Sanna: ”Mamma var med mig”

Sanna, 19, uppfattade sin förlossning som snabb och enkel.

”Min dotter föddes 19 oktober 2007, två veckor före min födelsedag och två veckor före beräknad ankomst. Det var min mamma som var med på förlossningen och det var även hon som klippte av navelsträngen.

Vi var och handlade hela dagen då jag tror vattnet gick, det var så lite vatten att jag inte förstod att det var det som hade hänt förrän efteråt. Jag trodde jag hade kissat på mig eller något liknade först, eftersom man kan göra det under graviditeten. Men jag hade inga värkar förrän långt senare på kvällen. Tydligen var jag väldigt duktig på att ta emot värkarna och det syntes inte mycket till en början att jag hade ont. Men när jag hade varit hemma ett par timmar med värkar och försökt sova men inte lyckats tvingade jag mamma och pappa att köra in mig för att kontrollera.

De undersökte mig och kom fram till att jag redan var öppen fyra centimeter. De berättade att det inte alls var långt kvar och att jag skulle föda om bara några timmar.

Jag lutade mig mot gåstolen ett tag och försökte gå runt i rummet lite för att barnet skulle sjunka ner mer. Till slut gjorde det så ont att jag bad om att få ett bad, men det var upptaget och jag fick hoppa in i duschen istället. Strax efter att jag duschat kontrollerade de mig igen och jag var nu öppen fem cm. Barnmorskan hjälpte mig koppla in lustgas, den hjälpte mig verkligen att koppla av och värkarna gjorde inte alls lika ont längre. Jag blev lite snurrig i huvudet av den, men det gick bra ändå.

Strax därpå började själva krystningsarbetet och det gick relativt fort det också. Det var dock lite jobbigt när huvudet kom ut först och sen sjönk in igen, fram och tillbaka. Men strax därpå var Alva ute.

Jag fick henne upp på bröstet direkt och hon fick sin första måltid. Det var helt obeskrivligt underbart!
Vi kom in vid 02:00 och hon föddes 07:06. Jag själv uppfattar min förlossning som snabb, lätt och enkel.”