Äntligen är våren här! Fixa en picknick och njut mot en solig husvägg.
 

CROQUE MONSIEUR

6 personer

12 skivor rostbröd
6 tsk röd pesto
6 skivor skinka
12 skivor emmenthaler
6 tsk rumstempererat smör
1 dl crème fraiche
6 msk riven emmenthaler
2 tsk balsamico
1 msk torkad basilika
salt och peppar

Gör så här:
1. Bred den röda peston på de 12 brödskivorna. Lägg en skiva skinka på hälften av brödskivorna, därefter två skivor emmenthaler. Lägg resterande bröd ovanpå, så att det blir en dubbelmacka. Bred smör ovansidan av den.

2. Rör ihop crème fraichen, den rivna emmenthalern och balsamicon. Fördela blandningen på toppen av varje macka.

3. Grilla i ugnen på 200 grader i 6–8 minuter. Ta ut mackorna när de blivit gyllene, skär dem diagonalt i två delar.

PIROGER

10–12 stycken

Deg:
25 gram jäst
2 dl ljummet vatten
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk strösocker
5 dl vetemjöl
2 dl grovt vetemjöl

Fyllning:
1 schalottenlök
25 gram smör
1 tsk dragonkrydda
500 gram svamp, till exempel champinjoner
200 gram vitkål
2,5 dl cremè fraiche

Gör så här:
1. Lös upp jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt ägg, salt och socker. Häll i mjölet lite i taget och knåda degen tills den är mjuk och smidig. Låt degen jäsa till dubbel storlek under en fuktig kökshandduk, cirka en timme.

2. Finhacka löken och fräs den snabbt med smör och dragon. Tillsätt den rensade och finhackade svampen. Låt det småkoka i cirka 5 minuter, tillsätt finskuren vitkål och koka i ytterligare 3 minuter tills kålen har mjuknat. Tillsätt crème fraiche och koka ihop tills konsistensen är tjock och krämig. Smaka av med salt och peppar.

3. Knåda igenom degen när den jäst färdigt. Kavla ut den så att den blir cirka 0,5 cm tjock. Använd en kopp eller skål (cirka 15 cm i diameter) för att ta ut cirklar ur degen. Lägg cirklarna på en bakplåt med bakpapper. Lägg fyllning på varje cirkel och vik ihop till en halvmåne. Använd en gaffel för att trycka till kanterna.

4. Låt pirogerna jäsa i ytterligare 30 minuter. Baka dem sen på 200 grader i cirka 20 minuter.

VARM TODDY PÅ FLÄDER & ÄPPLE

1 liter färdigblandad äppeljuice
3 dl fläderblomskoncentrat
1 ekologisk citron
1 vaniljstång
1 kanelstång

Gör så här:
1. Skär citronen i skivor. Kärna ur vaniljstången. Lägg citronskivor, vaniljkorn, vaniljstång och kanel i grytan. Häll i äppeljucie och fläder.

2. Värm upp till kokpunkten, skruva ner värmen och låt drycken dra i 10 minuter. Häll upp i termos.
 

RÖDBETSSOPPA

6 personer

1 matsked olivolja
1 stor vitlökslyfta
2 schalottenlök
lagerblad, timjan, persilja, dill
700 gram tärnade rödbetor
100 gram tärnad potatis
100 gram hackad selleri
1 burk skållade tomater
1 liter hönsbuljong
½ dl balsamico
1 msk honung
salt och peppar
1 tsk rökt paprikapulver

Gör så här:
1. Värm upp oljan och fräs lök, vitlök och örtkryddor. Blanda i rödbetor, potatis och selleri. Tillsätt även tomaterna och hönsbuljongen. Därefter balsamico, honung och paprikapulver.

2. Koka soppan i 30 minuter på svag värme. Mixa den med en stavmixer och smaka av med salt och peppar.

HALLONKAKA

4 ägg
150 gram vetemjöl
1 tsk bakpulver
150 gram socker
125 gram smält smör
1 citron
500 gram hallon
lite florsocker

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader. Täck en 20×30 cm stor ugnsform med bakpapper.

2. Skilj äggulan från vitan, spara båda separat. Vispa vitorna hårda, bland med bakpulver och socker i en skål. Smält smöret på svag värme.

3. Riv citronskalen. Vispa i en annan skål samman äggulor, smält smör och citronskal. Rör ihop mjölet med en tredjedel av den vispade äggvitesmeten. Tillsätt sen resten.

4. Häll degen i formen. Lägg hallonen på toppen av kakan.

5. Baka kakan i ugnen i 20–25 minuter tills den är gyllenbrun. Strö florsocker ovanpå och skär upp i bitar.

VARMT CHAI-TE

1 msk chai-te (gärna Kusmi)
½ liter vatten
½ liter mjölk

Gör så här:
Brygg teet och låt det dra i 5–6 minuter. Värm upp mjölken till kok-punkten och vispa tills den skummar.
Blanda mjölken med teet och häll i en termos.

NUVARANDE Vårpicknick i solen!
NÄSTA Ut ur förlossningsrummet killar!