Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Öroninflammation hos barn – symptom och läkarens råd

Vissa barn får öroninflammation ofta, medan andra klarar sig undan hela barndomen. Vilka är symptomen? Smittar det? Barnläkaren Cecilia Chrapkowska svarar på de vanligaste frågorna.

Stämmer symptomen på öroninflammation in på ditt stackars lilla barn?
Stämmer symptomen på öroninflammation in på ditt stackars lilla barn? Foto: Istock

5 symptom vid öroninflammation

1. Barnet blir gnälligt

2. Barnet tappar matlusten

3. Större barn klagar ofta på ont i örat

4. Yngre barn kan ta sig för örat

5. Inleds ofta med en förkylning

Det är inte roligt att ha öroninflammation, varken som barn eller vuxen.
Det är inte roligt att ha öroninflammation, varken som barn eller vuxen. Foto: Istock

Ont i öronen är aldrig roligt och kan innebära sömnlösa nätter för både föräldrar och barn. Öroninflammation är faktiskt den vanligaste bakterieinfektionen hos barn och de allra flesta råkar någon gång ut för det. Vissa oftare än andra, och hos dessa barn kan öroninflammationerna dessutom följa tätt på varandra. De barn som får återkommande öroninflammationer är ofta små när de drabbas första gången. Är du förälder till ett öronbarn eller är det kanske första gången familjen tampas med onda öron? Läs mamas tips och barnläkaren Cecilia Chrapkowskas råd.

Barnläkaren Cecilia Chrapkowska svarar på 6 vanliga frågor om öroninflammation:

När ska man uppsöka läkare?

– Barn brukar få extra ont när de ska sova eftersom smärtan brukar bli värre när man ligger ner. Öroninflammation är nästan aldrig så akut att man behöver söka vård nattetid och det blir inte värre av att vänta några timmar. För de flesta barn är det bra att vänta till nästa dag för att se om det går över av sig självt.

– Om ett barn som är under en månad gammal får feber är det dags att söka vård redan efter några timmar. Om ett äldre barn är väldigt påverkat och inte vill äta och har hög feber gäller samma sak.

Läs också: Feber hos barn – en tydlig varningssignal

Kan man lindra smärtan i örat?

– Om barnet har ont kan man ge alvedon och nässpray, som är avsvällande. Försöka ha huvudet i högläge. Mindre barn kan sova i babyskydd och äldre barn kan ha en extra kudde.

Smittar öroninflammation?

– Nej, öroninflammation smittar inte direkt, men kommer ofta ur en förkylning som smittar.

Om trumhinnan spricker – vad gör man?

– Ofta märker man att trumhinnan har spruckit genom att det slutar att göra ont och det rinner kladd ur örat. Precis som med öroninflammation kan man söka vård för en sprucken trumhinna, men behöver inte göra det nattetid. Har det blivit läggdags kan man vänta till nästa dag med att gå till vårdcentralen eller närakuten. Se till att inte ha ett örngott av den finaste sorten eftersom det kan rinna ur örat lite då och då.

Det är skönt att somna ifrån det onda en stund.
Det är skönt att somna ifrån det onda en stund. Foto: Istock

Vad ska man som förälder ha extra koll på?

– Efter en öroninflammation kan det samlas vätska bakom trumhinnan. Det kan upptäckas om barnet får det på båda öronen och hör sämre, men ibland märks det inte alls. Därför kan det vara bra att följa upp med ett läkarbesök några månader efter att öroninflammationen är över.

Läs också: Halsfluss hos barn – symptom och behandling

Kan öroninflammation ge bestående men?

– Det finns två akuta komplikationer men som är väldigt ovanliga. En där bakterier går ut från mellanörat och sätter sig på skallbenet. Då blir örat rött, varmt och gör väldigt ont. Det kan också märkas på att örat står rakt ut. Den andra ovanliga komplikationen är att bakterier sprider sig till hjärnhinnorna och märks genom kräkningar och feber.

– För båda gäller det att söka vård direkt och få antibiotika. I vissa fall kanske det inte har märkts att barnet har haft öroninflammation innan dessa uppstår.