Nej, socker är inte livsfarligt och glasspinnar orsakar inte adhd. Trebarnspappan Robert Svensson rycker ut till de snabba kolhydraternas försvar – och får oväntad hjälp av en dietist.
 

Robert Svensson är för socker och upprörs över förslaget om att barnen istället för glass ska få bjuda på fruktsallad på dagis i samband med barnens födelsedagar.

”Det brukar i allmänhet handla om en piggelin, som väl innehåller päronsaft motsvarande ett halvfullt glas”, skriver Robert i mama.

Att barn äter dåligt är ett samhälls- och ett folkhälsoproblem, säger dietist Charlotta Svalander. Barn med dåliga matvanor blir överviktiga och har svårt att koncentrera sig i skolan. Och Livsmedelsverket är just nu allvarligt bekymrade över andelen barn och unga som dras med övervikt på grund av en alltför energirik föda.
– Jag jobbade tidigare som dietist med barnläkarmottagningar i södra Stockholm, och det var ett ganska brett upptagningsområde, berättar hon.
– Problemen vi hade att hantera med barnen var som regel antingen övervikt eller matvägran. I det ena fallet kunde det handla om ett för stort intag av sötsaker och snabba kolhydrater, i det senare fallet kunde faktiskt sötare kost vara ett sätt att få fart på matlusten. Och den övervägande delen av matvägrande barn fanns nog faktiskt i villaområdena, medan det var andra problem i hyreshusen i förortsområden med lägre status.

Charlotta hänvisar till Livsmedelsverkets rekommendationer, som försöker navigera en förnuftets väg mellan det faktum att de flesta svenska barn får i sig för mycket socker i sin kost och farorna i ett alltför komplicerat förhållningssätt till mat.
– Vi fick ju anpassa våra råd efter vilka besvär de hade. Ibland handlade det om att tala om att cocacola nog inte är så lämplig som måltidsdryck, och i andra handlade det om att understryka att socker faktiskt inte är ett gift som måste undvikas till varje pris.

Ofta är det inte innehållet i dieten utan mängden som skapar problem. Minns att när många av oss i den nuvarande föräldragenerationen var små så var en normal läskedrycksflaska mellan 0,2 och 0,33 liter. I dag går det knappt att hitta en flaska som innehåller mindre än en halvliter, samtidigt som vartenda bakverk på svenska kaféer tycks ha drabbats av elefantiasis. Jättemuffins, enorma cookies och en gigantisk läsk vid sidan om.
– Jag tror att det viktigaste egentligen är att låta mat vara mat och sött vara sött. Så att man inte blandar det alltför mycket. Så att man ger sina barn en bra måltidskultur och att man lär dem att mat smakar på ett sätt och att det inte smakar socker, säger Charlotta.
– Om man nu ska peka på en tydlig skiljelinje mellan människor som har en sund kosthållning och dem som har en mer problematisk inställning, så är det nog snarare frukos­ten som är avgörande.
– De som har lärt sig sedan barnsben att äta en bra frukost har betydligt lägre risk för att utveckla fetma längre fram.

Domen från dietisten tycks alltså vara att lagom är bäst. Att socker har sin plats i en lycklig barndom, men att bra mat och en rejäl frukost är basen vi bygger vårt välbefinnande på, avslutar Robert Svensson.

Artikeln av Robert Svensson är publicerad i sin helhet i mama nr 6, 2010.

NUVARANDE ”Socker gör oss lyckliga”
NÄSTA Häng med mama till Tunisien!