Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Allt du behöver veta om babynest – och mama-redaktionens bästa tips!

Att låta sin nyfödda bebis sova i ett babynest har varit räddningen för många småbarnsföräldrar. Men är det säkert? Vad ska man tänka på? mama listar allt du behöver veta – och har valt ut ett antal fina babynests som håller måttet!

I ett babynest sover bebisen tryggt och mjukt.
I ett babynest sover bebisen tryggt och mjukt. Foto: iStock

Ett babynest bredvid dig i sängen gör att bebisen sover både tryggt och mjukt. Dessutom har du den lilla nära så att du slipper springa som en jojo fram och tillbaka till spjälsängen mitt i natten. Ett babynest fungerar dessutom i vaggan, barnvagnen eller spjälsängen, vilket ofta är uppskattat då spjälsängen brukar kännas för stor för en liten bebis.

Vad är ett babynest och behövs det verkligen?

Ett babynest är som en liten madrass med mjuka och höga kanter som gör att bebisen kan sova tryggt bredvid sina föräldrar i vuxensängen. Från början användes babynest främst till för tidigt födda, men numera finns de i de flesta barnfamiljers hem.

Babynest rekommenderas till den som vill sova nära bebisen den första tiden, utan att känna oro för plötslig spädbarnsdöd. Rönen kring just samsovning och plötslig spädbarnsdöd har gått isär genom åren, men i dagsläget rekommenderas det inte att ha bebisen för nära i sängen. Just därför tycker många föräldrar att det är tryggt att ha ett babynest mellan sig och den lilla.

Ett babynest används från nyfödd upp till 4–6 månaders ålder och storleken kan enkelt anpassas genom att justera snörningen.

Läs också: Stor sömnguide: Bästa sömntipsen för din bebis (och dig!)

Viktigt att tänka på när du använder babynest

Lägg babynestet i huvudhöjd med föräldern, så att barnet inte riskerar att få täcket över sig.

Använd inte kudde i babynestet.

Tills barnet kan vända sig själv ska det sova på rygg.

På grund av fallrisken är det inte rekommenderat att bära bebisen i babynestet eller att ställa ett babynest på hög höjd.

Hur säkra är babynest?

Eftersom babynest fortfarande är en relativt ny produkt finns det ingen säkerhetsstandard vare sig i Sverige eller på EU-nivå. Till exempel vet man inte hur höga kanterna bör vara. I Sverige anses däremot inte ett babynest vara en riskprodukt.

Viktigt att tänka på när du köper ett babynest

Undvik helst hemmasydda varianter eftersom de inte kontrollerats lika noga vid tillverkning.

Känn efter så att botten och sidorna inte är för mjuka, det ökar risken för kvävning.

Se till att babynestet är hårt stoppat och har höga kanter, så att barnet inte riskerar att glida ur.

Se upp för lösa snören, band eller trådar som barnet kan råka sätta i halsen eller trassla in sig i.

Kontrollera eventuella handtag så att det inte kan skapas hål där barnet kan fastna eller glida ur.

Välj en variant som är lätt att tvätta – det kommer att behövas!

6 fina babynest som håller måttet

 

Babynest från Voksi med mjuk skummadrass och praktiska handtag. Andningsbara material. Mer info - köp här (länk till återförsäljare) 

Babynest från Doomoo. Ett babynest i andningsbart 3D-material. Det har även ett justerbart och avtagbart magbälte. Mer info - köp här (länk till återförsäljare)

 

Babynest från Filibabba. Prisvärd babybädd i ekologisk och GOTS-certifierad bomull. Finns i flera färger och mönster. Mer info - köp här (länk till återförsäljare) 

 

Babynest och överdrag från Sleepyhead Tillverkad i Okeo-Tex-certifierade material. Vitt babynest med avtagbart och utbytbart överdrag. Finns även i mönstrat, som denna prickiga. Mer info - köp här (länk till återförsäljare) 

 

SleepCarrier från Najell. Kan användas som både bärsele, liggdel, babynest och lekmatta. Tillverkad av Oeko-Tex®-certifierade material. Kan tvättas i 40 grader.  Mer info - köp här (länk till återförsäljare)

 

Prickigt babynest i ekologiskt bomull från Liewood med handtag och en träplatta i botten under madrassen. Överdraget kan tvättas i 30 grader. Mer info - köp här (länk till återförsäljare) 

mama-läsarnas bästa tips för att lyckas med babynest

Så här säger mama-läsarna i vår facebook-grupp mamapower:

1. Värm upp babynestet före nattning.”Vi värmde en vetekudde och la i babynestet innan vi la ner vår son och det hjälpte för oss!” hälsar Maria.

2. Se till att det är lagom trångt i babynestet.”Ligger bebisen tillräckligt trångt i nestet? För det missade jag första veckorna och då vantrivdes bebis! Men rullade sedan handdukar så det blev riktigt trångt och nu går det jättebra (6-veckors-bebis nu)”, skriver Emma.

3. Doftsäkra babynestet. ”Det kommer perioder då de har mer behov av närhet. Mitt tips är att lägga en t-shirt eller något som luktar som du eller pappan i nestet så hon känner er doft”, skriver Lina.”Fick tips innan vårt barn föddes att ha babynestet i vår säng så att det luktade som vi”, skriver Magdalena.

4. Amma bebisen i babynestet.”Innan bebisen är tre månader tar det 25 minuter innan de kommer ner i djupsömn. Mitt tips: Amma/mata bebisen med babynestet i famnen i knät (de vill ha närheten) och när bebisen somnat, sitt kvar i 25–30 minuter. Därefter, bär/lägg försiktigt över nestet till spjälsängen. Vår son vaknade annars ändå av förändringen från varm famn till sval säng. Det tog mååånga vaknätter och nattliga googlingar innan jag klurade ut det här, vill jag lova!”, skriver Kristin.

5. Använd babynestet som hängande vagga.”Köp typ en hänggunga från Granit och lägg ett babynest i”, tipsar Linda.

6. Träna bebisen att sova i egen säng och barnvagn.”Vi har ett babynest i vagnen. Båda våra barn har älskat det. Blir lite trängre, men tänker att de är vana med det trånga i början. 😋 Vår dotter på 9 veckor kan somna i liggdelen utan att vi ens går med vagnen. Har den i soffan och hon känns supertrygg i den. Det är nog bra att vänja dem också. Får kanske stå ut med lite skrik i början, om man gärna vill gå med vagnen”, skriver Caroline.

Du kanske också vill läsa om prylarna du behöver (eller kanske bara vill ha) inför bebisens ankomst.