Att låta sin nyfödda bebis sova i ett babynest har varit räddningen för många småbarnsföräldrar. Men är det verkligen säkert? Vad ska man tänka på? Vi listar ljuvliga babynests som håller måttet och passar på att bjussa på både redaktionens och mammornas bästa tips.

Ett babynest bredvid dig i sängen gör att bebisen sover både tryggt och mjukt. Dessutom har du den lilla nära så att du slipper springa som en jojo fram och tillbaka till spjälsängen mitt i natten. Ett babynest fungerar dessutom i vaggan, barnvagnen eller spjälsängen, vilket ofta är uppskattat då spjälsängen brukar kännas för stor för en liten bebis.

Babynest - mamma och bebis gosar

Vad är ett babynest och behövs det verkligen?

Ett babynest är som en liten madrass med mjuka och höga kanter som gör att bebisen kan sova tryggt bredvid sina föräldrar i vuxensängen. Från början användes babynest främst till för tidigt födda, men numera finns de i de flesta barnfamiljers hem.

Babynest rekommenderas till den som vill sova nära bebisen den första tiden, utan att känna oro för plötslig spädbarnsdöd. Rönen kring just samsovning och plötslig spädbarnsdöd har gått isär genom åren, men i dagsläget rekommenderas det inte att ha bebisen för nära i sängen. Just därför tycker många föräldrar att det är tryggt att ha ett babynest mellan sig och den lilla.

Ett babynest används från nyfödd upp till 4–6 månaders ålder och storleken kan enkelt anpassas genom att justera snörningen.

Läs också: Stor sömnguide: Bästa sömntipsen för din bebis (och dig!)

Viktigt att tänka på när du använder babynest

 • Lägg babynestet i huvudhöjd med föräldern, så att barnet inte riskerar att få täcket över sig.
 • Använd inte kudde i babynestet.
 • Tills barnet kan vända sig själv ska det sova på rygg.
 • På grund av fallrisken är det inte rekommenderat att bära bebisen i babynestet eller att ställa ett babynest på hög höjd.

Hur säkra är babynest?

Eftersom babynest fortfarande är en relativt ny produkt finns det ingen säkerhetsstandard vare sig i Sverige eller på EU-nivå. Till exempel vet man inte hur höga kanterna bör vara. I Sverige anses däremot inte ett babynest vara en riskprodukt.

Viktigt att tänka på när du köper ett babynest

 • Undvik helst hemmasydda varianter eftersom de inte kontrollerats lika noga vid tillverkning.
 • Känn efter så att botten och sidorna inte är för mjuka, det ökar risken för kvävning.
 • Se till att babynestet är hårt stoppat och har höga kanter, så att barnet inte riskerar att glida ur.
 • Se upp för lösa snören, band eller trådar som barnet kan råka sätta i halsen eller trassla in sig i.
 • Kontrollera eventuella handtag så att det inte kan skapas hål där barnet kan fastna eller glida ur.
 • Välj en variant som är lätt att tvätta – det kommer att behövas!

9 fina babynest som håller måttet

Mother and baby playing in the bed

Mönstrat babynest från Sebra i vinrött eller blått, tillverkad i GOTS-certifierad ekologisk bomull. Läs mer och köp det vinröda här och det blå här.

Babynest voksi

Babynest från Voksi. Helt fritt från farliga ämnen och skadliga kemikalier. Läs mer och köp här.

Mother and baby playing in the bed

Babynest från Doomoo. Ett babynest i ventilerande och Oeko-Tex-certifierat material för att hålla din baby bekväm och torr. Det har även ett justerbart och avtagbart magbälte. Läs mer och köp här.

Babynest gra ekologisk

Babynest från babynest.se. Ljusgrå babybädd i Oeko-tex certifierad bomull. Läs mer och köp här.

Mother and baby playing in the bed

Babynest från Liewood. Prickigt babynest med praktiska handtag så att du enkelt kan flytta bebisen i nestet medan hen sover. Läs mer och köp här.

Babynest filibabba

Babynest från Filibabba. Luftballonger pryder denna prisvärda babybädd i ekologisk och GOTS-certifierad bomull. Läs mer och köp här.

Mother and baby playing in the bed

Babynest och överdrag från Sleepyhead. Vitt babynest med avtagbart överdrag. Vill du lyxa till det så kan du köpa till en klädsel i vitt med blommor, ett svartblommigt eller ett med palmer. Läs mer och köp babynestet här.

sleepcarrier-najell

SleepCarrier från Najell. Kan användas som både bärsele, liggdel, babynest och madrass. Tillverkad av Oeko-Tex®-certifierade material. Läs mer och köp här.

Mammornas bästa tips för att lyckas med babynest

Så här säger mammorna i vår Facebook-grupp mamapower (du är väl med?):

 1. Värm upp babynestet före nattning.
  ”Vi värmde en vetekudde och la i babynestet innan vi la ner vår son och det hjälpte för oss!” hälsar Maria.
 2. Se till att det är lagom trångt i babynestet.
  ”Ligger bebisen tillräckligt trångt i nestet? För det missade jag första veckorna och då vantrivdes bebis! Men rullade sedan handdukar så det blev riktigt trångt och nu går det jättebra (6-veckors-bebis nu)”, skriver Emma.
 3. Doftsäkra babynestet. 
  ”Det kommer perioder då de har mer behov av närhet. Mitt tips är att lägga en t-shirt eller något som luktar som du eller pappan i nestet så hon känner er doft”, skriver Lina.”Fick tips innan vårt barn föddes att ha babynestet i vår säng så att det luktade som vi”, skriver Magdalena.
 4. Amma bebisen i babynestet.
  ”Innan bebisen är tre månader tar det 25 minuter innan de kommer ner i djupsömn. Mitt tips: Amma/mata bebisen med babynestet i famnen i knät (de vill ha närheten) och när bebisen somnat, sitt kvar i 25–30 minuter. Därefter, bär/lägg försiktigt över nestet till spjälsängen. Vår son vaknade annars ändå av förändringen från varm famn till sval säng. Det tog mååånga vaknätter och nattliga googlingar innan jag klurade ut det här, vill jag lova!”, skriver Kristin.
 5. Använd babynestet som hängande vagga.
  ”Köp typ en hänggunga från Granit och lägg ett babynest i”, tipsar Linda.
 6. Träna bebisen att sova i egen säng och barnvagn.
  ”Vi har ett babynest i vagnen. Båda våra barn har älskat det. Blir lite trängre, men tänker att de är vana med det trånga i början. 😋 Vår dotter på 9 veckor kan somna i liggdelen utan att vi ens går med vagnen. Har den i soffan och hon känns supertrygg i den. Det är nog bra att vänja dem också. Får kanske stå ut med lite skrik i början, om man gärna vill gå med vagnen”, skriver Caroline.

Missa inga smarta tips från mama: besök mama.nu varje dag!