Sagor har berättats i tusentals år och det är svårt att säga vilken som är "originalet". Men en sak är säker: de här tidiga versionerna av våra kända barnsagor kan till och med ge vuxna mardrömmar.

1. Rödluvan

Vad vi brukar få höra: En flicka ska bära bröd till mormor på andra sidan skogen men möter en varg på vägen som lurar henne, springer i förväg och äter upp mormor. Vargen tar på sig mormors kläder och äter upp flickan när hon kommer. I vissa versioner blir de räddade av en jägare, men originalet är sjukare än allt det här tillsammans…

Så slutar rödluvan

I en fransk medeltidsversion som sagoforskaren sagoforskaren Jack Zipes citerar är vargen en varulv som sparar lite av mormors kropp och blod, och sedan ber flickan att ta för sig av ”köttet och vinet” i skafferiet.

Varulven säger sedan åt henne att kasta alla sina kläder i elden och lägga sig bredvid honom i sängen (”men mormor, vad lurvig du är!” ”Det är för att jag ska kunna värma dig bättre…). I den här kannibalpedofilversionen lyckas flickan dock fly genom att säga att hon behöver gå ut och kissa – för att sen springa för livet. Smart! Den där varulven var ett psyko.

 

2. Askungen

Vad vi brukar få höra: En stackars flicka är husslav åt sin styvmor och mobbas av sina styvsystrar. Förvandlas till prinsessa av en fe och går på bal där hon tappar en sko som prinsen sedan använder för att hitta henne och göra henne till sin fru.

Det här är en saga med många slut, alltifrån att Askungen förlåter sina styvsystrar (Perrault) till att duvor hackar ut deras ögon (Grimm). I bröderna Grimms variant har syrrorna dessutom skurit av sig en tå och en häl för att få på sig den berömda glasskon och får leva resten av livet som blinda, halta tiggare.

Men! Askungen är inte helt oskyldig. I den tidigaste kända versionen (av Basile) ber hon sin hatade styvmamma att hämta en klänning från en kista för att sedan drämma ner locket i huvudet på henne – allt för att hennes pappa ska gifta om sig med den snälla barnflickan (som visar sig vara lika grym).

 

3. Snövit

Vad vi brukar få höra: En fåfäng drottning tycker att hennes styvdotter är för vacker, tvingar henne att städa slottet klädd i trasor och beordrar till sist en jägare att döda henne. Flickan flyr och bor hos sju dvärgar – tills drottningen hittar henne och lurar i henne ett förtrollat äpple som gör att hamnar i koma. Till sist kommer prinsen, ger henne en puss, hon vaknar och de lever lyckliga för alltid.

Snövit

I Grimms saga blev Snövit utsatt för fyra (!) mordförsök och fick inte ens någon magisk kyss. Prinsen lyckades helt enkelt övertala dvärgarna att ge honom Snövits kropp (vad han nu skulle med den till) och på väg hem skumpade kistan så mycket att äppelbiten lossnade från Snövits hals.

Men! Snövit fick det sista psykopatskrattet. Hon bjöd in drottningen till sitt bröllop, tvingade på henne ett par glödheta järnskor och såg på när hennes plastmamma dansade tills hon dog. Heeey, Macarena!

 

4. Den lilla sjöjungfrun

Vad vi brukar få höra: Sjöjungfrun Ariel räddar prins Erik från att drunkna och blir blixtkär. Hon gör en deal med sjöhäxan Ursula där hon byter sin röst mot ett par ben. Om Erik blir kär i henne blir hon människa för alltid, annars blir hon häxans slav. Men trots att Ursula försöker sabba allt får Ariel tillslut gifta sig med prinsen.

Lilla sjöjungfrun

En viktig skillnad i HC Andersens original: Blir prinsen inte kär så dör sjöjungfrun. Dessutom gör hennes nya ben svinont att gå på, men sjöjungfrun dansar för prinsen så ofta han ber om det och sover på en kudde utanför hans dörr.

Prinsen är dock redan kär i nån annan – som han gifter sig med – så den friends-zonade, stumma sjöjungfrun får nöja sig med att bära brudens släp på bröllopet.

Ariel får EN chans att bli sjöjungfru igen, om hon dödar prinsen med en magisk kniv, men kastar sig i stället i havet och blir till skum. Andersen lade senare till ett stycke om att Ariel KAN komma till himlen, om hon får barn tillräckligt många barn att göra goda gärningar (som om det någonsin kommer hända…)

 

5. Micke och Molle

Vad vi brukar få höra: Den adopterade räven Micke blir bästa vän med jakthunden Molle från gården bredvid. Men med tiden lär de sig att deras vänskap är omöjlig och de tvingas tillslut att skiljas åt. Om Disney får berätta, vill säga…

Micke och Molle

”The Fox and the Hound” är absolut inget familjeäventyr om omaka kompisar. De två är dödsfiender. Micke ser till att Molles kompis Chiefen blir ihjälkörd av tåget, och Molles husse skjuter varje flickräv Micke får ihop det med OCH gasar ihjäl deras barn.

Micke och molle

Tillslut lyckas Molle få korn på Micke och jagar honom tills den gamle räven dör av utmattning. Men Molles glädje blir kortvarig eftersom hans alkoholiserade husse tvingas ta in på ålderdomshem – där inga hundar är tillåtna. Så husse tar hagelbössan från väggen och…  Ja.

 

6. Peter Pan

Vad vi brukar få höra: Tre brittiska barn får följa med den eviga pojken Peter Pan och älvan Tingeling till Landet Ingenstans. Tillsammans med Pans gäng, De borttappade pojkarna, lär de sig flyga och slåss mot pirater – innan de återvänder till London för att växa upp.

I sitt originalmanus skriver J.M. Barry att antalet borttappade pojkar varierar, dels för att Peter Pan ”gallrar ut dem” (thins them out) när de växer upp. Många har tolkat detta som att Peter Pan helt enkelt har ihjäl dem efter puberteten.

Ah, just det, Tingeling dör också kort efter att de brittiska barnen lämnat Landet Ingenstans – och Peter Pan glömmer helt bort att hon ens har funnits.

 

7. Djungelboken

Vad vi brukar få höra: Pojke blir uppfostrad av vilda djur innan han tillslut lämnar djungeln för att leva i Människobyn. Men det slutar inte där…

Dungelboken

Disney klipper just när Mowgli träffat en flicka och hjälper henne att bära en kruka vatten in till Människobyn. Men att ha vuxit upp i djungeln medför en del anpassningssvårigheter.

I Rudyard Kiplings original hamnar Mowgli hos en fosterfamilj, men blir bortkörd när det kommer fram att han kan prata med djur. Byns chefsjägare hotar även avrätta hans fosterföräldrar, som straff.

Mowgli hämnas genom att hämta alla sina djurvänner och trampa hela byn till marken.

 

8. Pinocchio

Vad vi brukar få höra: Den godtrogna trädockan Pinocchio ger sig ut i världen, i sällskap av sitt samvete Benjamin Syrsa, med drömmar om att bli en riktig pojke. På vägen möter han en drös faror och lurendrejare, men får till sist sin dröm uppfylld.

Pinocchio

Collodis Pinocchio är lite mer av ett as. Det första han gör när han lärt sig att gå är att rymma hemifrån och haffas av polisen, vilket gör att hans ”pappa” Gepetto hamnar i fängelse för vanskötsel.

När en talande syrsa råder honom att sluta vara ett as, kastar Pinocchio en hammare i huvudet på den. Syrsan dör, men Pinochio hävdar att det inte var hans fel.

I princip fortsätter Pinocchio ljuga, skolka och lita på främlingar som lurar honom tills dess att två av dessa främligar – en räv och en katt – hänger honom från ett träd (efter att Pinocchio bitit av kattens tass).

Collodi ville att Pinocchio skulle dö, så att barn lärde sig att inte vara as. Men hans redaktör ville annat, så Pinocchio räddades av en fe och några kapitel senare hade han lärt sig av sina misstag och blev en riktig pojke.

 

9. Hercules

Vad vi brukar få höra: Herkules görs till halvgud av sin avundsjuke farbror Hades, uppfostras av människor och får en chans att bli gud igen – om han visar sig vara en hjälte. Han besegrar monster efter monster, men det är först när han räddar sin kärlek Megara från dödsriket som han blir gud igen. Han väljer dock att leva resten av livet som dödlig, tillsammans med Megara.

VEM tyckte det var en bra idé att göra barnfilm av den här härvan? Förutom att Herakles (som han heter) låg runt med fler kvinnor och män än man kan räkna, gick alla hans äventyr ut på att döda någonting. Typ när han som tonåring drämde en lyra i huvudet på sin musiklärare, för att han hade påpekat att Herakles spelade fel.

Hades hade inte ens något med storyn att göra. I stället var det Hera (Herakles plastmamma) som hela tiden försökte ha ihjäl honom. Till exempel förhäxade hon honom till att döda både Megara och deras fyra barn. Som straff tvingades han utföra de tolv stordåd som gjorde att han tillslut fick bli gud på heltid (efter att hans tredje fru råkat döda honom).

 

10. Törnrosa

Vad vi brukar få höra: Den onda fen blir inte bjuden på prinsessans dop, och lägger en förbannelse över barnet: på sin 16-årsdag ska hon sticka sig på en spinnrock och sova i hundra år. Hela kungariket somnar in, tills prinsen kommer, kysser den sovande prinsessan och räddar upp situationen.

I en av de tidigaste Törnrosa-sagorna – ”Månen, Solen och Thalia” – finns inga spinnrockar. I stället lyckas Thalia (Törnrosa) få en linflisa under nageln (hatar när DET händer) och faller i sömn. Alla ger sig av från slottet i sorg och lämnar Thalia sovande på en stol…

… tills dess att en kung som rider förbi hittar henne, bär in henne i sängkammaren och… tja, något senare föder Thalia tvillingar (i sömnen).

Det är först när ett av barnen tar fingret i stället för bröstet när det ammar som den där linflisan lossnar och Thalia vaknar. Här någonstans kommer våldtäktskungen tillbaka och de två börjar umgås.

Det gillar INTE våldtäktskungen fru, som tänker att bränna Thalia på bål och mata kungen med en gryta gjord på de två barnen. Men våldtäktskungen synar den planen och bränner i stället sin fru på bål, och eh… SEN levde de lyckliga i alla sina dagar!

Sov så gott, alla barn!

Missa inte vårt exklusiva erbjudande just nu! 5 nr av mama + 2 handdukar + doftljus + handtvål + body lotion för bara 149 kr! Passa på – du hittar erbjudandet här!

Vill du se mer sånt här? Följ Mama på Facebook så missar du inget!

Mats Bax, Mama