Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lindra barnets eller bebisens hosta med löktricket – mammornas bästa knep

Har ditt barn eller bebis fått hosta – igen!? Vi vet hur du lindrar den – med löktricket och andra smarta husmorsknep. 

Det finns många smarta husmorsknep mot hosta. Att använda lök är ett av dem.
Det finns många smarta husmorsknep mot hosta. Att använda lök är ett av dem. Foto: Istock

”Vissa nätter hinner hon inte ta mer än två andetag innan nästa hostning kommer. Jag blir tokig, ingen av oss får sova! Vad ska vi göra!?”, undrar tvåbarnsmamman Maja.

Alla som har varit med om långdragen hosta hos barn och bebisar vet hur tufft det kan vara – både för barnet och föräldrarna. Tyvärr är hosta är vanligt bland små barn – i stort sett alla drabbas någon gång per säsong. Den vanligaste boven i dramat är en virusinfektion, som exempelvis en förkylning. I grunden är hostan kroppens sätt att göra rent luftvägarna från sådant som irriterar, och då ska man inte dämpa hostan i onödan. 

Torrhosta, slemhosta eller rethosta?

Både orsak och symptom varierar när det kommer till hosta bland små barn. Kraftig och plötslig hosta kan bero på att ditt barn har satt något i halsen medan exempelvis cigarettrök kan orsaka irritation i barnets luftvägar, vilket kan trigga hosta. Hur det låter när ditt barn hostar beror på vad hostan är orsakad av. Hostan kan exempelvis vara torr, slemmig, skrällande, pipande eller kiknande.

Mot förkylningar som orsakas av virus finns inga mediciner. Då gäller det att bita ihop och härda ut! Men du kan lindra besvären – se mammornas egna husmorsknep längre ner!

Vissa förkylningar med hosta orsakas av en bakterieinfektion, och mot sådana kan barnet ibland behöva antibiotika. Gå till vårdcentralen för att kolla läget om hostan inte har gett upp efter tre veckor.

RS-virus orsakar epidemier varje år, framför allt under vintermånaderna. Infektionen startar som en vanlig förkylning med snuva, hosta och feber. Om infektionen är svårare får barnet mer hosta, det bildas mer slem i luftvägarna och barnet får andningsbesvär med snabb, väsande andning. Vissa barn – framför allt små bebisar – blir så dåliga att de måste vistas på sjukhus.

Det skär i mamma-hjärtat när barnet är sjukt, men det finns sätt att lindra hostan.
Det skär i mamma-hjärtat när barnet är sjukt, men det finns sätt att lindra hostan. Foto: Istock

Om ditt barn är yngre än ett år och hostan är kiknande ska man som förälder vara lyhörd. Kikhosta börjar som en förkylning med hosta och ibland lätt feber, och övergår senare till attackhosta. Efter någon vecka kommer kikningarna. Barnet hostar då så intensivt att hen tappar andan, och när hen till slut drar in luft hörs det ett väsande ljud som kallas kikning. Oftast avslutas attacken med att barnet hostar eller kräks upp slem. De allra flesta barn är vaccinerade mot kikhosta, men i ovanliga fall kan man ändå smittas. Om ditt barn är under ett år har hen inte ett fullgott skydd ännu, och behöver ofta läggas in på sjukhus för att få hjälp med andningen om hen drabbas av kikhosta. Extra känsliga är bebisar under tre månader.

En del barn kan få krupp, en hosta som låter skällande. När hen andas kan det låta pipande och väsande. Ofta kommer besvären sent på kvällen, när barnet har hunnit ligga ner en stund. Lättare krupp kan du behandla hemma, till exempel genom att få barnet att dricka mycket vatten, sitta upp ordentligt och hålla sig lugn (inte helt lätt, vi vet…). Många föräldrar tipsar också om att sitta utomhus eller vid ett öppet fönster eftersom den svala luften kan minska svullnaden på stämbanden.

Läs mer: Allt du måste veta om krupp (för att inte bli livrädd om ditt barn får det)

Hosta som inte går över kan vara ett tecken på astma. Om barnet har astma blir det svårt att andas och utandningen kan ibland låta pipande. Barn som har astma som inte behandlas blir lättare förkylda – och det gör i sin tur astman sämre. Ibland kan barn med astma behöva medicin som vidgar luftrören.

Vad hostan än beror på är den superjobbig. Men det finns saker som gör den lite lättare. Som husmorsknepet som är mamas läsares absoluta favorit mot de flesta typer av hosta. Säg hej till lök-tricket!

Bulla upp huvudänden på sängen – det lindrar barnets förkylning och hosta!
Bulla upp huvudänden på sängen – det lindrar barnets förkylning och hosta! Foto: Istock

Behandla barnets hosta – med lök

Det må låta som hokus pokus, men det fungerar! Flera mammor i Facebook-gruppen mamapower berättar att de har använt sig av ”löktricket” när deras barn haft besvär med hosta. Och resultatet har varit slående bra.

”Jag fick tipset att hacka en gul lök och lägga i kokhett vatten och ställa under barnets säng under natten. Det hjälpte!”

Här är fler tips mot hosta, direkt från mammorna i mamapower:

”Vi har en hemmagjord hostmedicin som funkat kanon! Blanda 2 msk äppelcidervinäger, 2 msk honung, 2 msk vatten och 1/2 tsk riven ingefära. Späd med mer vatten om den blir för stark. Ge barnet 1 tesked på kvällen, vuxna tar 1 matsked. Ej lämplig för barn under 1 år dock, då den innehåller honung.”

”Hostan blir ju lättare om barnet sover lite mer upprätt, så jag brukar ha många böcker under huvudänden på spjälsängen så fort minsta snörvel eller hostning uppenbarar sig.”

”Ibland tycker jag att en varm dusch kan hjälpa om barnet har mycket segt slem som behöver hostas upp.”

”Jag gick in i badrummet med min bebis och satte på duschen och kranen med varmvatten så att han fick andas in ångorna av vattnet.”

”Jag är sjuksyrra (och mamma) och enligt forskning är rikligt med vätska minst lika bra som de flesta hostmediciner. Vatten kan också lösa slem!”

”Om min son hostar mycket på natten brukar jag ta upp honom i famnen ibland så att han får hosta upp slemmet ordentligt. Då brukar det lugna sig ett tag. Han sover ofta igenom de här nätterna – medan jag ligger vaken...”

”Nässpray! Eller koksalt om barnet är för litet för nässpray. Det rensar luftgångarna och funkar avsvällande. Har gjort även hostan mycket bättre för oss.”

”Ett tips är att lägga bebisen på mage efter att du gett näsdroppar. Det hjälper slemmet att komma ut. Min dotter kräktes ofta upp slemmet när hon var 1-3 månader (hon var förkyld hela sina första tre månader). Inte så fräscht kanske, men det rensade iallafall!”

Mitt barn hostar – när ska jag söka vård?

Det är i regel inte hostan som avgör om du ska uppsöka vård, utan hur barnet mår i övrigt. Om ditt barn har långvarig feber uppmanas du att kontakta vårdcentralen. Om barnet hostar, andas tungt och väser vid inandning ska du genast uppsöka vård – på akutmottagning om så krävs. Vårdguiden 1177 listar sex symptom som motiverar en sväng förbi vårdcentral, jourmottagning eller akutmottagning.

Kontakta en vårdcentral om ditt barn har:

…feber i mer än fyra dygn.

…pipande andning.

…haft hosta i tre veckor som inte verkar avta.

Sök genast vård på vårdcentral, jourmottagning eller akutmottagning om: 

…ditt barn är mycket hängig, ointresserad av omgivningen och inte orkar äta.

…ditt barn har tungt att andas och låter väsande vid inandning.

…ditt barn är yngre än ett år och har kikningar i samband med hosta.

Källa: 1177.se

Inför hösten vill vi även tipsa om den här artikeln från vårt systermagasin Vi föräldrar:  Gult snor – borde barnet vara hemma från förskolan då?