Därför är det viktigt att låta barnen ha tråkigt

Har ditt barn sagt "jag har ingenting att göra" eller "jag har tråkigt" någon gång i sommar? Vad bra! En forskare vid Stanford University lyfter nu fördelarna med att boka in tid för tristess.

Att låta barnen testa nya aktiviteter, träffa kompisar och hitta på roliga saker är självklart positivt på många sätt men det finns ett stort värde i att planera in tid där barnen gör ingenting alls.

Emma Seppälä, forskare vid Stanford University skriver i en text på sajten Quartz att föräldrar ska uppmana barn att ha kul – men lämna luckor där det finns tid för att göra ingenting. Forskning visar att när vi människor, oavsett ålder, inte fokuserar på något specifikt så kommer vi på bra idéer. Det är extra viktigt för just barn att inte ständigt vara uppbokade –"att bara vara" utvecklar nämligen barnens kreativitet. Om barnen ständigt serveras med olika roliga spel och lekar, tv eller en surfplatta finns det inte lika mycket utrymme för fantasi och tankar.

En annan fördel när barnen gör "ingenting" är att de blir bättre på att handskas med stress och har lättare att koppla av.

Det är lätt att försöka stimulera sina barn så fort de klagar på att de har tråkigt – läs samtalscoachen Åsa Nyvalls tips: Låt barnen ha tråkigt – 6 tips på hur du hjälper dem att ”bara vara”

Tillsammans med proffsdansaren och ”Du är vad du äter”-programledaren Annika Sjöö drar mama på rymmen till västkusten – läs mer här!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!