Experten: Så pratar du med ditt barn om terrorattacken

De senaste dagarna har du kanske känt att det varit svårt att veta hur du ska prata med ditt barn om terrorattacken i Stockholm. Hur mycket ska du säga? Hur förklarar du? BRIS, Barnens rätt i samhället, har sammanställt en lista på vad du som förälder kan göra för att trygga, lugna och hjälpa ditt barn att hantera sina känslor och frågor.

Alla har vi nog svårt att ta in och förstå det som hände i Stockholm fredagen den 7 april, oavsett om vi är barn eller vuxna. Små barn förstår ofta mer än vad vi tror, och är ditt barn lite äldre finns det kanske ännu större behöv av att ni pratar om det som har hänt. Kanske har hen hört er vuxna prata, eller sett något på nätet om händelsen.

Alla barn är så klart olika och det finns inget generellt råd som fungerar på alla barn för alla situationer. Men BRIS har tagit fram några tips och råd om hur du pratar med ditt barn om terrorattacken. På sin hemsida skriver de att det viktigaste du kan göra som vuxen just nu är att trygga, lugna och stärka barnets känsla av kontroll. För att göra det måste du ta reda på vad just ditt barn vet och behöver. Var barnet nära händelsen? Känner hen till platsen? Är det ett känsligt barn som funderar mycket? Det spelar också roll hur gammalt barnet är och vad det har varit med om tidigare.

BRIS tipsar:

1. Var lyhörd och observant

Utgå ifrån att de flesta barn känner till det som har hänt, men utgå inte från att barnet är oroligt för egen del. De flesta barn visar på något sätt om de är oroliga. Ta reda på hur mycket barnet tänker på det som hänt, vad barnet vet om händelsen och vilka tankar och frågor barnet har.

2. Ställ konkreta frågor!

"Vad har du hört?", "Vad vet du?", "Vad undrar du?"

3. Uppmuntra och underlätta för barnet att ställa sina frågor

Visa att du gärna pratar också om sådant som kan kännas svårt även om du inte har svar på alla frågor.

4. Informera

Barnet behöver få svar på sina frågor, känna en större kontroll och bli lugnad. Ge barnet den information barnet är hjälpt av. Även svåra och skrämmande fakta kan vara viktiga att få prata om. Svara ärligt på frågorna men berätta inte mer än barnet är hjälpt av att få veta, undvik till exempel att gå in på detaljer.

[adSpace placement="manual"]

5. Överför inte din egen oro

Lägg inte din egen oro på barnet eller utgå ifrån att barnet uppfattar saker på samma sätt som du. Det som väcker oro hos en vuxen behöver nödvändigtvis inte beröra ett barn på samma sätt.

6. Lugna och inge hopp

Berätta att händelser som denna är mycket ovanliga, att det finns människor som gör allt de kan för ta reda på hur detta kunde hända och som tar hand om de som är drabbade.

7. Tänk på…

…att alla barn är olika och reagerar olika och behöver bli bemötta på olika sätt. Glöm inte att barnet hör hur diskussioner pågår över middagsbordet och på nyhetssändningar och därmed drar egna slutsatser av dem. Tänk även på att vuxna också kan behöva hjälp. Prata gärna med någon i din omgivning för stöd och råd.

BRIS om hur du hanterar otäcka bilder från attacken

Just nu cirkulerar på sociala medier otäcka bilder från attacken, och många lite äldre barn har sett eller kommer att se dem.

Läs på mer på BRIS hemsida om hur du pratar med barnen om de otäcka bilderna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!