Hemköps dietist Lena Camarch Rydberg svarar på läsarnas egna frågor om mat.

Fråga: Hej Lena! Min son är 4 månader och vi ska börja med smakportioner. Jag vill helst fixa egna smakisar. Vilka smaker är ”snällast” att börja med? Det får gärna vara grönsaker och frukt som är i säsong, men huvudsaken är att det är bra smaker att börja med.

Lena Camarch Rydberg:
”Man brukar börja med potatis, jordärtskocka, palsternacka, broccoli, morot eller majs för att nämna några. Potatis, palsternacka och morötter finns ju året om medan jordärtskocka och broccoli kommer till slutet av sommaren och början av hösten. Du kan även skrapa lite från en frukt, t ex äpple, päron eller banan. Som smakportioner kan man testa det mesta. Undvik däremot spenat, mangold, nässlor, bladselleri och rödbetor tills barnet är ca 1 år. De innehåller nitrat som i sin tur kan utvecklas till nitrit som i stora mängder inte är bra för barnets syreupptagningsförmåga.

Kom ihåg att smakportionerna inte är för mättnadens skull utan främst för att lära känna smaker, konsistens och att äta från en sked. Det gör inget om det mesta hamnar utanför eller inte verkar gillas. Lycka till!”

Fråga: Jag undrar hur miljövänligt det egentligen är att till exempel att äta paprikor som transporterats hit från t.ex Spanien? Vi odlar väl inte paprika i Sverige? Vore det inte bättre att endast välja säsongsgrönsaker som odlats i Sverige?

Lena Camarch Rydberg: ”Konsumenterna förväntar sig numer att finna paprika i butiksdiskarna året runt, och på grund av detta odlas den framförallt i Spanien under vintern, då det är mer energieffektivt att odla där än vad det vore att försöka odla här uppe i mörka, kalla Nordeuropa med hjälp av lampor i växthus. Under övriga tider på året dominerar paprikor från Holland eftersom det inte finns några storskaliga odlare av paprika här i Sverige.”

Fråga: Har du några bra tips på rätter med aubergine och broccoli som barn brukar gilla? Aubergine och broccoli känns som att de är hopplösa att försöka få i barnen, men de är ju nyttiga så det vore kul att se barnen njuta även av dessa grönsaker.

Lena Camarch Rydberg: ”Visst är det gott med broccoli och aubergine! Har du testat att göra auberginröra? Man delar en aubergine på längden och gör några skåror i den. ”Baka av den” i ugnen tills den är mjuk med lite olivolja, salt och citron. Peta gärna ner några skivor vitlök i skårorna. Tag ut den och låt svalna. Sen kan du skrapa ner innehållet (ej skalet) ner i en bunke och mosa med gaffel eller mixerstav. Blanda gärna med lite crème fraiche. Smaka av med lite salt, citron. Denna röra är jättegod till att dippa grönsaker i, som sås till grillat eller till en köttfärsbiff samt som pålägg på en macka.

Bästa broccolitipset är nog en god, mixad broccolisoppa. Det blir en härligt grön soppa som kan mildras lite av en skvätt grädde eller crème fraiche. Du kan hitta massor av goda recept på nätet.”

Fråga: Hur får jag min ettåring att äta grönsaker? Hon gillar gurka, men ratar i princip allt annat och gurka innehåller ju nästan bara vatten.

Lena Camarch Rydberg: ”Många barn är försiktiga mot mat de inte känner igen och just grönsaker är det vanligt att man som förälder får kämpa lite extra för att de ska tycka om. Söta livsmedel är däremot ofta lättare eftersom vi är förprogrammerade att gilla det söta som ger snabb energi. Bröstmjölken är ju väldigt söt, till exempel.

Vad man kan göra är att fortsätta försöka. Barnet lär sig så småningom att gilla nya smaker och konsistenser. Prova gärna med samma livsmedel med några dagars mellanrum. Kanske i olika konsistenser, till exempel först rå, sen kokt, sen mosad och sen tillsammans med något annat. I ett potatismos, i en gryta eller med en sås barnet gillar. Det viktiga är att man inte ger upp utan fortsätter att erbjuda även det barnen först inte gillar. Men man ska aldrig tvinga i en barn mat och man bör heller inte locka med goda ”belöningar” i form av efterrätter. Då förstärks barnets uppfattning i att detta faktiskt är mat som man inte ska tycka om. Lycka till!”

Fråga: Finns det någon vägledning som visar hur man ska balansera kosten efter säsong? Om jag till exempel utesluter tomater en viss period då de inte är i säsong, vad kan jag/bör jag då ersätta tomaterna med så att familjen får i sig alla vitaminer och mineraler?

Lena Camarch Rydberg: ”Äter man en allsidig kost får man som regel i sig de näringsämnen man behöver. Att plocka bort en frukt eller grönsak som inte är i säsong innebär en smakförlust i första hand, men är inte farligt för näringsintaget i stort.

Men om du vill kan du försöka tänka färger. Tar du till exempel bort en röd grönsak kanske du kan ersätta den med något annat färgstarkt. Starka färger är ju rika på antioxidanter men när det gäller vitaminer och mineraler innehåller i stort sett alla frukter, bär, grönsaker och rotfrukter mängder av dem, så man behöver inte vara orolig att missa någon särskild. Gurka och isbergssallad innehåller dock mest vatten men kan förstås ätas ändå för att man gillar dem.”

Fråga: Är grönsaker och frukt som är i säsong utmärkta i hyllorna på Hemköp?

Lena Camarch Rydberg: ”Vi har en säsongsmärkning som vi kallar ”i säsong just nu” på de varor som är i säsong. Den hoppas vi kunna vara till ett bra hjälpmedel för alla de kunder som besöker våra butiker.”

Fråga: Får små barn i sig ordentligt med näring om man går efter säsongsvaror och finns det något som man aldrig ska utesluta?

Lena Camarch Rydberg: ”Barn behöver allsidig kost precis som vi vuxna. Därför bör man inte utesluta hela livsmedelsgrupper, som till exempel kött, utan att ta reda på vad man missar i näringsintag. Men att bara byta ut ett enstaka livsmedel i en grupp mot ett annat i samma grupp gör ingen stor skillnad. Det är som jag ser det bara en fördel att följa säsongerna, eftersom det då smakar som godast och därför är lättare att gilla och njuta av.”

Fråga: Ligger grönsaker som importeras från andra länder i samma säsong som våra egenodlade?

Lena Camarch Rydberg: ”Säsongerna i olika länder varierar naturligtvis beroende på hur landet ligger rent geografiskt. Ofta går säsongerna i varandra och det förekommer därför att vi har till exempel både importerad gurka och svenskodlad gurka samtidigt i sortimentet under en övergångstid. När den svenska säsongen sen är i full gång så går vi över till enbart svenskodlad gurka. Sen finns det grönsaker där konsumenten gärna vill ha ett bredare sortiment än vad vi odlar i större skala här i Sverige, då breddar vi sortimentet med de importerade alternativen. Tomater är ett exempel där det importeras en del varianter som är svåra att få tag på i Sverige.”

Fråga: Hej! Min fråga är: innehåller frysta grönsaker lika mycket näringsämnen som färska?

Lena Camarch Rydberg: ”Ja, man har gjort analyser på frysta grönsaker och sett att de har lika bra näringsvärde som färska. Men man bör dock inte koka dem för länge i vatten för då försvinner en del av de vattenlösliga vitaminerna.”

Fråga: Hej Lena! I vår familj slarvar vi tyvärr med grönsakerna. Vi är duktiga på att äta frukt, men grönsaker serveras oftast inte till maten, eftersom de oftast blir stående. Jag har helt enkelt tröttnat på att köpa grönsaker som sen bara slängs. Kan du tipsa om hur jag gör en riktigt smaskig sallad som familjen kommer att kasta sig över?

Lena Camarch Rydberg: ”En smaskig sallad var det! Det beror ju såklart på vad man gillar, eller vad det är man ogillar med de grönsaker som inte äts upp. Ett sätt kan vara att låta barnen välja fritt från grönsakshyllan, en ”ny” grönsak varje vecka och testa om man gillar den. Ibland kan en god dressing kanske hjälpa till att öka preferensen. Här är ett exempel:

1 msk rapsolja
1 msk vatten
1 msk äppelcidervinäger
Salt, peppar
Eventuellt lite pressad vitlök, eller 1 tsk fransk senap och kanske 1 tsk honung.

Du skriver att ni gillar frukt. Prova att blanda ner favoriterna i salladen. Päron, äpple, apelsin eller russin kan till exempel passa bra.

Här kommer en färgglad sallad med äpple som jag gillar:

4 port
2 morötter
3 små, färska rödbetor
1 grön paprika (eller annan färg)
1 bit purjolök (valfritt)
2-3 msk kapris (valfritt)

Skölj, skala och ansa rotsaker och grönsaker. Skär morötter, rödbetor, äpple och paprika i små tärningar. Strimla purjon fint. Blanda dressingen (se ovan), häll den över och njut!
Denna sallad håller sig några dagar i kylskåpet.