Säsong för musslor

Det är nu som den svenska blåmusslan är som allra bäst. Köp musslorna färska och tillaga enligt önskmål. Kanske en solgul paella till påsk?

Säsong för musslor
Säsong för musslor

Visste du detta om blåmusslor?

Svenska blåmusslor som ligger packade i blått nät är odlade. Musslor packade i röda nät är skördade i vilda vatten.
    

Du kan köpa odlade musslor året om, men det är under sen- och vårvinter som musslan är extra delikat och fullmatad.
    

Musselköttet är krämvitt hos hannen och rödorange hos honan. Båda är lika goda.
    

Blåmusslan är en näringsrik delikatess, fylld med protein, vitaminer och mineraler.
    

I de flesta recept står att man ska skrubba musslorna noga innan de kokas, dock har de kommersiellt odlade musslorna genomgått en tvättningsprocess som gör att de i stort sätt är rena vid försäljning. Det räcker med att skölja dessa musslor i friskt vatten innan tillagning.
    

Musslorna ska vara levande vid tillagning. Friska musslor sluter sitt skal då man knackar på det. Kasta alla musslor som inte sluter sig. Musslor som inte öppnar sig  under tillagning kastas också.
    

Musslorna ska inte tillagas för länge, då blir de små, sega och smaklösa. Helst ska de ångas i minsta möjliga vätska.
    

Grönmusslan är en släkting till vår vanliga blåmussla. Grönmusslan med sitt vackra gröna skal finns på Nya Zeeland, och säljs oftast kokt och fryst.

Påsklovspaella, 8 pers

Ingredienser
1 kg musslor, färska (1 påse)
0,5 st gul lök, finhackad
0,5 dl persiljestjälkar, finhackade

2 dl vitt vin, torrt
2 dl vatten
1 krm svartpeppar
450 g kycklinglårfilé
0,5 msk olivolja
0,5 tsk salt
1 tsk paprikapulver
2 st chorizokorvar
325 g babyoctopus, (frysta från fiskdisk)

4 st tomater
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
1 st chili
1 st paprika
1 msk olivolja
4 dl avorioris, (Risenta)
0,5 g saffran
4 dl musselbuljong

2 dl

  vin/vatten

 

 

1 st

hönsbuljongtärning

 

 

500 g

  oskalade räkor, (ca 200 g skalade)

Tillagning

Den traditionella paellapannan, som givit rätten dess namn, är vid och flatbottnad och ämnad för gas, grill eller öppen eld. Här har jag använt en gjutjärnswok, eftersom den passar på vanliga spisar och är trevlig att servera ur. Det är en del pyssel med ingredienserna innan paellan sätts på spisen. Kyckling, korv och bläckfisk ska brynas. Tomaterna skållas, skalas och kärnas ur, för paellan blir bäst när endast tomatköttet används.

1. Skölj och skrapa musslorna och släng dem som inte sluter skalet när du knackar på dem. Blanda lök, persilja, vin, vatten och peppar i en stor kastrull.
Koka upp och häll ner musslorna, blanda om och lägg på lock. Koka rejält under lock ca 3 min tills alla musslor öppnat sig. Blanda ev om någon gång under
koket. Dra kastrullen från värmen och låt stå ca 5 min.

2. Ta upp musslorna och plocka ur dem ur skalen,
men spara några med skal till dekoration. Sila musselbuljongen genom en finmaskig sil. Den ska
användas att koka riset i.

3. Skär kycklinglårfiléerna i bitar. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek bitarna tillsammans med paprikapulver och salt ca 2 min så att de får färg runtom. Lägg de brynta bitarna åt sidan, de ska senare
koka färdigt i riset.

4. Stek chorizokorvarna hela i stekpanna på medelvärme tills de är genomstekta. Lägg åt sidan och fräs bläckfiskarna direkt i samma stekpanna ca 1 min. Lägg även dem åt sidan.

5. Koka upp vatten i en kastrull. Skär ett kryss i toppen
på tomaterna och lägg dem i det kokande vattnet några sekunder tills skalet börjar flagna. Ta upp och spola dem snabbt i kallt vatten. Dra bort skalet, dela tomaterna och skrapa bort kärnorna. Skär tomatköttet i
klyftor.

6. Finhacka lök, vitlök och chili. Ansa och skär paprikabitar. Hetta upp olja i en wok, stor stekgryta eller paellapanna. Fräs lök, vitlök, paprika och tomatbitarca 1/2 minut. Tillsätt ris och saffran och låt det fräsa
med under omrörning ca 1 min. Häll på musselbuljongen (4 dl) samt extra vin eller vatten.
Smula ner buljongtärning och blanda ner de brynta kycklingbitarna. Låt alltsammans sjuda utan lock ca 20 min tills vätskan kokat in. Riset ska vara mjukt men ha en kärna kvar.

7. Skala under tiden räkorna och skiva de stekta korvarna. Blanda ner räkor, korv, kokta musslor och stekta bläckfiskar strax före serveringen så att alltsammans blir varmt.

Recept från Allt om Mat.

Belgiska musslor (moule frites), 4 pers (2 portioner som huvudrätt)

Musslorna serveras tillsammans med pommes frites och majonnäs på belgiskt vis.

Ingredienser
1 kg färska blåmusslor med skal
1/2 purjolök
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 msk hackad färsk timjan eller 1 tsk torkad
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
3 dl veteöl

Till servering:
pommes frites
majonnäs

Tillagning

Belgien är känt för sina pommes frites, som man menar är belgiska från början. Landet är även känt för våfflor, belgisk choklad, belgiskt öl och skaldjur, samt moule frites, ångkokta blåmusslor med pommes frites och majonnäs.

1. Skrapa och tvätta musslorna. Kontrollera att de är slutna eller att de sluter sig när du knackar dem i t ex köksbänken.

2. Skölj och skär purjon fint. Fräs den i olja i en kastrull ca 2 minuter. Rör hela tiden.

3. Skala och finhacka vitlöken. Tillsätt vitlök och timjan i kastrullen och fräs ytterligare ca 1 minut.

4. Lägg ner musslorna i kastrullen. Salta och peppra. Rör om försiktigt. Häll i ölen och sjud under lock tills skalen på musslorna öppnat sig, ca 5 minuter.

Servera omedelbart med pommes frites och majonnäs.