Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Därför är det bra att bli arg - både för dig och ditt barn

Biter du ihop när du egentligen vill skrika och kasta saker? Att bli arg är inte farligt, utan bra för både dig och kidsen.

Att bli arg är inte farligt, utan bra både för dig och kidsen.
Att bli arg är inte farligt, utan bra både för dig och kidsen. Foto: Shutterstock

Är du en nyromantisk förälder som vill ge ungarna härlig frihet och utrymme – men samtidigt drömmer om klassiskt artiga barn? Familjeterapeuten och författaren Jesper Juul har skrivit boken ”Aggression – ett nytt och farligt tabu” i desperation över att så många barn stämplas som aggressiva bara för att de reagerar helt naturligt på en kaotisk omvärld – med ilska. Så sockra lagom och tänk så här:

1. Ilska är naturligt.Den är en del av ett barns utveckling och en stark drivkraft i livet, precis som kärlek. Dra inte för stora växlar och tro att lillan har ”ett asocialt beteende” bara för att hon får ett spel ibland.

2. Tillåt alla känslor.Glädje, sorg, oro och vrede – barn behöver få visa dem alla. Och se att du har känslor också.

3. Kommunicera.Vredesutbrott är ett litet barns sätt att tala om att något inte funkar. Hemma eller på föris. En inbjudan till dialog helt enkelt.

4. Fråga varför.Försök att förstå orsaken till aggressionen i stället för att fördöma, säga ”Var inte så arg” eller sopa under mattan. Var nyfiken och intresserad.

5. Visa empati. När vi får känna att någon bryr sig och förstår varför vi blir arga är ilskan lättare att hantera.

6. Öppna ventilen.Stora barngrupper, små lokaler och hög ljudnivå – hur skulle du må? Barn behöver utlopp för alla stora känslor som samlas i en liten kropp. En urladdning lagom till läggdags är helt rimlig.

7. Våga freaka ur.Ditt barn mår bättre av att se att du är en helt vanlig människa som kan tappa besinningen, i stället för att säga ”Nej, jag är inte arg”, samtidigt som du signalerar ilska med hela kroppen.

8. Släpp in.Att få arga barn att känna sig uteslutna är ett säkert sätt att göra dem ännu argare. Låt dem känna sig delaktiga och ”normala”.

9. Involvera fler.Om du verkligen är orolig – ta hjälp av släkt och vänner. Vilka relationer funkar bra, hur kan ni använda dem för att komma framåt? Tillbringa tid på föris, prata med pedagogerna.