Atopiskt eksem, eller atopisk dermatit, är en hudsjukdom som ger röda utslag som kliar. På barn uppstår det oftast på kinder, arm- och knäveck och behandlas med salva.

D

et hör inte till ovanligheterna att små barn drabbas av hudsjukdomen atopiskt eksem. Snarare tvärtom. Och risken vilar över barnet ända fram till hen når en ålder på 12 år. Först då börjar risken matta av, skriver Vårdguiden 1177.

Symptom vid atopiskt eksem

  • Torr hud som i vissa fall fjällar.
  • Röda utslag som är torra.
  • Det kliar på och omkring utslagen. 

Atopiskt eksem hos barn upp till 2 år

Vanligast är att barn drabbas av atopiskt eksem när de är under 2 år. Utslagen visar sig då först i ansiktet, främst på kinderna, innan de blommar ut över överkroppen; halsen, bröstet, magen och blöjområdet. Vartefter barnet blir äldre förändras symptomen.

LÄS OCKSÅ: Barnläkaren: Det här betyder barnens hudutslag

Atopiskt dermatit hos barn över 2 år

När barnet blivit äldre än 2 år är det inte ovanligt att symptomen rör sig från ansikte och överkropp till armveck, knäveck, handleder och vrister. I vissa fall kan även handeksem förekomma, uppger Vårdguiden 1177.

Atopiskt eksem, dermatit, i knävecken på ett barn

Hos äldre barn sätter sig eksemet ofta i vecken.

Eksem i hårbotten och runt ögonen

För barn hör det till ovanligheterna att atopiskt eksem ger symptom i hårbotten eller kring ögonen. Däremot är det desto vanligare bland tonåringar och vuxna. Då kan eksem även förekomma runt munnen och i pannan.

Behandling mot atopiskt eksem

Eksem är besvärligt eftersom det kliar och blir värre när man gör just det. En så kallad ond cirkel. Men det finns konkreta tips som lindrar besvären vid atopiskt eksem, såsom att:

  • Smörja regelbundet. Använd en mjukgörande kräm, exempelvis Canoderm, Miniderm och Hydrokortison Trimb. Klicka på salvorna, som förebygger att exemet blossar upp eller lindrar redan uppkomna besvär, för att köpa dem.
  • Inte klia. När man kliar på exemet så intensifieras klådan och exemet i sig förvärras.
En bebis med atopiskt eksem som får salva

Att smörja eksemet med salva lindrar för stunden.

Dessutom ska man undvika saker som kan trigga klåda, såsom:

  • Att duscha med tvål.
  • Parfymerat tvättmedel och mjukmedel.
  • För mycket sol.
  • Att klä sig för varmt – svalt och luftigt är bra.