Släkt terroriserar nyblivna föräldrar

Vi bjuder på ett litet utdrag ur Belinda Olssons nya bok "Otrogen på öppen gata".

Foto: Linda Alfvegren

Belinda Olsson är journalist och krönikör på Aftonbladet. Hon har tidigare varit redaktör för och medverkat i antologierna ”Fittstim” och ”De missanpassade”. 2006 romandebuterade hon med ”Gravidchock! Reporter erkänner”, och nu i september kommer fortsättningen om Agata i ”Otrogen på öppen gata”.
Belinda är sambo med Ali och tillsammans har de barnen Ella, 4, och Sasha, 1.

Ur Otrogen på öppen gata: Släkt terroriserar nyblivna föräldrar

Jag ställer mig framför spegeln, nyduschad. Mår lite bättre nu när jag tvättat bort gammalt svett och blod mellan benen. Smörjer in mig med min egen hudlotion som jag tog med hemifrån, sätter på mascara, kammar håret och kliver i den vita klänningen jag köpte på Indiska i förra veckan. I vanliga fall är jag mer av en rocktjej som gillar jeans, tighta T-shirtar, stövlar, skinnjacka eller jeansjacka. Men nu står jag här i det enda klädesplagg som passade min kroppshydda, en vit klänning
i stretchigt tyg med puffärm och volangkant nertill.

Jag ser ut som en prinsesspadda. Jag lutar mig mot spegeln. Och försöker att inte darra på handen när jag ska måla kajal innanför franslinjen. Jag tar ett steg tillbaka. Så här dagen efter förlossningen börjar det kännas läskigt att tänka på den. Att jag vågade. Jag får lite minnesbilder ibland, som kamerablixtrar från olycksplatsen.

– Jag vill ha tre ungar Agata.
Teo ler stort när jag kommer ut från toaletten, som om han hade läst mina tankar. Han ligger på sängen med armarna bakom huvudet. Bredvid sover Klumpen.
– Och jag vill ha dina ballar på ett silverfat när jag fyller år, älskling.

Teo tycker inte skämtet är roligt. Men hur skulle han kunna förstå. Han är man. Jag tar tillbaka det. Förlossningen kändes som en skön promenad i solskenet en majdag som denna. Våra familjer
i ett rum på tio kvadrat däremot, känns som en enda stor trafikolycka.

Först kommer Dimitra och Vasilis. Dimitra går bara rakt fram till mig där jag sitter i
en av korgstolarna med Klumpen. Motvilligt lämnar jag över honom, plötsligt rädd att han ska bli krossad. Dimitra granskar honom under tystnad i någon minut och sedan tittar hon på Teo och mig och putar lite med sin rödmålade mun.
– Han är på pricken lik mig!

Vasilis står lite tafatt kvar mitt i rummet och ser sig omkring, grymtar om hur dammigt det är. Han är pedant men jag tror att det i botten handlar om att eftersom Dimitra kontrollerar hela familjen måste han hitta något han kan kontrollera. Lotten föll på dammråttorna. Han går fram till fönstret och drar med handen.
– Jag ska hämta papper, säger han sedan och försvinner ut på toaletten.

Kanske borde jag tipsa honom att han kan skura golvet med mina jättebindor.

Några minuter senare kommer Teos syster Myrto och hennes man Greven. Vi kallar honom så för att han är greve på riktigt. Myrtos klassresa har gått ändå från höghusen i Norsborg utanför Stockholm till adelsgodset i Skåne. Fast de bor i stor villa på Lidingö. Greven påminner lite om Kias kille Dany så till vida att ingen riktigt fattar vad någon av dem jobbar med. Det enda som är säkert är att Greven är väldigt rik, gillar golf och kallar kvällstidningar för »boulevardpressen«. Han är rätt rolig och bra på att festa också.

– Var är ungarna? frågar Teo, och syftar på deras söner, Karl och Philip. Greven skakar på huvudet.
– De hade bara rivit hela avdelningen. Nadia tar hand om dem.

Myrto ser fantastisk ut som vanligt. Det mörka håret faller som sammetstyg ner över axlarna. Hon har ett par solglasögon uppskjutna i pannan, vita jeans som lovar sommar, en ljusblå herrskjorta och högklackade bruna sandaletter. Hon får mig att känna mig riktigt ful och dammig. Det är mig som Vasilis ska städa. Hon pussar mig entusiastiskt på båda kinderna och trycker
sedan ett svartvitt NK-paket i famnen på mig. Äntligen någon som har kommit ihåg att fira mamman!

Jag skyndar mig att slita upp … en minimal leopardfärgad bikini.
– Det är Dolce … blinkar Myrto
– Dolken?
– Dolce och Gabbana, dummer. Ett märke.
– Men den är så liten …
– Ja! Det ska motivera dig att gå ner alla kilon, ler Myrto glatt och Teo ler glatt han med. Idiot.
– Vad fin, ljuger jag.

Jättefin! På Kate Moss. Jag gillar verkligen Myrto men ibland undrar jag om någon kapade av hennes
känselsprön vid födseln. Som på Dimitra. Jag suckar inombords och lägger bikinin på bordet.