Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

9 bra saker som händer när barn umgås med husdjur

Förutom villkorslös kärlek och oändligt med gos kommer här 9 positiva effekter som barn får av att umgås med djur! (Men kom ihåg en sak innan familjen blir förälskad och köpsuget för starkt – barn kan inte ta ansvar för ett djur, det är det alltid den vuxna som gör!)

1. De blir mer empatiska

Både mot djur och mot människor.

Läs forskarens nio tips på hur ditt barn blir mer empatiskt. 

2. De utvecklar ansvarskänsla

När barnen hjälper till att till exempel ge mat, följa med på promenad eller städa en bur lär de sig automatiskt hur man tar ansvar för sig själv och andra.

3. De får en ökad självkänsla

När barnen känner att de klarar av att ta hand om ett djur blir de stolta och får en ökad självkänsla.

4. De lär sig att bli varsamma

Genom att klappa försiktigt och ta hand om djuren på rätt sätt.

5. De löper minskad risk att bli överviktiga och få allergiska sjukdomar

En kanadensisk studie visar att kvinnor som äger en hund under tiden de är gravida föder friskare barn som har minskad risk för övervikt och allergiska sjukdomar.

6. De blir lugnare

Även om det ofta är fullt ös med ett husdjur så skapar de ett lugn i rummet.

7. De blir tryggare

Djur ger trygghet och tröst utan att säga ett enda ord. Flera studier visar att personer som har djur är mindre stressade.

8. De lär sig om konsekvenser

Genom att ta hand om djur lär sig barnen att om de inte får mat så kan de dör, om de inte får motion har de mycket energi och om de lämnas ensamma länge blir de ledsna.

9. De får en kompis som ger villkorslös kärlek

Och en studiekamrat när det är dags att börja lära sig läsa. Att läsa högt för ett husdjur hjälper barnen att få mera flyt i läsningen och de känner ofta inte samma press som när de läser högt inför en kompis eller en vuxen.

 

Trots alla positiva effekter kan man som förälder inte låta ett barn ta hand om ett husdjur själv – och hur exalterade de än var i början kan de plötsligt tröttna.

Det här klarar barn de i olika åldrarna:

1-3 år

Ett barn som vill klämma och känna på allt ska inte lämnas ensamma med ett djur. Därför är akvariefiskar som rör på sig och har vackra färger ett bra alternativ.

4-6 år

I den här åldern kan ett husdjur bli en kompis. Fiskar, reptiler, marsvin, kanin, fåglar och hund och katt är bra husdjur beroende på hur mycket tid föräldrarna kan ge djuret. Även om barnet inte kan ta ansvar kan de hjälpa till att tömma buren, ge mat och byta vatten.

7-9 år

Ungefär när barnen börjar i skolan är de tillräckligt gamla för att hålla hunden i kopplet (beroende på vilken hund det är), testa agility eller kaninhoppning. Barnet kan nästan ta helt eget ansvar för ett mindre husdjur som fågel, reptil, marsvin eller fisk.

10-12 år

I den här åldern kan många barn ta eget ansvar för ett husdjur. De lär sig om rutiner och kan börja ta riktigt ansvar.

Källa: Intervju med smådjursveterinär Ulla Björnehammar i Expressen.

 

Tänk på det här innan ni köper ett husdjur:

Köp inget djur till barnen om du inte själv är beredd att ta ansvar.

Ha en djurförsäkring.

Räkna ut vad det kommer att kosta att ha husdjur per månad: försäkring, vaccin, mat, leksaker, sovplats, bur – och glöm inte att alltid ha en nödkassa för eventuella veterinärbesök.

Köp inte ett djur på impuls efter tjat. Läs på ordentligt om djuret och även rasen. När det gäller hund: köp av en seriös uppfödare och se upp för smuggelhundar!

Innan ni tar beslutet besök en 4H-gård eller testa att passa någon annans husdjur.