8 portioner.

DU BEHÖVER:

Vaniljkräm:
5 dl mjölk
1 vaniljstång, delad på längden och urskrapad
85 gram strösocker
6 stora äggulor
40 gram majsmjöl
1,5 dl vispgrädde

Trifle:
150 gram jordgubbar
150 gram röda vinbär
150 gram hallon
1 matsked svartvinbärslikör (crème de cassis)
1 matsked florsocker, eller efter smak

GÖR SÅ HÄR:

Blanda mjölken med vaniljstång, vaniljfrön och 1 matsked av sockret i en kastrull och låt sjuda upp.

Vispa äggulorna, majsmjöl och resterande socker i en skål. Häll långsamt i den varma mjölken, rör om så att inte äggen stelnar. Sila tillbaka blandningen i en ren kastrullen och ställ den på värmen. Vispa på låg värme tills krämen är lagom tjock. Häll över i en skål och låt svalna, rör om för att undvika skinnbildning.

När vaniljkrämen svalnat, vispa grädde tills det bildas mjuka toppar och vänd ner i krämen. Låt stå i kylen några timmar eller över natten.

Skeda upp krämen i 8 små glas så att de fylls till en tredjedel. Skär 4 fina jordgubbar och ställ åt sidan tillsammans med 8 små vinbärsklasar. Lägg resten av bären i en stor skål tillsammans med likören och lite florsocker. Krossa dem med en potatisstöt eller gaffel till en kompottliknande konsistens.

Skeda upp ett lager i varje glas och toppa med resterande vaniljkräm. Skeda över överbliven bärsaft.

Garnera med jordgubbar, vinbär och lite citronmeliss.

Receptet är taget ur ”Mat med vänner” av Gordon Ramsay.