Barnet på bilden har inget med texten att göra.
Barnet på bilden har inget med texten att göra.

718 barn i Stockholm har inget hem den här julen – skriv på för förändring

Enligt Stadmissionens senaste uppgifter är 718 barn utan permanent adress i vinter, det är 718 för många. Sätt press på en förändring och skriv på.

Nedräkningen till julafton har startat på allvar, och i helgen firade många av oss första advent. Ur ”jul”-märkta lådor plockas ärvda dekorationer och ett virrvarr av julgransbelysning fram, och sen blir det mys framför granen med tillhörande berg av klappar. Julen är för många full av trygga traditioner – barnen sveps in i ett ännu tjockare lager av kärlek och värme när vi strävar efter att skapa en sån där riktigt drömmig barndomsjul…

Men för andra är decembers festlighet och mys inte lika skimrande. I Stockholms stads senaste kartläggning från 2017 kan vi läsa att 718 barn i Stockholm saknar ett stadigvarande boende. Därför startar nu Stockholms Stadsmission uppropet #718skablinoll – en namninsamling för ett mänskligare samhälle där inget barn ska behöva leva utan hem. 

Hemlösheten i Sverige ökar, men har bytt skepnad. Allt fler barn och barnfamiljer lever i hemlöshet och det märks framför allt i storstadsregionerna. En tydlig anledning till hemlösheten är bristen på billiga bostäder för den som lever i ekonomisk utsatthet. Och mörkertalet för hemlösa barn är stort. I de 718 barn som statistiken visar ingår exempelvis inte ensamkommande barn och unga, barn till utsatta EU-medborgare eller barn till papperslösa föräldrar.

– Situationen för barn som saknar ett stadigvarande boende är mycket bekymmersamt. En bostad är en mänsklig rättighet och rådande situation strider mot FN:s Barnkonvention, säger Marika Markovits, direktor Stockholms Stadsmission.

#718skablinoll

Stockholms Stadsmission uppmanar nu alla stockholmare att engagera sig genom att klicka sig in på Namninsamling för barn i hemlöshet och skriva under. Efter jul- och nyårshelgen kommer namninsamlingen att överlämnas till Stockholms stad och övriga kommuner i länet.

Målsättningen är på kort sikt att öka kunskapen om den nuvarande bostadssituationen för många barnfamiljer och på längre sikt att förändra bostadspolitiken för ett mänskligare samhälle.

mama har skrivit på – har du?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!