Foto: Privat/Julia Mjörnstedt

Efter KP-undersökningen: Därför söker barn tröst hos mamma och inte pappa

När liten är ledsen och behöver prata, vem söker hen då tröst hos? Enligt KP-undersökningen som släpptes i veckan är det utan tvekan mamma. Pappa kommer långt, långt ner på listan. mama har pratat med tre kändispappor om vad de tror att det beror på.

1700 barn i åldrarna 8 till 14 år har svarat på frågor om sina liv i tidningen KP:s stora undersökning. På frågan “vem vill du helst prata med när du är ledsen?” svarar 46% mamma, 22% kompis, 17% ingen alls och bara 7% pappa.

Och resultatet är inget nytt – tidigare års undersökningar har visat på samma sak. Men varför är det så? mama har pratat med kändispapporna Martin Melin, Nemo Hedén och Emanuel Karlsten om vad de tror att det beror på.

”Jag hoppas att många fäder tar åt sig”

Kändispolisen och författaren Martin Melin, 50, pappa till Fanny, 15, Felix, 10 (tillsammans med första frun Christina Melin) och Charlie, 8, (tillsammans med andra frun Camilla Läckberg) tror bland annat att det kan ha med anknytning att göra – och att mammor generellt har lättare att lägga märke till när barnen inte mår bra.

– Jag märker det där hos min son som bott 85 procent hos sin mamma. Han går direkt till henne om det är något. Inte till mig. Mina andra två barn kommer lika mycket till mig som till sina mammor, säger han till mama och fortsätter:

– Sen tror jag också att det handlar om att mammor har generellt lättare att se när barnen inte mår bra, och då tar upp det.

Han säger att det kan låta könsstereotypt, men tror ändå att så är fallet. Om resultatet av undersökningen säger Martin Melin att det låga talet är sorgligt att se.

– Jag hoppas att många fäder tar åt sig och funderar på det.

Martin Melin tillsammans med sönerna Felix och Charlie. Foto: Privat
”Mitt mål som förälder är att bli en av de där 7 procenten”

Poddaren och författaren Nemo Hedén, 31, pappa till Nova, 1,5 (tillsammans med vännen Frida) tror att det handlar om att pappor överlag är sämre på att visa känslor än vad mammor är.

– Och att visa sig sårbara, vilket i sin tur gör att barn söker sig till mödrar när de mår dåligt. Detta är ju en väldigt deppig statistik dock. Man önskar ju att vi hade kommit längre i utvecklingen, säger han till mama och fortsätter:

– Ett av mina största mål som förälder är dock att bli en av de där 7 procenten!

Nemo Hedén tillsammans med dottern Nova. Foto: Privat
”Vi är usla på att ta oss tid”

Journalisten och krönikören Emanuel Karlsten, 35, pappa till Billie, 5 och Frank,1,5, (tillsammans med Julia Mjörnstedt, grundare av Ung Cancer) tror att pappor är för snabba med att ge svar.

– Jag tror att det beror på att vi är så usla på att ta oss tid, finnas där och lyssna. Istället har vi alltid direkta svar. Vem vill ha direktsvar och lösningar? Inte barn i alla fall. Otroligt dystert.

Emanuel Karlsten tillsammans med sonen Frank. Foto: Julia Mjörnstedt

Vågar vi hoppas på bättre siffror nästa år? mama-redaktionen håller tummarna för det.

Här hittar du hela KP-undersökningen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer