Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vaccin mot mässling – för barn, ammande och gravida

I Sverige ingår vaccin mot mässling i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Däremot finns det föräldrar som väljer att inte vaccinera sina barn vilket gör att det kan vara bra att känna till symptomen.

Foto: Liderina

Även om de flesta svenskar är vaccinerade mot mässling klassas den som en mycket smittsam och allvarlig sjukdom. Dels eftersom symptomen som följer på mässling slår hårt, dels då följdsjukdomar och komplikationer kan följa. Dessutom finns det svenskar som inte vill eller får vaccinera sig, samt andra länder där vaccinet inte är lika vanligt.

Enligt Folkhälsomyndigheten kan mässling leda till allvarlig hjärnhinneinflammation, som oftast läker, men som kan leda till kvarstående hjärnskador och dödsfall. Något specifikt läkemedel mot sjukdomen finns inte.

Symptom vid mässling

Du får hög feber.

Du får torrhosta.

Dina ögon blir irriterade och ljuskänsliga.

Efter några dagar får du röda utslag.

Källa: Vårdguiden 1177

Vaccin mot mässling – både barn och vuxen

I dagens Sverige är mässling en ovanlig sjukdom. Mycket tack vare att de allra flesta vaccineras mot mässling vid 18 månaders ålder, i och med det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. En fingervisning brukar vara att är du född i Sverige efter 1980 lär du vara vaccinerad. Är du osäker kan du uppsöka en vårdcentral eller vaccinationscentral för att vaccinera dig.

Röda utslag är ett av symptomen på mässling.
Röda utslag är ett av symptomen på mässling.

Mässling smittar via luften

Mässling är ett luftburet virus som smittar när den som är sjuk exempelvis hostar eller nyser. Viruset kan spridas genom luften – genom flera rum eller en hel trappuppgång, exempelvis. Om du har varit sjuk i mässling – vilket är vanligt om du är född före 1960 – kan du inte bli smittad. Däremot finns en liten risk att smittas och bli sjuk även om man tagit vaccin, särskilt om man endast tagit en av två doser.

LÄS OCKSÅ: Barnläkaren: Det här betyder barnens hudutslag

Inkubationstid på 2 veckor

Inkubationstiden för mässling är ungefär två veckor. Först då märker du alltså att du blivit smittad genom symptom som feber, hosta och utslag. Dock smittar du redan fyra dagar före och fem dagar efter att att utslagen kommit, vilket gör det svårt att undvika spridning.

Nedan följer fem vanliga frågor kring mässling och vaccination, som Vårdguiden 1177 svarar på.

När ska jag vaccinera mig mot mässling?

Alla bör ha skydd mot mässling och det är extra viktigt om du ska åka utomlands. Har du inte blivit vaccinerad som barn bör du därför göra det i vuxen ålder.

Läs också: Folkhälsomyndigheten: Mässling är en allvarlig sjukdom, allt annat är en myt

Kan jag vaccinera mig mot mässling som gravid?

Nej, vaccinerna ska inte ges under graviditet.

Kan jag vaccinera mig mot mässlingen när jag ammar?

Ja. Du kan vaccinera dig när du ammar.

Hur går vaccinationen till?

Du får vaccin genom en spruta. Vuxna i överarmen, barn i låret.

Var finns mässling?

I hela världen.