Barn drunknar ofta i tystnad – så här upptäcker du olyckan i tid

I takt med att ni börjar tillbringa mer tid på stranden eller vid en pool kan det vara bra att påminna sig själv om säkerheten när barnen badar. OM drunkningsolyckan är framme är det bra att tänka på det här.

Vi är nog många som har en bild av att en drunkningsolycka ser dramatisk ut. Den nödställde ropar på hjälp, viftar och plaskar. Det är så det har sett ut på varenda film – och ”Baywatch” – vi sett. Tyvärr är det inte särskilt verklighetstroget.

En person som håller på att drunkna gör det nästan alltid i tystnad. Den luft som finns går åt till andningen, och det finns inget utrymme för rop på hjälp. Det skrämmande i detta är att både barn och vuxna kan drunkna trots att de endast är några meter ifrån andra människor.

Att tänka på

Personer med dålig kondition och personer som inte kan simma löper större risk för att drunkna. En drunknande person gungar oftast lodrätt upp och ned, skriver myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Ofta är de i chock, vilket hindrar dem från att veva med armarna. Därför gäller det att alltid vara uppmärksam på andra badande personer runt omkring.

Om någon håller på att drunkna – gör så här:

  • Misstänker du att något är på tok, ropa på hjälp.
  • Försök att nå den nödställde, utan att utsätta dig själv för fara.
  • Använd den så kallade ”förlängda armen” (till exempel en livboj) – något mellan dig och den nödställde.

Källa: Svenska Livräddningssällskapet

Av: Hannah Almerud