Ditt barn har tio veckors sommarlov. Du har fem veckors semester. Hur kan du kombinera dessa veckor så att alla familjemedlemmar blir nöjda?

Sommaren närmar sig med stormsteg. Sol, bad och utflykt i det gröna. Härligt
– ja visst – men så är det den där lilla detaljen som stavas sommarlov. Tio lediga veckor för skolbarnen och där står du med dina fjuttiga fem. I bästa fall kanske du och pappan kan dela på er och sträcka ut ledigheten i två, tre veckor till. För några veckor måste sparas till resten av årets alla lov.
Vad gör man då med resterande veckor? Ja det är en ekvation som inte går ihop. Men lugn. mama har tittat närmare på problemet och listar en massa tips till dig. För det går att lösa. Med organisation, nätverk och kreativitet.

Sommarfritids

Sluta ha dåligt samvete och låt ungarna vara kvar på fritids ett par veckor in på sommarlovet. De flesta verksamheter hittar på extra roliga saker som utflykter till skogen, bad och bollspel. Dessutom slipper man de stora grupperna eftersom det är färre barn. Kommunen har skyldighet att ha öppet hela sommaren om du måste jobba. Det gäller barn till och med 10 år.

Simskola/simfritids

På många håll i landet ordnas simfritids och simskola för barn från 6 och uppåt. Det vill säga
organiserad vattenlek med matpaus och sim­träning. De brukar sträcka sig över en vecka men pågår sällan hela dagen. Det kan man lösa genom att dela resterande tid med en kompis familj eller kalla in mormor/farfar.
Det brukar vara de lokala idrottsförbunden som ordnar och ofta ihop med simföreningen på orten, se simforbundet.se. Ring och fråga, variationen är stor liksom antalet platser, pris och sista anmälningsdag.

Komptid

Om du har tur har du komptid. Den kan, genom planering, räcka två veckor. Knepet är att dela den med några andra, som gör detsamma. Ta en eller två veckodag(ar) var och låt en familj ta hand om alla barnen. Därefter går stafettpinnen över. Vips har två veckor gått!

Kollo på dagtid

Det finns många dagskollon där barnen kan prova friidrott, fotboll, cirkus, måla eller till exempel ta hand om djur. De flesta har sista anmälningsdag i mars men har du tur finns det återbuds- och ströplatser kvar.
I Stockholm brukar alla skolbarn få ett litet
häfte som heter ”Sommarpasset” och i det finns information om olika aktiviteter för barn samt
rabattkuponger till museer och annat. I detta häfte brukar det också finnas information om dagkollon. Kolla med din kommun och skola om de har något liknande. Även här kan du kolla med din lokala idrottsklubb. Dem kan du söka via Riksidrottsförbundets sida: rf.se. Ring sedan och fråga din klubb om de arrangerar dagkollo i form av till exempel fotbollsskola.
Även stora hyresvärdar brukar ibland vara med och finansiera kollo. Kolla till exempel Familje­bostäder, familjebostader.se, och Svenska Bostäder, svenskabostader.se.

Älskade mormor

Ja, vad skulle man göra utan farmor, morfar, kusiner, moster eller brorsan? De flesta har någon som kan rycka in och ta ens raringar en vecka – om man bara vågar fråga i tid. Kanske har de möjlighet att ta med barnen på en resa, campa, åka till sommarstugan eller bara vara hemma tillsammans. Barn mår bra av att ha flera vuxna runt sig än bara mamma och pappa.

Anlita traktens tonåringar

Du är inte ensam om att tycka att sommar­lovet är långt. Så varför inte samla ihop ett gäng barnfamiljer och gemensamt organisera något för barnen? Engagera tonårssyskonen och deras kompisar. Mot betalning blir plötsligt familjens sexåring och deras kompisar jättepoppis!
Planera mat och ordna en aktivitet – kanske en fotbollsturnering – så slipper du vara orolig att huset ska rivas när du är borta.
På Facebook kan du skapa en slinga till alla inblandade. Då blir det enkelt att planera.
 

Halva dagen

Många jobbar oregelbunden arbetstid. Då går det att dela på dagen. Förmiddag hos grannen och eftermiddag hemma. Eller förmiddag med pappa och eftermiddag med mamma. Sätt er ned och jämför scheman och tider för att få ihop det. Kanske behöver en av er vuxna be om några timmars ledighet eller tillfälligt flexa de veckor som det gäller. Har du tur kan arbets­givaren gå med på sådana lösningar.

Kyrkan

Svenska kyrkan ordnar många olika barnaktiviteter på olika håll i Sverige. Både förskoleverksamhet, kollo där man sover över och dagkollo. Men allt beror på vilken församling du tillhör – var och en av dem ordnar efter egen förmåga. Därför måste du kolla med just din kyrka/församling vad det är som gäller. En del har mycket att erbjuda, andra inget alls. Men åldern för att delta på kollo brukar vara 7–12 år. Även priset varierar men det brukar vara billigt, ibland bara självkostnadspris.
På svenskakyrkan.se hittar du din församling. Eller gå till närmast kyrka och fråga.

Det nya kfum

Kristet forum för unga män. Ja, så heter organisationen egentligen. I dag kallas den bara Kfum. Det gammaldagsa namnet till trots är organisationen framsynt och satsar stort på både barn och ungdomar. De har många fina kursgårdar på olika attraktiva platser i Sverige som fylls av barn på sommaren. Det finns allt från dagläger till ungdomsdito för längre och kortare vistelser med olika innehåll, och organisationen är öppen för alla. Pris och sista dag för anmälan varierar. På kfuk-kfum.se hittar du all information och du kan också ringa och fråga.
 

Sommarkollo

Tänk så spännande att få åka på riktigt kollo och bo ihop med andra busiga barn. Det kan man göra från det att man fyller tio år (född 2000) när det gäller kommunala kollon. Enklast är att kolla med din kommun – gå till barnomsorgsinformationen på din kommuns hemsida. Många kommuner erbjuder fina kollon i flera perioder under sommaren! Anmälan brukar vara i slutet av februari men många gånger finns det restplatser kvar långt senare än så. Ibland finns det en egen länk som
heter just kollo.
Barnens ö i Stockholms skärgård är kanske det mest kända.

Fritidsorganisationer

Scouter och fältbiologer (minifältisar) är två exempel på rikstäckande organisationer som ordnar sommarläger för barn. Nästan alla kids gillar att vara i skogen och göra upp eld, grilla, sova i tält och pröva på att paddla. Det vanligaste är att kollon är för medlemmarna men det finns distrikt eller lokala klubbar som har öppen verksamhet – där alla kan delta. Priset brukar vara ok och organisationerna har lång erfarenhet av att ta hand om barn. Från 8 år och uppåt.
På faltbiologerna.se och scout.se hittar du din närmsta klubb och kontaktpersoner.

Artikeln publicerad i mama nr5, 2010

Hur löser ni sommarpusslet? Kommentera i fältet nedan.