Forskare: Därför är det bra att samsova länge

Huruvida föräldrar ska sova tillsammans med sina barn eller inte är ett ständigt debatterat ämne, med både fakta och åsikter som drar åt olika håll. Nu menar en ny sydafrikansk forskningsrapport: barnet mår bättre av att samsova upp till minst tre års ålder.

I studien jämfördes sovmönstret hos barn som sov i egen säng jämfört med barn som sov med sina mammor. Resultatet visade att barnen som sov själva var mer stressade medan barnen som sov på sin mammas bröst fick en bättre vila, rapporterar The Telegraph. Man hävdar också att nattseperation kan påverka hjärnans utveckling.

Studien genomfördes av Nils Bergman, vid Kapstadens universitet i Sydafrika och går alltså emot den allmänna rekommendationen att det skulle vara riskabelt för små barn att sova med sina föräldrar. Enligt denna rapport menar man att det bästa för barnet är att sova tillsammans med sin mamma upp till tre års ålder. Pappan nämns inte i studien.

Nils Bergman menar att "oförklarliga dödsfall" hos spädbarn inte har med mammans närvaro att göra, utan kan ha orsaker som cigarettrök, alkohol, leksaker med mera.

Socialstyrelsens rekommendationer i dag är att barn under tre månader helst ska sova i egen säng. Man rekommenderar även att helt undvika samsovning om någon av föräldrarna är påverkade av alkohol eller tyngre mediciner.

Vill du läsa mer sådant här? Följ mama på Facebook så missar du inget!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!