34 barnprogram och filmer som även vuxna älskar – mamas favoriter

Vi var många som bänkade oss framför Cosby på söndagskvällarna som barn. Valet var så lätt när det bara fanns ett program. Vad ska familjen titta på nu, som inte är amerikansk könsstereotyp dubbad skrikigt skit? Här är mama-redaktionens favoriter som underhåller alla familjemedlemmar!

mama-redaktionen har samlat sina egna film- och tv-favoriter som är perfekta att se tillsammans med barnen – utan att själv bli uttråkad. Vissa passar bättre för lite äldre barn, medan andra funkar även för de minsta. Garanterat fritt från hysteriska, dubbade ungdomsprogram!

Underhållningsprogram för hela familjen

Bäst i test, Svt Play

Otroligt kul testprogram med Babben Larsson och David Sundin som programledare, och olika tävlande kändisar som Clara Henry och Nassim Al Fakir. De tävlar om allt från att hålla sig gömda så länge som möjligt till att bygga ett så högt torn som möjligt av saker de hittar i trädgården.

Fixa rummet, Barnkanalen

Två vuxna inredningsproffs hjälper ett barn att få sitt drömrum. Inspirerande och lite spännande att se resultatet. Dessutom får barnet själv hjälpa till, vilket kanske gör våra egna barn lite mer villiga att göra fint!

Imponerande småkockar i rutan!

Sveriges yngsta mästerkock, Tv4 Play, C More

Imponerande ungar. Och gulligt lillgamla. Plus för att det är ett väldigt fostrande program. Dina barn ser liksom att andra barn lagar mat och vill också lära sig. WIN för alla föräldrar! Åtminstone i framtiden.

Talang, Tv4 Play, C More, samt utvalda klipp på Youtube när det är mellan två säsonger

Fredagsunderhållningens fredagsunderhållning. Det blir inte bättre än så här. ALLA ÄR SÅ DUKTIGA! (Okej inte alla, men varje avsnitt tänker man: ”Att det ens FINNS sådana här talanger i Sverige”). Plus för att man alltid gråter av rördhet någon gång under programmet.

Britain’s got talent, C More

För er som tittat er less på svenska ”Talang” men inte kan få nog av talanger. Tyvärr pratar de ju engelska, och det är jobbigt att översätta, MEN själva talangerna levererar! Plus för att barnen tvingas försöka förstå språket.

Labyrint, Barnkanalen

mamas tidigare bloggare Kitty Jutbring hjälper tre tävlande barn mot den tokige professorn Daidalos och hans hemmasnickrade robotar. Här ska det lösas problem, samlas livspuckar och undvika att bli slajmad. Typ alla äldre barns dröm att få delta.

Idol, Tv4 Play, C More

Har ni av någon märklig anledning missat ”Idol”, eller bara vill kolla igen, finns förra årets alla avsnitt och massa auditons. Nedräkningen till höstens omgång, med bland andra höggravida Nikki Amini i juryn, har börjat!

Fångarna på fortet, Tv4 Play, C More

Den här långköraren minns vi ju alla från vår barndom. Det är i princip samma sak fortfarande. Förutom att Stig Ossian Ericson inte längre är Fader Fouras.

Mästarnas mästare, Svt Play

Några av Sveriges största idrottsstjärnor, som Ingemar Stenmark och Carolina Klüft, tävlar om att bli mästaren av dem alla. De tävlar om saker som att knuffa upp ett stort klot för ett berg och att rycka åt sig en ljuskägla så snabbt som möjligt efter att den slocknat. Perfekt underhållning för alla små och stora som gillar att se vinnarskallar kämpa för sitt liv.

Livet i mattelandet, Barnkanalen

Utbildande och underhållande om matematik i lite ”Fem myror”-anda, med grymma skådisar som Frida Hallgren och Johan Ulveson.

Robinson, Tv4 Play, C More

Hela 69 avsnitt från senaste säsongen ligger uppe, men de är korta, vilket gör att man kan säga ”Okej, ETT avsnitt till då”, och faktiskt tycka att det är lagom.

Pinata, Barnkanalen

Roligaste sketchprogrammet för hela familjen med massor av grymma humormamas: Cissi Forss, Emma Molin, Nanna Blondell med flera.

Läs våra intervjuer med såväl Cissi Forss som Nanna Blondell!

Tv-serier för barn och deras föräldrar

Nicke Nyfiken, Viaplay, HBO Nordic

Alla minns vi nog Nicke från vår barndom. Nu finns serien, fritt baserad på böckerna, i ny jättefin tappning som man som vuxen står ut med i många avsnitt. Finns dessutom massor av säsonger så man behöver inte se samma på repeat.

Ebba och Didrik, Svt Play

Det bästa som någonsin gått på tv, enligt alla med koll (läs: artikelförfattaren). Barnen bör vara lite större, kanske åtminstone 6 år, men sedan väntas maraton med tillhörande Betuladans!

Ronja Rövardotter, den tecknade, SF Kids

Otroligt vacker animerad version från japanska Studio Ghibli, regisserad av Goro Miyazaki, son till legendariska Hayao Miyazaki. Den här versionen är verkligen till alla föräldrar som hatar de snabba skrikiga barnprogrammen. Vinnare av internationella Emmy Kids Awards.

Madicken, SF Kids

Bästa tjejen, roligaste fantasin, vackraste huset, finaste kläderna, fullaste grannen, lyckligaste barndomen.

Astrid blir storasyster, Barnkanalen

Dokumentärserie om Astrid som ska få ett syskon. Varmt och nära skildrat och perfekt att titta på om ens barn ska bli just storesyskon. Har även uppföljaren ”Astrid är storasyster”.

Alla vi barn i Bullerbyn, SF Kids

Älskade Astrid Lindgren! Man kan väl inte hävda att Bullerbyn inte är könsstereotyp, men skitsamma, de lever ett så underbart liv på landet.

Karlsson på Taket, SF Kids

Karlsson är ju ett litet as! Det tänkte man inte på när man var barn. Men det är kul och barn älskar det! Plus för snygga kläder och inredning. Förutom på själva Karlsson då.

Dolores och Gunellens värld, Svt Play

Dolores och Gunellen bor ihop och är bästa vänner, trots att de är väldigt olika. Gunellen är till exempel hård i magen. Årets fuck off-mama 2018Mia Skäringer, gör ena rösten, och är fenomenal (så klart). Om döden, bajs, våld, kärlek, hår och sånt som livet handlar om.

Filmer för hela familjen

Mary Poppins, Viaplay

Klassisk men väääldigt lång (2 tim och 14 min) musikalfilm om den magiska barnvakten Mary Poppins (Julie Andrews) som kommer för att ta hand om familjen Banks ostyriga ungar i 1910-talets London. Fin musik, kul koreografi, tecknade inslag och härlig scenografi. Uppföljaren, med Emily Blunt i huvudrollen, finns som betalfilm på samma streamingtjänst.

Sune i Grekland, Netflix

Överraskande kul film, med blanda andra roliga mammorna Julia Dufvenius och Anja Lundqvist. Har även två uppföljare med samma ensemble.

Senaste Sune-filmen är en mama-favorit. Snart kommer uppföljaren!

Sune vs. Sune, Viaplay, SF Anytime

Den nyaste Sunefilmen, med en av Sveriges roligaste mamas, Sissela Benn, som spelar mamma Karin. Älskvärd!

Läs vår intervju med Sissela Benn: ”När jag jobbar kan jag vara borta från barnen i flera dagar”

Båda Nanny McPhee-filmerna, HBO Nordic

Såååå fina filmer. Nanny McPhee är lite som en ny Mary Poppins och handlar om en mystisk barnvakt (fantastiska Emma Thompson) som kommer för att uppfostra ett gäng vilda, moderslösa barn. Häftiga miljöer, brittisk humor och lite sensmoral när den är som bäst. I ettan spelar dessutom Colin Firth pappan = jackpot! Men även uppföljaren, som utspelar sig under andra världskriget med tvåbarnsmamman Maggie Gyllenhaal, är väldigt fin.

Ljuvliga Paddington – så fina filmer som passa både små och stora.

Paddington 1 och 2 (1 finns på Netflix, 2 finns på SF Anytime)

Den lilla pratande björnen Paddington lämnar sin farmor i Peru och hamnar i London, där han blir omhändertagen av familjen Brown. Otroligt bra skämtmedvetenhet hos dessa filmskapare. Barn har som alla vet en sorts humor (ganska basic snubbelhumor) och vuxna en annan (bra humor, de flesta i alla fall). Alla barnfilmer borde ha både och, så att man skrattar på helt olika ställen! Det har verkligen Paddingtonfilmerna.

Lasse-Majas detektivbyrå – det första mysteriet, C More

Josephine Bornebusch har regisserat den här filmen, som är den bästa Lasse-Maja-filmen hittills – enligt mama-redaktionen.

Frost, Viaplay, SF Anytime

Ingen har så klart missat Frost, men den HAR ju ändå så mycket att det känns taskigt att inte nämna den. Man har ändå överlevt 350 tittningar. Och den var bra de 15 första. Det är en klassiker som barnen kommer minnas på samma sätt som vi minns luktsudd. Frost 2 har premiär den 25 december 2019(!).

Kalle och chokladfabriken, Netflix

Kalle vinner, tillsammans med ett gäng anda barn, ett besök i den mytomspunna chokladfabriken, som drivs av galne Willy Wonka (grymma Johnny Depp) och hans märkliga medarbetare. Fin och spännande film som barn gillar TROTS att den inte är skrikig.

Mulan, Viaplay

Den modiga flickan Mulan tar sin sjuke pappas plats i armén när Kina blir anfallet. Blir hon upptäckt kan hon förlora livet! Spännande och fin film och skönt med modiga tjejhuvudpersoner.

Lejonkungen, Viaplay, SF Anytime

Lejonungen Simba är kronprins men flyr från savannen när hans pappa dör. Fantastiska tecknade miljöer och magisk musik av Elton John. Goda nyheter för dig som älskar livets första SNYFT-film: En remake på klassikern från 1994 kommer på bio i juli 2019!

Spänning för både barn och föräldrar.

Pelle Kanin, Viaplay

Brittisk superfin film med riktiga skådisar och animerade kaniner. Det här är en kärleksfull film med en sensmoral om att det är okej att göra misstag men att det också är viktigt att erkänna dem. Viktig lärdom även för diverse föräldrar!

Vaiana, C More

Lite knepig story, men Vaiana är kronprinsessa på en paradisö, men dras hela tiden till det förbjudna havet. Mycket äventyr och en modig hjältinna. Plus för fina sånger! Om barnen vill se den flera gånger kommer de att lära sig låtarna. Det kan vara bra, det kan vara lite jobbigt, men värt att ta med i beaktande.

I Prinsessan & grodan svänger det.

Prinsessan och grodan, Viaplay

Den fattiga Tiana arbetar hårt för att nå sina drömmars mål – att kunna öppna en egen restaurang. Prinsen Naveen kommer på besök i staden. Han förvandlas dock till en groda och när Tiana kysser honom för att göra honom till människa går något fel och även hon blir en groda. Svängig musik och bra med en Disney-hjältinna som inte är vit. Värd att se i alla fall en gång!

Skönheten och odjuret, SF Anytime

Enstöringen Belle hamnar i det fruktiga odjurets slott, där alla tjänare är förvandlade till interiör och köksprylar. Finns ju numera både en tecknad version och en filmatisering med Emma Watson (för lite äldre barn). Så bra musik och mycket nostalgi i den tecknade. Lilla tekoppen Chip!! 😭❤️

Behöver ni boktips också? Här är våra 59 favoriter för barn i åldrarna 1-7!

 

Missa inga bra mammatips! Gå in på mama.nu varje dag!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer