Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Allt du behöver veta om babysitters – och mamas egna favoriter

När kan man börja använda en babysitter? Vad ska man tänka på och hur vet man vilken man ska välja? mama ger svar på frågorna och tipsar om sina favoriter i babysitter-djungeln.

När är bebisen redo för en babysitter?
När är bebisen redo för en babysitter?

En babysitter kan ge en välbehövlig paus, som en dusch eller en chans att svänga ihop den där lunchen. Hur underbart det än kan vara med kroppsnära bärsjalar kan en babysitter vara en praktisk avlastning när du behöver lägga ifrån dig mini en stund. En must-have enligt många.

Idag finns en hel uppsjö av modeller, varumärken, funktioner och utföranden. Det finns de som går på batteri, som spelar musik, gungar och vibrerar. Har du en liten som ofta kräks kan det vara bra att köpa en modell där klädseln enkelt går att plocka av och slänga i tvättmaskinen.

För den som vill få ut det allra mesta av sin babysitter finns det modeller som går att montera på barnstolen så att bebisen kan sitta med vid middagsbordet, samt varianter som sägs imitera sättet en förälder vaggar sitt barn på. Med det sagt är det inte alltid de dyraste och mest avancerade modellerna som fungerar bäst för just ditt barn.

När kan man börja använda babysitter?

De flesta modeller är gjorda för att börja användas redan för en nyfödd, men det är viktigt att inte låta bebisen tillbringa för mycket tid i babysittern innan rygg och nacke är tillräckligt starka. Viktigast av allt är dock att babysittern är säker, gärna med fempunktssele eller likvärdig anordning för att säkerställa att barnet inte kan trilla ur.

Checklista innan du köper babysitter

Vad är det för maxvikt? 9 kilo brukar vara standard.

Hur många vinklar/lägen för lutning finns?

Säkerheten – finns sele eller fempunktsbälte?

Är den eldriven eller manuell? Sladd eller batteri?

Är babysittern enkel att hantera, byta lutning på och flytta utan att riskera att väcka en sovande bebis?

Går klädseln att plocka av och tvätta?

 Finns det andra funktioner som är viktiga för dig? Exempelvis att kunna montera babysittern på en stol för att ditt barn enkelt ska kunna vara med vid middagen, eller vill du kunna spela er egna playlist?

Köp en babysitter – mamas favoriter

Blir det kanske en babysitter från babybjörn eller Stokke?
Blir det kanske en babysitter från babybjörn eller Stokke? Foto: Pressbild

Klassisk babysitter från Babybjörn

Den populära klassikern från Babybjörn som hållit måttet i över 50 år. Helt utan elektricitet och ljudeffekter drivs denna babysitter av bebisens egna rörelser, och helt ärligt – gunget är oslagbart. En medarbetare på redaktionen vittnar om att denna gjorde att hon fick äta i lugn och ro, med ena foten på babysittern där en nöjd bebis gungades till sömns. Finns numera i mängder av läckra färger och material. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Babysitter från Babybjörn.
Babysitter från Babybjörn. Foto: Pressbild

Praktisk vardagsgunga

Inovis produkter är gjorda för att vara praktiska och bekväma för barnets första tid. Denna babysitter har en säker fempunktssele och går att fixera till stillastående när mini har gungat färdigt. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Babysitter från Inovi.
Babysitter från Inovi. Foto: Pressbild

Favoritkombo från Stokke

Från märket Stokke kommer praktiska babysittern som med fördel kan (bör, om du frågar oss!) kombineras med Stokke Steps Chair då livslängden blir betydligt längre. Modellen kan justeras i fyra olika lägen och kommer med både spädbarnsinlägg och lekbåge. Enkel att fälla ihop. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Babysitter från Stokke.
Babysitter från Stokke. Foto: Pressbild

Saccosäck i miniformat

Denna babysitter/sittpuff är fylld med små kulor som formar sig efter bebisens kropp och ger en mysig cocoon-känsla. Produkten går att anpassa efter barnets ålder (cirka 0-8 år) genom att byta överdel. För de allra minsta passar överdelen med trepunktssele och vadderad kant bäst. 

Babysitter från Doomoo i saccosäcks-modell.
Babysitter från Doomoo i saccosäcks-modell. Foto: Pressbild

Vrålåk från Joie

Här är en modell för den som vill få ut det absolut mesta av sin babysitter. Genom reglaget kan du enkelt välja mellan sex hastigheter av gungning, två vibrationslägen, fem klassiska melodier – eller naturljud för den mer äventyrliga – och tre olika lutningar. Nattlampa och leksaksbåge ingår såklart också. Sittdelen går dessutom att montera av och använda som en bärbar babysitter. Mer info – köp här (länk till återförsäljare)

Babysitter från Joie.
Babysitter från Joie. Foto: Pressbild

Prisbelönt multisitter

Denna babysitter från Cybex har vunnit prestigefulla Red dot awards Best of the Best för sin smarta funktion där du smidigt kan montera babysittern på deras Lemo barnstol. Cybex utlovar att kombinationen av en babysitter och en av deras stolar möjliggör användning från nyfödd till fullvuxen. Hur praktiskt? 

Babysitter från Cybex.
Babysitter från Cybex. Foto: Pressbild

Naturlig hightec

Flaggskeppet från 4Moms, Mamaroo 4.0, utlovar fem varianter på naturligt gung som skapats efter förälderns naturliga sätt att natta sin bebis. Lugnande naturljud, musik eller en helt egenvald playlist samt hastigheter kontrollerar du enkelt i din smartphone. En favorit hos många brittiska influencers, men dyrast på listan!
Läs mer och köp här. 

Babysitter från Mamaroo.
Babysitter från Mamaroo. Foto: Pressbild

Virkad inredningsdröm från Beton

För alla som vägrar grälla färger och plastiga prylar till mini. Denna babysitter är gjord av en mjuk virkad sittdel och modellen liknar Babybjörns klassiker, om än något mindre stadig. Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

Babysitter från Beton.
Babysitter från Beton. Foto: Pressbild

Bebisen kanske också behöver något att sova i? Kolla in mamas favoritvaggor, spjälsängar och cribs!