7 tips till dig som har ett intensivt barn

Vissa barn är extra våghalsiga, skrämmer slag på omgivningen och tröttar ut sina mammor. Känner du igen dig? Så här tar du tillvara ditt barns energi och intensiva livslust.

Psykologen Ingrid Gråbergs tips till dig med intensiva barn:

1. Sätt få men tydliga gränser. Extra viktigt för barn med mycket energi.

2. Max tre nej per dag. Välj de saker som du tycker är viktigt att sätta stopp för och se genom fingrarna med sådant som känns mindre viktigt. Det ökar chansen att ditt barn tar dina nej på allvar.

3. Ligg steget före. Barn med mycket energi har ofta dålig impulskontroll. Det ställer krav på dig att hela tiden ligga steget före för att förhindra olyckor och tråkigheter.

4. Prata. Berätta för andra hur ditt barn fungerar och hur du som förälder tänker. Skitsnack handlar ofta om okunskap och botas bäst med kunskap.

5. Se hela ditt barn. När man har ett intensivt barn är det lätt att det negativa kommer i fokus och att man missar alla de positiva egenskaper barnet har. Tänk på att lyfta fram det som är bra och försök att se fördelar även med det som känns svårt.

6. Tänk framåt. När det känns som tuffast, påminn dig om att barn växer och utvecklas fort. Då brukar det gå lättare att behålla lugnet och se möjligheter i stället för hinder.

7. Ta hjälp av barnet. Livliga barn är ofta kreativa och kan många gånger själva komma med bra förslag på hur man kan göra för att optimera chanserna att middagsbjudningen ska avlöpa utan incidenter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!