8 portioner.

DU BEHÖVER:

Vaniljkräm:
5 dl mjölk
1 vaniljstång, delad på längden och urskrapad
85 gram strösocker
6 stora äggulor
40 gram majsmjöl
1,5 dl vispgrädde

Trifle:
150 gram jordgubbar
150 gram röda vinbär
150 gram hallon
1 matsked svartvinbärslikör (crème de cassis)
1 matsked florsocker, eller efter smak

GÖR SÅ HÄR:

Blanda mjölken med vaniljstång, vaniljfrön och 1 matsked av sockret i en kastrull och låt sjuda upp.

Vispa äggulorna, majsmjöl och resterande socker i en skål. Häll långsamt i den varma mjölken, rör om så att inte äggen stelnar. Sila tillbaka blandningen i en ren kastrullen och ställ den på värmen. Vispa på låg värme tills krämen är lagom tjock. Häll över i en skål och låt svalna, rör om för att undvika skinnbildning.

När vaniljkrämen svalnat, vispa grädde tills det bildas mjuka toppar och vänd ner i krämen. Låt stå i kylen några timmar eller över natten.

Skeda upp krämen i 8 små glas så att de fylls till en tredjedel. Skär 4 fina jordgubbar och ställ åt sidan tillsammans med 8 små vinbärsklasar. Lägg resten av bären i en stor skål tillsammans med likören och lite florsocker. Krossa dem med en potatisstöt eller gaffel till en kompottliknande konsistens.

Skeda upp ett lager i varje glas och toppa med resterande vaniljkräm. Skeda över överbliven bärsaft.

Garnera med jordgubbar, vinbär och lite citronmeliss.

Receptet är taget ur ”Mat med vänner” av Gordon Ramsay.

NUVARANDE Trifle med sommarbär
NÄSTA Päron – och mandeltarte