Har du en svärmor ­eller en svårmor? ­Vi vill gärna ha din svärmors-story!
Och så får du första svärmorshjälpen här av oss.

I bästa fall funkar relationen med svärmor bra. Hon respekterar att ni har skapat en egen ny familj och att det är ni som beslutar om vilka regler som gäller i ert hem. I värsta fall är ingenting som du gör rätt och hon missar inte ett tillfälle att påpeka det.
– Min svärmor tittar knappt på mig när vi ses. Hon är helt fokuserad på min lilla Stella. Det enda hon säger till mig är att hon ”skäms för att hennes barnbarn har så blöta blöjor” eller att jag ”inte har förmågan att skapa ett hem åt min familj”, säger Cilla, 31.
– Jag blir otroligt ledsen av hennes kommentarer. Särskilt jobbigt var det när jag var nybliven mamma för första gången och skör efter sömnlösa nätter. Då upplevde jag att hon tyckte att allt jag gjorde med min lilla bebis var fel. Varje gång hon öppnade munnen kom det ut ett klagomål på mig. Och jag vågade inte säga ifrån utan bara bet ihop. Jag vill ju inte stöta mig med min dotters farmor.

Men det finns ingen anledning att stå ut med svärmors beteende om du blir sårad och känner dig kränkt, säger socionomen Kia Kinell, som varit familjeterapeut i många år.
– Du får uppfostra din svärmor om hon går över gränsen, och förklara att ”min familj tål inte det här och vill inte ha det så här”. Svärmor kan inte heller bara klampa på och börja röra i kastruller och byta blöjor utan att du eller din partner gett ert medgivande.

Samtidigt varnar Kia Kinell för att skapa onödiga konflikter.
– Det är korkat att börja bråka. Tänk på att svärmor oftast vill väl, och försök att fokusera på det positiva när du pratar med henne. Hon kanske är jättebra på att leka med ditt barn, eller på att läsa sagor, och då får du gärna berätta det för henne.
– Man kan på ett positivt sätt beskriva problemet. Säg inte till din svärmor att hon ”lägger sig i” när ni har ert snack utan omformulera det till att ”jag skulle vilja prata med dig om att du ibland tar för dig på ett sätt som inte fungerar i vår familj”.
– Och sen kan du istället försöka att göra bra överenskommelser med henne. Sitt ned ihop med svärmor och gör upp med henne om hur ni ska ha det ihop. Fråga henne vad hon tycker.

Så jag ska inte bryta med svärmor, trots att hon klankar på mig?

– Nej, absolut inte. Barnet får inte mista sin farmor och ni som är vuxna – både du, din partner och hans mamma – har ansvar för att det inte ska bli så. Barn lider av avbrutna relationer och de idiotälskar alla vuxna runt sig som visar dem kärlek och omtanke.
– Ditt barn ska inte behöva mista en kär vuxen. Därför är det viktigt att prata med varandra. Tysta konflikter påverkar hela familjen.

Men om vi råkar i luven på varandra ofta?
– Du behöver ju inte umgås med henne så mycket i så fall, utan hon kan ha en egen relation till sitt barnbarn.
– Enda gången då jag tycker att man ska ta det försiktigt med umgänget med svärmor, är om hon är alkoholiserad eller riktigt psykiskt instabil. Då kanske man som förälder ska välja att vara med vid umgänget.

En del karriärinriktade svärmödrar i 40-talistgenerationen har inte tid att vara med sina barnbarn, säger de. Vad gör man med en frånvarande farmor eller mormor?

– Du får ta upp saken med henne och till ­exempel fråga ”hur vill du umgås med lille Kalle?”. Samtidigt ska man komma ihåg att man har inga skyldigheter att träffa sina barnbarn. Men vad gäller svärmödrar är det bättre att mannen i familjen tar upp saken med sin mamma. Jag uppmanar alla pappor att göra det! Och så ansvarar du som mamma för relationen med barnets mormor.

Du har själv en svärdotter och en bra relation till henne. Hur gör du?
– Jag gör ingenting utan att fråga och ger inga råd om min son och hans sambo inte ber om sådana. De är så kloka och duktiga så jag behöver inte det. Jag fokuserar på mitt barnbarn och tar vara på den egentid jag kan få med honom, säger Kia Kinell.