Oron för ett sjukt barn gör ofta att man tar det säkra före det osäkra – och åker in till akuten. Men ofta är det bättre att stanna hemma, och besöka vårdcentralen morgonen därpå. Det menar barnläkare Cecilia Chrapkowska som önskar att fler föräldrar fick mer kunskap.

En kollega till mig sade häromnatten i barnakutens fikarum: ”Cecilia, har du tänkt på vilken enorm oro det måste finnas hos de föräldrar som orkar komma hit mitt i natten med sina barn. Jag menar, gå upp mitt i natten, dra upp barnen ur sängen, klä på barnen och sig själv kläder, sätta sig i bil eller buss för att komma till ett trist väntrum med oklar väntetid”.

Jag har tänkt på det, men jag är glad över att bli påmind. För det är klart att det är lätt som läkare tänka att det är mig det är mest synd om när klockan drar sig mot 03:30 och det kommer in ytterligare två barn med feber sedan ett par timmar där jag efter fem minuters samtal och undersökning är helt säker på att barnet drabbats av en förkylning som bäst botas med vila, vätska och värme i egen säng.

Men det är klart att det inte är mig det är mest synd om. Även om jag är nattrött. Dels finns det ett barn som inte får sova i sin säng den natten utan får sova i sin förälders knä i ett rum på barnakuten. Det är lite synd om barnen. Men mest synd är det ändå om föräldrarna tycker jag. För barnen blir burna eller åker vagn. De kan sova i föräldrarnas famn. De är inte rädda eller oroliga så länge jag inte låter någon sköterska sticka dem i fingret eller tittar dem i halsen. (Och då går rädslan ofta över snabbt).

Föräldrarna däremot, de har bevisligen en sådan oro för att barnen är allvarligt sjuka så att de valt bort att sova, valt bort sitt eget hem, för att ta sig till ett sjukhus, en akutmottagning full med smittor och med risk för fulla tonåringar och långa väntetider. Föräldrarna kan inte sova i någons famn på akuten (även om några slaggar på britsen vid långa väntetider), de blir inte burna därifrån eller dit. I bästa fall kommer de i egen bil, men många har ingen bil och kommer med ambulans för att de inte har råd med taxi. Då blir det jättejobbigt att komma hem sen eftersom bussarna slutat gå.

Visst är det trevligt att som läkare kunna berätta för föräldrarna att deras barn drabbas av en självläkande sjukdom, och att det inte finns någon fara för vare sig barnets liv eller framtida hälsa. Bara barnet får i sig vätska och får vila. Och de allra flesta föräldrar är djupt tacksamma över denna simpla hjälp.

Men vad jag önskar alla föräldrar att våga lita på att barnet klarar ett par dygn av feber utan att bli påtittad av läkarögon, så länge barnet då och då piggnar på sig och vill titta på film. Vad jag önskar att alla föräldrar fick lära sig tidigt att när barnet är sjukt, då behöver föräldern ge barnet vätska så att det kissar och inte är alltför slött. Oavsett om barnet vill eller inte. Att ingenting farligt kan hända om man behandlar en öroninflammation eller halsfluss med smärtstillande, vätska och vila i egen säng över natten, tills vårdcentralen öppnar nästa morgon.

Jag önskar också att alla barn med förkylningsastma skulle ha kontakt med en engagerad och kunnig läkare och sjuksköterska på sin vårdcentral eller barnläkarmottagning så att föräldrarna vet precis hur de ska behandla barnet vid en astmaattack hemma. Och att alla barn med förstoppning likaså fick hjälp att vara så välbehandlade att de inte fick akut ont i magen på natten och behövde åka till akuten och få magsjuka…

Då skulle det vara mycket mindre synd om mänskligheten. Och jag skulle få roligare på jobbet. För vet ni, det finns ingenting som får nattpersonal på en barnakut på så gott humör som när natten fylls av barn med svåra andningsbesvär, intensiv krupphosta, kramper och en och annan akut blodförgiftning eller tarmvred som vi behandlar snabbt och effektivt så att barnen blir friska, samma natt, efter några dagar eller i sällsynta fall längre än så. Det är därför vi vill finnas där för era barn natt efter natt.

NUVARANDE Barnläkaren Cecilia Chrapkowska: Innan du åker till barnakuten – tänk på det här
NÄSTA Zikaviruset – så farligt är det för gravida att resa till de drabbade områdena