Weeping Willows Magnus Carlson: ”Jag är en bättre människa som pappa”

Bandet Weeping Willows har kallats Sveriges deppigaste, men sångaren Magnus Carlson är inte så sorgsen längre. Pappalivet har gett bättre rutiner och gjort honom gladare. För mama berättar han om livet som pappa till dottern Ella och hur han uppvaktar sin fru Elin.

Artisten Magnus Carlson bjuder på nybryggt kaffe och gräddiga vetebullar hemma i lägenheten i Vasastan. Det varma mottagandet öppnar för en första fråga om Magnus är en gentleman som skämmer bort sin fru Elin.

– Ja, jag är nog ganska romantisk när det gäller middagar och överraskningar. Men det har kommit av sig lite sedan vi fick barn. Det finns liksom inte samma utrymme för sådant längre. Men i kväll ska jag bjuda Elin på trerätters. Pasta med hummer, moules frites och jordgubbar med glass. Det är hennes favoritmat, säger Magnus och visar stolt upp bilder på fru och barn.

Weeping Willows Magnus Carlson medverkar i Så mycket bättre 2016

Klockan är 11 och ett par timmar har gått sedan Magnus lämnade dottern Ella, 2,5, tre trappor ner i bostadshuset. Magnus ser uppenbart nöjd ut när han berättar om förskolans strategiska läge på bottenvåningen. Till lägenheten flyttade han och Elin strax innan Ella föddes. Det första de gjorde var att ställa sig i kö till den kommunala förskolan i huset.

– Jag har bott i Stockholm i hela mitt liv, men aldrig i Vasastan. Men jag trivs jättebra! Det lustiga är att jag föddes på Sabbatsbergs sjukhus som ligger två minuter härifrån. Att återvända hit i samma veva som jag blev pappa var lite som att sluta cirkeln.

Startade Weeping Willows på krogen

Att inte glida in på Stockholmssnack är nästan oundvikligt när det gäller Magnus Carlson. Åtminstone om man pratar om hans musik.

– Jag har varit en del av Stockholms musik- och uteliv de senaste 20 åren, säger han och berättar om hur hans musikkarriär faktiskt började på legendariska söderkrogen Kvarnen.

Magnus, då bartender och dj, och hans gäng var så gott som inventarier där. De pratade fotboll och livets svårigheter, men framför allt musik. Så föddes idén om att starta ”Sveriges sorgligaste band” – som Magnus själv faktiskt kallar det – och 1997 släppte Weeping Willows sin första singel. Samma dag sa Magnus upp sig från restaurangbranschen. Sedan dess har han levt på musiken.

– Weeping Willows finns fortfarande kvar, men ligger lite på is. De senaste åren har jag gjort ett par soloplattor och jobbat mycket med mitt jazzband The Moon Ray Quintet. Och så har det blivit en massa samarbeten med andra artister, Petter exempelvis. Och jag har gjort en singel ihop med house-dj:n Axwell. Den kan nog bli en riktig sommarhit, ler Magnus.

Du verkar köra på i samma takt som innan du blev pappa?

– Ja, fast på ett annat sätt än tidigare. Nu är jag mer fokuserad på sakerna jag gör. Jobbar jag så jobbar jag, är jag med Ella ligger allt fokus på henne. Och jag lever betydligt sundare som pappa. Äter och sover på mer regelbundna tider, det är mer fasta rutiner som gäller.

Har du varit pappaledig?

– Jag har varit med Ella väldigt mycket fast jag knappt tagit ut några pappadagar. En fördel med mitt jobb är att jag oftast själv bestämmer när och hur mycket jag ska jobba. Fram till Ella började på förskolan i höstas var jag med henne varje dag. Nu jobbar min fru heltid, så det är jag som lämnar och hämtar på förskolan.

Hämtar och lämnar dagligen på förskolan

Hur ser en vanlig dag ut hos er?

– När Elin gått till jobbet äter jag och Ella frukost. När vi gjort i ordning oss tar vi hissen ner till förskolan, väldigt bekvämt! Jag jobbar fram till att jag hämtar Ella vid tre och sedan har vi eftermiddagen ihop tills min fru kommer hem till middagen. Eftersom Elin är borta hela dagen är det nästan alltid hon som nattar och läser saga för Ella. Oftast tar vi det lugnt på vardagkvällarna. Ibland kommer några vänner över, men vi går sällan ut.

Det låter som om du lyckats kombinera pappaliv och jobb rätt bra?

– Jag och Elin har hittat ett upplägg som funkar bra. Man kan säga att jag har största ansvaret under veckodagarna, medan Elin har kvällar och helger. Visserligen är jag ofta med dem på helgerna också, fast då låter Elin mig få sova ut. Oftast jobbar jag sent på fredag- och lördagkvällar.

Blir det inte en hel del festande i ditt jobb?

– Tidigare var det nog så, men där har jag lugnat ner mig. Jag tycker fortfarande att mitt jobb är lika kul, men jag festar väldigt sällan. Visst kan jag dricka en öl om jag spelar skivor, men full blir jag nästan aldrig. Det passar liksom inte att komma hem till familjen och lukta alkohol eller rök. Men jag brukar ändå lägga mig på soffan om jag jobbar sent.

Farmor och farfar hjälper till

Hur ser du på ditt kändisskap?

– Jag har aldrig eftersträvat att bli känd. Jag har aldrig haft det som behov eller drivkraft. Däremot har jag alltid velat hålla på med musik på något sätt. Jag har precis nyligen förstått att det är mitt jobb, säger Magnus.

– Jag ser ingen skillnad på mig själv privat eller på scen och vill helst inte kalla mig artist, eftersom att det låter som att man spelar någon form av roll då. Jag bara är.

Har du groupies?

– Jag har mest manliga groupies som vill prata vinylskivor och Bajen efter konserterna. Och det är precis så jag vill ha det! Att vara popstjärna är inte lika glamoröst som det var förr.

Har ni någon som kan rycka in som barnvakt?

– Ja, Ellas farmor och farfar är gärna barnvakter. De bor i närheten och är pensionärer så det är väldigt smidigt. Det är otroligt skönt att ha dem när vi behöver hjälp.

Var på fest när Elins vatten gick

Var Ella planerad?

– Ja, i högsta grad. Jag och Elin har varit tillsammans i tio år och bägge visste att vi ville ha barn en dag. Jag var redo länge, men eftersom Elin är elva år yngre var det hon som fick bestämma när det var dags. Så när hon var redo körde vi och det gick på första försöket. Jag vet hur svårt vissa har det att bli gravida, jag är tacksam över att det funkade så lätt.

Hur var förlossningen?

– Jag var på 40-årskalas när Elin ringde och sa att vattnet hade gått. Sedan gick det rekordsnabbt. Vi kom in till BB klockan tio och elva var Ella född. Jag var så impad av Elin och hennes kraft. Att hon var så fokuserad fast hon hade så jäkla ont.

 

Hur gick första tiden?

– I början är man som pappa lite utanför, mamman och barnet är så otroligt tajta. Elin hade lite problem med amningen, men annars har allt gått väldigt lätt med Ella. Nu låter det som om vi inte haft några problem alls, att allt bara varit frid och fröjd, men det har faktiskt varit lite så. Nu lär jag väl bli straffad bara för att jag har sagt det…

Är inte så deppig längre

Men det måste ha varit en stor omställning att bli pappa?

– Ja, herregud. Det är som att gå in i en ny dimension och veta att man aldrig kommer att gå tillbaka dit man var innan. Det var så häftigt att titta på Ella när hon var nyfödd och se en liten kopia av sig själv. Det var som om livet började om. Som om jag slutade vara tonåring och äntligen blev vuxen.

Du verkar vara bekväm i din papparoll?

– Framför allt så är jag väldigt glad att jag kunnat vara så närvarande. Jag har varit med nästan hela tiden sedan dag ett. Dessutom tycker jag att jag har blivit en bättre människa sedan jag blev pappa. Mindre ego och mer tålmodig. Och gladare!

Så den där deppige Weeping Willows-sångaren som många ser dig som känns inte lika aktuell längre?

– Weeping Willows hade verkligen en ambition att vara riktigt deppiga. Jag kan tycka det är coolt att ha en egen skarp nisch, med efter ett tag tröttnade jag på allt det där sorgsna. Visst, jag har varit nere i perioder, men egentligen är jag ingen introvert eller svart person. Det var delvis därför som jag började syssla med andra musikgenrer också. Så att jag fick vara lite mer munter.

”Curling är värsta dödssynden”

Hur skulle du beskriva dig som pappa?

– Jag är en ganska mjuk, lugn och närvarande pappa som gillar att göra saker ihop med Ella. Vi samtalar, skojar och skrattar jättemycket tillsammans! Sedan tar jag hennes uppfostran på stort allvar, har en rätt pedagogisk inställning till den. Jag är nog en sådan där pappa som blir hennes fotbollstränare eller ”farsa på stan” senare.

Har du något pappamotto?

– Äpplet faller inte långt från trädet. Barn gör som du gör – inte som du säger. Jag vill och hoppas att jag är en bra förebild för Ella.

Några svagheter?

– Jag måste erkänna att jag är lite dålig på att gå ut med Ella. Jag är helst inne och hittar på saker. Fast Elin och Ellas farmor är väldigt bra på att gå ut i parken och mata fåglar och sådant, så det väger nog upp det.

– Sedan vet jag att det där med curling är värsta dödssynden. Men jag kan förstå det ändå. Man vill så gärna vara där för sitt barn, men ibland går det kanske lite till överdrift.

Så du curlar ibland alltså?

– Nja, mer att jag gör saker åt Ella. Jag tän­ker att om jag plockar upp alla hennes ut­spridda leksaker, så lär hon sig vad hon ska göra nästa gång. Men jag vet inte om det är en bra strategi…

Flera barn är inte uteslutet

Är ni lika, du och Ella?

– Utseendemässigt hoppas jag att hon är mest lik min fru, haha. Men jag tror att Ella har ärvt mitt musikintresse. Hon sjunger jätte­mycket, hittar på egna låtar som hon nynnar på. Och så älskar hon att dansa. Favoritaktiviteten är fredagsdiskot på dagis. Då har hon alltid sina diskojeans.

Det kanske blir en artist av henne också?

– Jag har inga sådana önskemål, men det är jättekul om hon vill hålla på med musik. Men jag hoppas att hon skaffar sig någon typ av ut­ bildning. Det kan jag känna att jag själv sak­nar. Vad ska jag göra om ingen vill lyssna på min musik? Ställa mig i en bar igen?

Hur funkar det att bo i stan med barn?

– Här i Vasastan känns det bra. Det är nära till flera parker. Det mest störande momentet är trafiken, jag har funderat på hur vi ska göra när Ella ska lära sig att cykla. Det som är bra är att vi har sommarställe i Småland och släkt i Jämtland, så även om vi bor kvar i stan kom­mer Ella att få uppleva livet på bondvischan.

Vill ni skaffa syskon till Ella?

– Vi har inte tänkt så långt, men det vore ro­ligt. Jag är ensambarn, men Elin har syskon så hon lär säkert vilja att Ella ska ha det också.

Vad har ni för planer den närmaste framtiden?

– Som sagt, vi planerar inte så långt framåt, men nu ska jag förbereda middagen till Elin. Tror faktiskt jag ska gå ut och köpa rosor till henne också.

Av: Sofia Edgren
Foto: Hans Ericksson

Missa ingenting från din favoritsajt – ladda ned appen mama nu!

mama-nu-app-logo-1.jpg