Adhd yttrar sig olika för flickor och pojkar visar forskning.
Adhd yttrar sig olika för flickor och pojkar visar forskning.

Flickorna som har dold adhd

Det snackas mycket om adhd, damp och andra bokstavskombinationer, men en färsk avhandling visar att det mest är pojkar som får rätt diagnos från start. (Artikeln är från 2010.)

Flickors adhd upptäcks ofta inte förrän de kommer upp i tonåren. Bara en av tio får rätt diagnos från start, visar barnpsykiatern och överläkaren Svenny Kopp i en avhandling om flickor med autism och adhd. Kopps forskning visar att adhd hos pojkar upptäcks när de är 5-10 år, medan flickorna inte får sin diagnos förrän i 13-årsåldern. Det beror på att nästan all forskning kring neuropsykiatriska sjukdomar utgår från pojkar – det är helt enkelt deras symptom som är normen.

Hur skiljer sig då symptomen åt? Pojkar med adhd är ofta stökiga, hyperaktiva och aggressiva, medan flickor med samma syndrom snarare är stillsamma – detta eftersom de har svårt med uppmärksamhet och koncentration.

Flickor med adhd tenderar också att ha ångest och dra sig undan socialt. De har ofta hög IQ och är väldigt kreativa, men gör dåligt ifrån sig i skolan eftersom de inte är så bra på att planera framåt och lätt glömmer saker.

En annan skillnad är att medan pojkarnas problem minskar med åldern, så kvarstår flickornas. Vilket förstås kan bero på att de inte får rätt diagnos som yngre och därför inte heller får rätt stöd.

– Utred flickorna tidigt och grundligt och sluta prata om barn, prata i stället om flickor och pojkar. Annars klumpas de ihop och forskningen handlar bara om pojkar, säger Kopp.

Nya rön visar också att adhd tycks hänga samman med hormoner – kvinnor med adhd mår nämligen ofta toppen när de är gravida.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!