De flesta av oss bakar redan riktigt goda kanelbullar för så svårt är det ju ändå inte. Men här kommer 11 små tips på hur du kan maxa dina kanelbullar, både vad gäller smak och saftighet.

1. Rumsvarmt smör
I de flesta recept på kanelbullar ingår smält smör i degspadet. Det man kanske inte tänker på är att smält fett behöver mer mjöl, vilket ger torrare bullar. Klicka istället bitar av rumsvarmt smör i degen och bearbeta sedan degen som vanligt.

2. Mjölmängd
Överdosering på mjöl ger torra och kompakta bullar. Förlita dig inte på mjölmängden i receptet, ingen deg är den andra lik. Tillsätt istället lite mjöl i taget, och sluta när degen är stadig men fortfarande lite kladdig.

3. Tillsätt saltet sist
Tillsätt saltet först efter en stunds bearbetning (cirka 10 minuter i maskin) av degen. Det gör att glutenet lättare kan ta upp vätskan i degen, vilket ger saftiga bullar.

4. Låg hastighet (om du använder maskin)
För snabb fart på maskinen gör att glutentrådarna riskerar att dras sönder, vilket ger torra bullar.

5. Plastfolie vid jäsning
Täck degen med plastfolie istället för bakduk för maximal fuktbevarande. En yta som är fuktig jäser bättre och får bättre yta och smak.

6. Snåla inte med fyllningen
Använd mer fyllning än vad som står i receptet – bara för att det är så gott!

Skjuts in i ugnen

Skjuts in i ugnen

7. Skorpmjöl i fyllningen
Skorpmjöl i fyllningen kanske inte låter särskilt mumsigt, men skorpmjölet gör att du kan ha i lite extra fyllning i dina bullar eftersom skorpmjölet binder vätska och gör att fyllningen stannar kvar i bullen.

8. Addera salt och vatten till pensling
En nypa salt i ägget till penslingen löser upp hinnorna och en skvätt vatten gör blandningen tunnare och enklare att pensla med. Blandningen gör även bullarna blankare.

9. Pensla med sockerlag
Om du penslar dina bullar med en sockerlag kokad på ½ dl vatten och ½ dl strösocker får du en glansig yta på bullen. Den stelnade sockerlagen förhindrar också fukt att avdunsta vilket gör att bullarna håller sig saftiga längre. Blandningen penslas på efter gräddning då även pärlsocker kan strös på.

10. Muffinsformar
Vill du ha extra höga bullar kan du grädda i stadiga muffinsformar eller muffinsplåt.

11. Ljummen eller kall degvätska?
Därom tvista de lärde. Bloggen Kaklabbet tipsar om att sätta degen med kall mjölk, baka ut degen till bullar direkt och ta hela jäsningen när allt är klappat och klart. Det är inte bara smaken som blir godare, utan även mycket enklare att hantera en ojäst deg, än en bubblig elastisk väljäst deg.

Källa: alltommat.se, allers.se, tasteline.com, kaklabbet.blogspot.se, 

 

Kanelbullar recept: Världens godaste kanelbullar – bästa grundreceptet