Fös ihop barnen, samla vännerna och dra iväg på vårpicknick! Med korgen full av citronpannkakor, omelettbaguette och goda kycklinglår spelar vädret mindre roll.

Av Linda Lundgren foto Jenny Grimsgård

CITRONPANNKAKOR

Tjocka pannkakor med god citronsmak.

300 g mjöl (om man vill ha ett lite nyttigare mjöl kan man välja till exempel dinkelmjöl)
3 tsk bakpulver
1 dl strösocker
1 ägg
3 dl mjölk
250 g ricotta eller keso
75 g smält smör
2 msk citronjuice
1 msk rivet citronskal

Gör så här:

1. Börja med att blanda mjöl, socker och bakpulver i en skål.
2. Blanda ägg, mjölk, ricotta, smör, citronskal och juice i en annan skål, vispa så det blandas ordentligt.
3. Häll sedan mjölkmixen över mjölmixen och blanda till en tjock smet.
4. Smält lite smör i en stekpanna (gärna teflon) och sleva upp små högar, cirka 2 matskedar till varje pannkaka. Stek pannkakorna ett par minuter på varje sida så de får en gyllene färg.
5. Slå in dem i folie och servera varma eller kalla. Toppa gärna med lite florsocker.

BANAN-, APRIKOS- OCH NÖTKAKA

En kompakt, energifylld kaka som passar bra när man är på utflykt.

125 g smör
200 g strösocker
2 ägg
200 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk bikarbonat
1/2 msk mald kanel
1 tsk mald kardemumma
2 mosade bananer
1/2 dl sirap
1/2 dl tärnade hackade torkade aprikoser
1/2 dl hackade valnötter (kan uteslutas)

Gör så här:

1. Börja med att vispa det mjuka smöret och sockret i en bunke, vispa tills det blir en fluffig vit smet.
2. Knäck ner ett ägg i taget och vispa under tiden.
3. Sikta ner mjöl, bakpulver och bikarbonat i äggsmeten och blanda.
4. Rör ner sirap, mosad banan, aprikoser och valnötter och blanda ordentligt.
5. Smöra och bröa en sockerkaksform, häll ner smeten och grädda i 160 grader i cirka 1 timme och 15 minuter. Låt svalna i formen innan kakan skärs upp.

TERIYAKI- OCH SOJAMARINERADE KYCKLINGKLUBBOR

Läckra kycklinglår i läcker burk!

Perfekta att ta med ut, lätta att äta – och superenkla att göra!

1 kg kycklinglår
1 dl teriyakisås
1/2 dl soja
2 msk flytande honung

Gör så här:

1. Blanda teriyakisås, soja och honung i en bunke. Lägg ner kycklingen i bunken och blanda, låt marinera i minst en timme.
2. Häll sedan upp kycklingen i en ugnsfast form och stek i ugnen i 175 grader i 30-40 minuter.
3. Servera kycklinglåren med goda grönsaker, morot- och gurkstavar, små tomater och lite färskost att doppa i.

YOGHURT MED FRUKTSALLAD OCH HONUNG

4 GLAS

500 g grekisk yoghurt, den tjocka varianten
Fruktsallad gjord på barnens favoritfrukt, till exempel banan, melon och kiwi
3/4 dl flytande honung

Gör så här:

1. Lägg fruktsallad i botten på glasen och fördela honungen över.
2. Klicka ut yoghurten och lite mer frukt och toppa med lite mer yoghurt och honung.
3. Täck sedan med plastfolie och ett snöre så det sitter ordentligt!

OMELETTBAGUETTE

Gör omeletten dagen innan utflykten och lägg ihop mackorna på morgonen.

3 ägg
1 paket tärnad rökt skinka eller bacon, ca 150 g
1 dl mjölk
peppar
bröd, till exempel baguette eller barnens favoritbröd
sallad
tomat
gurka

Gör så här:

1. Börja med att knäcka äggen i en bunke, häll ner mjölken och skinkan och peppra lite. Blanda till en smet.
2. Smält lite smör i en stekpanna och häll ner omelettsmeten, rör lite med en gaffel så den blir jämt stekt. Ställ sedan in stekpannan i 175 graders ugn cirka 7-10 minuter. Ta ut och låt kallna.
3. Gör till exempel goda bagutetter med omelettbitar, sallad, tomat och gurka eller varma mackor med ost, omelett och tomat.

NUVARANDE Picknick-tajm
NÄSTA Barnvänligt jetsethotell