Att vara trött och lite nedstämd efter att man har fått barn är inget ovanligt. Men om du är orkeslös och till och med deprimerad kan det bero på att du har brist på sköldkörtelhormon, så kallad hypotyreos. Detta drabbade mamas Lisa Nylén efter hennes andra graviditet.

En liten körtel i halsen kan vara boven bakom många kvinnors trötthet och nedstämdhet. Men trots att en halv miljon lider av den dolda folksjukdomen hypotyreos, är det ofta svårt att få rätt behandling.

Hypotyreos – när du har underproduktion av sköldkörtelhormon

Efter en förlossning är det inte ovanligt att mamman drabbas av sköldkörtelsjukdom. Detta drabbade mamas webbredaktör Lisa Nylén efter hennes andra graviditet.

– När mitt andra barn var fem månader började jag plötsligt bli orkeslös på ett helt nytt sätt. Jag var helt slut när jag var med båda barnen och fick ofta ringa hem min man från jobbet för att jag knappt kom upp ur soffan. Dessutom kändes det som att jag fick konstant blodtrycksfall och var på väg att svimma. När jag en natt var tvungen att gå upp och kräkas kände jag att något var fel.

Efter att ha tagit massor av blodprover samt EKG, konstaterades det att Lisa drabbats av den kroniska sjukdomen hypotyreos, vilket innebär att hon har brist på sköldkörtelhormon.

Eftersom de flesta mammor känner sig trötta är det många kvinnor som inte kopplar att det kan vara en sjukdom, och därmed går runt och mår dåligt i onödan.

– Hypotyreos är välkänt för läkare, men själv hade jag inte hört talas om den alls. Än mindre hört om att man kunde få den efter en graviditet, säger Lisa.

Vad är hypotyreos?

En autoimmun sjukdom, vilket innebär att kroppen angriper sin egen vävnad. Exempel på andra autoimmuna sjukdomar är till exempel reumatism och typ 1 diabetes.

Om sköldkörteln producerar för lite hormoner går kroppen ner på lågvarv och du får symptom på hypotyreos.

Om körteln i stället överproducerar blir följderna en så kallad hypertyreos.

– Tidiga symptom på hypotyreos är trötthet och depression eller nedstämdhet. Sedan efter ett tag kommer mer intensiv trötthet, att man känner sig frusen, får torr hy, blir förstoppad och känner sig trögtänkt. Sedan kan man även drabbas av håravfall, säger läkaren och tvåbarnsmamman Malin Treseler.

Hypotyreos mamma trött foralder gravid sjukdom sköldkörtel

Sköldkörteln sitter på halsens framsida och producerar hormoner som påverkar nästan alla kroppens funktioner och styr ämnesomsättningen. Om sköldkörteln producerar för lite hormoner kan man få hypotyreos, vilket innebär låg ämnesomsättning och gör att kroppen går på lågvarv.

Vanliga symptom för hypotyreos:

  • Du känner dig ovanligt trött eller orkeslös.
  • Du tappar hår.
  • Du känner dig nedstämd eller deprimerad.
  • Du känner dig frusen.
  • Du får torr hy.
  • Du blir förstoppad.
  • Du glömmer lätt och har svårt att tänka en färdig tanke.

LÄS MER: Mördande mensvärk och svårt att bli gravid? Du kan ha endometrios 

Mammor är extra drabbade

Ungefär 2-3 procent av den kvinnliga befolkningen har hypotyreos, men hos mammor är siffran så hög som 6 procent.

– Man insjuknar ofta 2-4 månader efter förlossningen och det är ju jättesvårt att upptäcka eftersom det första symptomet är trötthet, och trött är man ju ändå med en bebis. Det kan vara svårt att skilja på den tröttheten och hormonell trötthet, förklarar Malin Treseler.

Känner man sig däremot orimligt trött och orkeslös de första månaderna efter förlossningen är det värt att uppsöka en läkare. Då tas ett blodprov och är man drabbad får man börja äta medicin, Levaxin.

– För de flesta är detta en lättbehandlad sjukdom, berättar Malin Treseler, och tillägger att det är viktigt att få behandling så tidigt som möjligt.

hypotyreos-mamma-trott-foralder-gravid-sjukdom-diagnos-skoldkortel-bebis

– Om man går länge utan behandling kan man bli så trött och påverkad att man inte kan hantera livet. Ju längre tid man har gått med sjukdomen, desto längre tid kan det ta att komma tillbaka. Det är inte så att man får sin medicin och så blir man bra nästa dag, utan det kan ta flera månader innan man blir bättre.

För Lisa gick det ganska fort att bli bättre efter att ha börjat äta Levaxin, men efter ett år började hon må dåligt igen.

– Numera äter jag dubbel dos mot vad jag gjorde i början och mår bra, men jag har hört om kvinnor som aldrig hittat en fungerande behandling.

Läs också: Föräldraledig och dödstrött? Här är maten (och godiset!) som piggar upp!

Hypotyreos kan göra det svårt att bli gravid

Om du planerar att bli gravid är det klokt att ha koll på sköldkörtelhormonerna.

– Hypotyreos påverkar fertiliteten. Om man söker vård för att man inte kunnat bli gravid görs alltid prover. Man har svårare att bli gravid men också större risk för missfall. En obehandlad hypotyreos kan dessutom påverka fostret, säger Malin Treseler.

Känner du dig ovanligt trött eller har försökt bli gravid en tid utan resultat är det alltså en god idé att uppsöka läkare.