riktigt bra människa?" Nu säger sig forskarna vid Harvard University ha svaret. Skönt.

Faktum är att den första delen av studien inte var de härligaste nyheterna vi hört. Nämligen visade det sig att 80 % av de amerikanska ungdomarna som deltagit i studien svarade att personlig lycka och hög prestation värderades högre än omtanke för andra i deras ögon.

Troligtvis var inte det här föräldrarnas drömscenario. Så hur blev det så? Forskarna menar att det är det klassiska talesättet "barnen gör som du gör, inte som du säger" som är problemet. För i en tidigare studie, där forskarna vid Ivy University följde 10 000 ungdomar och deras föräldrar under ett decennium märkte man ett enormt gap mellan vad föräldrarna prioriterade i sin uppfostran – och hur de själva levde.

Till exempel konstaterades det i samma studie att bra betyg och höga prestationer inte gjorde barnen lyckligare. Däremot förväntades de höga resultaten från många föräldrar – vilket i sin tur ledde till att barnen prioriterade hög prestation framför sina kompisars välbefinnande, skriver Independent.

Okej, men hur ska man göra då?

Forskarna har givetvis tagit en titt på det med. Så här menar de att man kan gå till väga:

1. Det går att nöta in omtanke

Forskningen visar att omtanke är mer av en vana än en egenskap. Alltså går det att repetera in. Öva, öva och öva på att låta barnet få göra vad hen kan för att hjälpa andra.

2. Förklara helheten – på barnets nivå

Öva på att zooma  ut och se helheten och konsekvenser av ett beteende. Varför behöver någon annan barnets omtanke och vad kommer hända när hen får det?

3. Du behöver inte vara perfekt

Det var ju tur, för det är nog ingen. Visa barnet dina brister – men också att du är medveten om dem. Genom att belysa att du inte alltid har alla svar så blir en förebild i ödmjukhet och självdistans.

4. Lär barnet att hantera svåra känslor

Forskare vid University of Vermont upptäckte i en studie med 155 ungdomar  att deras förhållande till föräldrarna, och hur mycket de pratat om alla typer av känslor tidigare, påverkade hur de senare i livet förhöll sig till kriser – som till exempel uppbrott på relationer. Därför är deras tips att visa och ventilera alla typer av känslor i hemmet.

Vill du läsa mer sådant här? Följ mama på Facebook så missar du inget!

Du kan dessutom läsa vidare om hur forskarna bevisat att mammor är smartare!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!