16 tv-program hela familjen satt bänkad framför på 90-talet

Kommer ni ihåg förr i tiden när hela familjen satte sig i soffan – förutom en person som fick gå fram till tjockteven och trycka på ON. Där knaprade vi salta pinnar, åt vickningschips och såg på kvalitetsprogram som dessa (och det gjorde resten av Sverige också):

1. Sikta mot stjärnorna

Bild: Youtube

"Kanske din dröm helt plötsligt blir sann, wöuh-ö-höo, så ta din chans och sikta mot stjärnorna!" Vem kan glömma det introt?Och visst minns ni juryn med Ingela "Pling" Forsman, Lasse Anrell och Bengt Palmers? För att inte tala om hur coolt det var när deltagarna bytte om JÄTTESNABBT innan de kom ut ur den häftiga dörren?!

2. Det kommer mera

Vem kan glömma det här introt?!

3. 24 karat

Bild: Youtube

I det här programmet, som leddes av Harald Treutiger, skulle folk tävla i allt möjligt. Sedan skulle tre lag, bestående av annat random folk, satsa pengar på vem som skulle vinna. I potten fanns ett kilo rent guld.

4. Blåsningen

Bild: Youtube

Det här kallar vi underhållning! Peter Settman trodde att han kom hem till en datahacker för att diskutera en instruktionsfilm, men "råkade" sedan släcka ner Expressen-skrapan och andra byggnader i Stockholm. Och Anders Limpar lurades att tro att han rest två år framåt i tiden.

5. Kär & galen

Bild: Youtube

Ett av favoritprogrammen! Lotta Engberg testade kärlekspars kunskaper om varandra (som i ansiktstestet ovan) och det par som vann fick gifta sig direkt i tv! Om de satte bollen i minigolfen vann de också en sprillans ny, fräsig bil!

6. Röda tråden

Bild: Youtube

I den här frågesporten gällde det att lista ut vilken gemensam nämnare (röd tråd) som efterfrågades. Allt under ledning av en Pekka Heino i 30-årsåldern (vilken hunk!).

7. Glöm inte tandborsten

Bild: Youtube

I det här programmet från 1994 skulle alla i publiken ta med sig sin tandborste. Någon vann nämligen en resa men var tvungen att åka direkt efter inspelningen. Under vinjetten "Sad celebrity" deltog också en bortglömd kändis i varje avsnitt (så hemskt att vara den personen?).

8. Bingolotto

 

Bild: Youtube

Alltså, vi underskattade verkligen det här programmet när det begav sig. Loket är ju störtskön! Pensionärer åt middag i studion, folk vann årsförbrukningar av kattmat utan att ens ha husdjur och HUR gärna ville man inte få dra en lott ur den där tunnan?

9. Upp till bevis

I det här programmet tävlade man i lag och skulle gissa vilket yrke folk hade genom att låta dem göra olika uppgifter. Sändes i SVT mellan 1998 och 2003 och leddes de första åren av Sven Melander.

10. Småstjärnorna

Bild: Youtube

Agneta Sjödin ledde programmet till en början (och hon hade många strängar på sin lyra – hur många program ledde hon egentligen?). Någon mer än vi som ABSOLUT INTE kunde förstå hur kidsen kunde hitta rätt outfit där bland klädstängerna?

11. Söndagsöppet

Hej där kulturministern! Det här klassiska programmet sändes mellan 1990 och 2003 och innehöll segment som "Från Poppe till Pippi" och "Hur gör djur?". I det senare skulle tre kändisar se ett djurklipp och gissa vad djuret i fråga skulle göra härnäst.

12. Tur i kärlek

Bild: Youtube

Agneta Sjödins första programledarjobb och detta tillsammans med en 22-årig(!!!) Adam Alsing. Tre kvinnor skulle paras ihop med tre män och tävla om att vinna en kärleksresa.

13. Fångarna på fortet

Bild: Youtube

Klassikern som leddes av Gunde Svan tillsammans med Agneta Sjödin (såklart!) eller Kayo Shekoni. Och uppe i tornet fanns den RIKTIGA Fader Fouras.

14. Jakten på röda rubinen

Bild: Youtube

Agneta Sjödin (igen) tog med sig ett barn till ett annat land medan Bengt Magnusson (bara några år över 40 här) befann sig i studion med föräldrarna. Sedan skulle päronen gissa i vilket land barnet var och därefter skulle hen hitta den röda rubinen. 90-talsäventyr när det var som bäst!

15. Vem tar vem

Bild: Youtube

Ännu ett dejtingprogram men denna gång under ledning av Lill-Babs. Tjejer och killar hölls på en varsin sida om en vägg och fick svara på hur de skulle agera i olika situationer. Den som blev vald fick sedan ta ett kliv genom "väggen" och möta sin dejt!

16. Stadskampen

Bild: Youtube

Lokalkändisar runt om i landet tävlade i denna folkfest som fick hela familjer att skynda ner till stadens torg med porslinsdockor, kälkar och trumset.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer