Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Barnpsykologen Malin Bergström: "Så pratar du med barnen om integritet"

Det är inte helt lätt att veta hur man ska prata med små barn om stora frågor som integritet. mama bad barnpsykologen Malin Bergström om tips.

Foto: Liderina
Malin Bergström, barnpsykolog.
Malin Bergström, barnpsykolog.

När kan man börja prata om integritet med barn?

– Jag tror inte att man som förälder ska göra det krångligare än vad det är. För små barn handlar det om att respektera barnets kropp när man byter blöja, tar tempen eller tvättar dem. Sedan, när barnen är äldre kan man börja prata om att barn bestämmer över sina egna kroppar.

Hur ska man motivera för barnet om man ska göra något fysiskt mot barnets vilja, som att tvätta håret?

– Då säger man så här: ”Älskling, jag vet att du inte gillar att tvätta håret, men det måste alla som bor i Sverige”. Tvättar man inte håret sviker man ju sitt föräldraansvar eftersom man vet att det inte är bra för barnet att inte tvätta håret. Då tittar ju folk snett på barnet. Man ska inte ha sådan respekt att man inte tar vanligt föräldraansvar.

Hur pratar man med barn om vad de ser på internet?

– Man ska aldrig låta bli att prata med barnen om till exempel sexualitet och gränser, för att man tycker att det är svårt. Det är de vuxnas ansvar. Man får deala med sig själv och kanske sin partner om vad man ska säga och vad man ska ha för gränser. Tar man inte det ansvaret lämnar man till barnet att dra slutsatser om vad som är okej och inte.

Testa mamas onlinekurs med Malin Bergström: Sova hela natten – ge ditt barn bättre sömn utan sömnmetoder

Hur ska man hantera situationer då barn går över gränsen mot andra barn?

– Det viktigaste är att man pratar om gränser och inte bannar barnet.

Men om något barn gör tydligt fel måste man ju få banna?

– Ja absolut, men det kanske inte leder någonstans om barnet inte själv förstår VARFÖR hen inte får göra på det ena eller andra sättet.

– Sedan, som barnpsykolog har jag märkt att man ofta utgår från att flickor är offer och pojkar är förövare. Jag tror att man måste vara mer lyhörd för barnet, och inte se det som flicka/pojke. Det kan mycket väl vara så att det är en pojke som känner sig kränkt.

https://delivery.youplay.se/load.html?zone_id=983&player=sp&part_id=120138&addons=000&time=0&disable_sharing=false